Όταν η Daniela Colaiacovo απευθύνθηκε στην Christine Van Der Hurd για συμβουλές διακόσμησης, γεννήθηκε μια φιλία που όχι μόνο άντεξε στον χρόνο, αλλά και εξελίχθηκε σε μια βαθιά δημιουργική σχέση.
"Ήταν έρωτας ή, τουλάχιστον, φιλία με την πρώτη ματιά". Επάνω από εσπρέσο που σερβίρονται σε εκτυφλωτικά λευκούς λινούς καναπέδες, η σχεδιάστρια υφασμάτων Christine Van Der Hurd (δημιουργός του πολυτελούς ριγέ χαλιού που απλώνεται στο πάτωμα) αφηγείται πώς γνώρισε την Daniela Colaiacovo, στο σαλόνι του σπιτιού της στο West Kensington, όπου βρισκόμαστε. Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η Colaiacovo, ιδρύτρια ενός ethical brand κοσμημάτων και μέντορας στο King’s Trust, αναζητούσε ένα χαλί για το σπίτι της στη Ρώμη. "Το διαμέρισμα ήταν μπαρόκ, οπότε ήθελα κάτι πιο φρέσκο" θυμάται.

Επισκέφθηκε την μπουτίκ Vanderhurd στο Τσέλσι και εκεί γνώρισε την ιδιοκτήτρια, η οποία βρισκόταν στο Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη για το flagship κατάστημα. "Εκεί ήταν η Daniela, μια Ιταλίδα με μπερέ και δερμάτινο μπουφάν" λέει η Van Der Hurd. "Μιλήσαμε και από τότε δε σταματήσαμε ποτέ".
Αυτό που ξεκίνησε ως σχέση σχεδιάστριας και πελάτισσας εξελίχθηκε σε έναν δεσμό που μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες. Τις ενώνει ένα κοινό αισθητικό σύμπαν: η αγάπη για τις συλλογές γυαλικών, τη σύγχρονη φωτογραφία και τη δημιουργική αναζήτηση του χρώματος. Και οι δύο αναρωτιούνται αν το παραδοσιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσαν τους δημιούργησε την ανάγκη για πιο σύγχρονη τολμηρή αισθητική. Η οικογένεια της Colaiacovo στην Ιταλία ζούσε περιτριγυρισμένη από έργα τέχνης 16ου έως 18ου αιώνα, ενώ οι γονείς της Van Der Hurd ήταν αντικέρ στην Portobello Road, ένα περιβάλλον που η ίδια εξερευνούσε τη δεκαετία του ’70 αναζητώντας έντονα κοσμήματα, φορέματα με prints από τα ’50s και πειραματικές φωτογραφίες.

Η ανάγκη για μια τολμηρή αισθητική
Το στυλ της Van Der Hurd είναι διάχυτο σε όλο το τετραώροφο βικτοριανό σπίτι της Colaiacovo στο Λονδίνο. Σε κάθε χώρο συναντά κανείς χαλιά, ριχτάρια, μαξιλάρια ή κεφαλάρια που έχουν σχεδιάσει μαζί, είτε ειδικά για το σπίτι είτε recycled από προηγούμενες κατοικίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας λιλά διάδρομος με πολύχρωμο κυματιστό μοτίβο, που μεταφέρθηκε από παλιότερο σπίτι. Εδώ απλώνεται στον μακρύ διάδρομο της εισόδου, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι του μετατρέπει ένα μικρό WC σε έναν χώρο που είναι ταυτόχρονα λειτουργικός και παιχνιδιάρικος.

Η Van Der Hurd είναι και νονά της κόρης της Colaiacovo, στο δωμάτιο της οποίας υπάρχει ένα ιδιαίτερο σεντούκι επενδυμένο με patchwork από αρχειακά υφάσματα της σχεδιάστριας. Σε άλλα σημεία του σπιτιού νέες προσθήκες αντανακλούν τις αλλαγές στη ζωή της Colaiacovo, όπως το απαλό γκρι ύφασμα που καλύπτει τους τοίχους και τα ντουλάπια του γραφείου που μοιράζεται με τον σύντροφό της. "Πρέπει να υπάρχει ισορροπία" σημειώνει χαμογελώντας. "Αν ζούσα μόνη, θα είχα παρασυρθεί πλήρως από το χρώμα".

Η στρατηγική χρήση του έντονου χρώματος
Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι ανοιχτόχρωμοι ουδέτεροι τοίχοι αξιοποιούν το φυσικό φως και αφήνουν τα υφάσματα και τα έργα τέχνης να ξεχωρίζουν, οιCollect δύο φίλες χρησιμοποίησαν έντονο χρώμα σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού. Δημιούργησαν μια υδάτινη οπτική ψευδαίσθηση σε ένα δύσκολο μπάνιο κάτω από τη σκάλα με μπλε γεωμετρική ταπετσαρία "Les Croquis" και μετέτρεψαν το κάτω WC σε έναν χώρο σε κοραλλί αποχρώσεις με το μοτίβο "Flower Cut Out".
Στους τοίχους και τους χώρους εκτίθενται έργα τέχνης, όπως φωτογραφικά κολάζ της Alexandra Lethbridge, καθώς και έργα των William Klein και Isaac Julien. Στην κρεβατοκάμαρα ξεχωρίζουν ένα σκαμπό σε συνεργασία με τον Jermaine Gallacher, ένα sideboard του Gio Ponti, illustrations του Erté και ένα κίτρινο καπιτονέ κεφαλάρι και κάλυμμα, φτιαγμένα από υφάσματα της ίδιας της Van Der Hurd.
Καθώς φεύγουμε, οι δύο γυναίκες ανταλλάσσουν ιδέες για χρώματα, συζητούν για νέους φωτογράφους, μετακινούν μαξιλάρια και ταυτόχρονα αναρωτιούνται αν θα ταίριαζαν καλύτερα αλλού. "Τα πράγματα εδώ αλλάζουν συνεχώς" λέει η Colaiacovo κοιτάζοντας έναν τοίχο με έργα τέχνης. "Και όταν θέλω να κάνω μια αλλαγή, η Christine είναι πάντα το πρώτο άτομο που καλώ για να το συζητήσουμε".