Afternoon tea | Τα μυστικά για την ιεροτελεστία του απογευματινού τσαγιού

Ο Αστέριος Κουστούδης, Executive Chef του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία σάς καθοδηγεί για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Ο θρύλος λέει ότι το απογευματινό τσάι ξεκίνησε στα μέσα του 1800 από τη Δούκισσα του Μπέντφορντ. Περίπου εκείνη την περίοδο είχαν αρχίσει να μπαίνουν στα πλουσιότερα σπίτια οι λάμπες κηροζίνης και έτσι η ώρα σερβιρίσματος του φαγητού μετατέθηκε σιγά σιγά για τις πιο βραδινές ώρες (περίπου 8 ή 9 μ.μ.). Αυτό το δείπνο αποτελούσε το ένα από τα δύο γεύματα της ημέρας - το πρώτο σερβιριζόταν τις πρωινές ώρες και θύμιζε μεσημεριανό. 

Σύμφωνα με την ιστορία, η Δούκισσα αισθάνθηκε "ατονία", κάτι που πιθανότατα προέκυψε από το αίσθημα πείνας εξαιτίας της μακράς αναμονής μεταξύ των γευμάτων και έτσι αποφάσισε να προσκαλέσει φίλους για διάφορα σνακ και τσάι, που ήταν τότε ένα πολύ μοντέρνο ποτό. Η ιδέα μιας συνάντησης για απογευματινό τσάι εξαπλώθηκε στην υψηλή κοινωνία και έγινε το αγαπημένο χόμπι των κυριών. Στην πορεία, η συνήθεια ξέφυγε από τα υψηλότερα κλιμάκια της κοινωνίας και υιοθετήθηκε και από τις υπόλοιπες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Σήμερα, το τσάι αποτελεί βασικό συστατικό πολλών βρετανικών γευμάτων, όπως πρωινό, 'elevenses' (σύντομο διάλειμμα για αναζωογόνηση, συνήθως με τσάι ή καφέ, που λαμβάνει χώρα περίπου στις έντεκα το πρωί), απογευματινό τσάι και high tea. Το βρετανικό afternoon tea (απογευματινό τσάι) έχει αρκετές εκδοχές και διαφοροποιήσεις, όμως υπάρχουν κάποια γενικά γνωρίσματα προκειμένου να ζήσει κανείς στο έπακρον την εμπειρία. 

Ο Αστέριος Κουστούδης, Executive Chef του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, το οποίο έχει σχεδιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για afternoon tea στον χώρο σας, μοιράζεται τα πολύτιμα μυστικά του. 

Το τσάι: Οι ποικιλίες για το τσάι που συνήθως προτείνουμε  είναι πράσινο, μαύρο, λευκό και βότανα όπως τσάι του βουνού, χαμομήλι, μέντα ή με φρούτα.  

Οι παραπάνω ποικιλίες έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και ιδιαιτερότητες. Τα συνοδευτικά τους,  όπως το γάλα, μέλι ή λεμόνι επιλέγονται ανάλογα τους γευστικούς συνδυασμούς, ή για να ρυθμίσουμε την ένταση και τη γεύση της κάθε ποικιλίας ή ακόμα μπορεί να είναι θέμα συνήθειας του  καθενός.  

Η αναλογία μεταξύ αλμυρού και γλυκού: Συνήθως, βρίσκονται σε ποσοτική ισορροπία. Σε ένα  κλασσικό English afternoon tea, θα βρούμε  τα κλασσικά αλμυρά σάντουιτς, όπως με αυγοσαλάτα ή καπνιστό σολομό με τυρί κρέμα κ.α., καθώς επίσης φρεσκοψημένα ‘scones’, μαρμελάδα, clotted cream, κέικ, κουλουράκια κ.α.

Όπως και να ‘χει, σε όλα σχεδόν βρίσκουμε έναν βουτυράτο χαρακτήρα, εναρμονισμένες  γεύσεις χωρίς πολυπλοκότητα και εντάσεις, κάτι που μας δίνει το δικαίωμα να απολαύσουμε και να διακρίνουμε την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του τσαγιού.   

Η ώρα σερβιρίσματος: Σαν παραδοσιακά ελαφρύ γεύμα το "απογευματινό τσάι", μπορεί ιδανικά κάποιος να το απολαύσει μεταξύ 15.30-17.00.

Η θέση του αλκοόλ: Επιλογές  σε αλκοόλ που προτείνουμε είναι ο συνδυασμός με ένα ποτήρι champagne.  Συνήθως συνοδεύεται από  χαβιάρι οξύρυγχου και λαμβάνει το χαρακτήρα του champagne afternoon  tea.

Extra tip: Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να απολαύσουμε  το απογευματινό τσάι, να κάνουμε τη σωστή επιλογή στην ποικιλία του τσαγιού που μας ταιριάζει, και τέλος να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη σειρά ως προς την κατανάλωση των εδεσμάτων. Προσωπικά, ξεκινώ με τα ζεστά scones, την clotted cream και τις μαρμελάδες, έπειτα περνώ στα σάντουιτς με τη συνοδεία σαμπάνιας και ολοκληρώνω την εμπειρία με τα γλυκά εδέσματα.

Tea Time must-have

Μέλι Ανθέων Πορτοκαλιάς, grandebretagnestore.com

Ελληνικό Τσάι - Δάκρυα της Χίου, grandebretagnestore.com

Σετ με 3 Σπιτικές Μαρμελάδες, grandebretagnestore.com

Πορσελάνινες Κούπες, grandebretagnestore.com