Η νέα συλλογή του Virgil Abloh για την IKEA θολώνει τα όρια μεταξύ λειτουργικότητας και τέχνης

Μια ματιά στη σειρά MARKERAD.

Η πολυαναμενόμενη συλλογή του Virgil Abloh για την Ikea θα είναι διαθέσιμη από 1η Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από το σουηδικό brand. Μινιμαλισμός, καθαρές γραμμές και ειρωνεία εκ προθέσεως στον σχεδιασμό χαρακτηρίζουν τη σειρά MARKERAD, αναδεικνύοντας το στυλ του Abloh.

Σε αυτή τη limited edition συλλογή, ο Abloh χρησιμοποιεί κλασικά μινιμαλιστικά σχέδια τα οποία άλλοτε αποδομεί ή ενισχύει με καλλιτεχνικές αναφορές - στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του Virgil (είναι άλλωστε ο δημιουργός της Meteor Bag). 

Η νέα συλλογή του Virgil Abloh για την IKEA θολώνει τα όρια μεταξύ λειτουργικότητας και τέχνης

"Η ουσία του project βασίζεται στο πνεύμα των millennials. Η λειτουργικότητα είναι ξεχωριστή για τον καθένα, αλλά η φιλοσοφία της συλλογής είναι ότι έχει προστεθεί μια καλλιτεχνική ποιότητα σε ανώνυμα αντικείμενα. Με τον ίδιο τρόπο που θα κρεμούσατε ένα έργο τέχνης στον τοίχο σας, η καλλιτεχνική ανησυχία μπορεί να αναδύεται και από αντικείμενα όπως μια καρέκλα, ένα τραπέζι ή ένα χαλί. Αυτό ήταν το αρχικό πρόβλημα που θέλησα να λύσω με τη δημιουργία της συλλογής" εξηγεί ο Abloh. 

ikea

"Η φιλοσοφία μου γύρω από το design ταιριάζει απόλυτα με τον
Δημοκρατικό Σχεδιασμό ΙΚΕΑ και την άποψη ότι το design δεν είναι μόνο για
τους λίγους" προσθέτει.

Ikea Virgil Abloh

Ο σχεδιαστής αγαπά να αναδεικνύει βασικά κομμάτια και από την άλλη να σαρκάζει high-end κομμάτια ή ακόμα και έργα τέχνης, κάτι που είναι ορατό σε όλη τη συλλογή. Όπως για παράδειγμα το χαλί - απόδειξη: ένα απλό φύλλο χαρτιού έχει αναδειχθεί σε κάτι άξιο παρουσίασης.


ikea

"Η απόδειξη είναι ένα εμπορικό σήμα που έχει μετατραπεί σε τέχνη. Νομίζω ότι αυτό το χαλί μπορεί εύκολα να στρωθεί στο πάτωμα ή να κρεμαστεί σε έναν τοίχο - και στα δύο σενάρια, το χαλί αναδεικνύει όλη την ιστορία που ενσωματώνει η IKEA" λέει ο Abloh.  Στο αντίθετο άκρο του φάσματος είναι η φωτισμένη Mona Lisa, ένας από τους πιο σεβαστούς πίνακες του κόσμου μετατρέπεται σε φωτιστικό, "θολώνοντας το όριο μεταξύ λειτουργικότητας και τέχνης".

Ikea Virgil Abloh
ikea

Η σειρά MAKERAD διαθέτει επίσης μερικά κλασικά παραδείγματα σύγχρονων σουηδικών επίπλων. Υπάρχει ένα απλό daybed από πεύκο, ένα λιτό τραπέζι, όπου τα πόδια απλά πατούν στη θέση τους, και καρέκλα τύπου windsor που επιφυλάσσει μια μικρή έκπληξη: μια πόρτα σε ένα από τα πόδια της.

ikea
markerad_ikeaxvirgilabloh

Στη σειρά θα βρείτε επίσης, παπλωματοθήκη και μαξιλαροθήκη, καθώς και
καλύμματα κρεβατιού και μαξιλαριού, φτιαγμένα από βαμβάκι που παράγεται από
βιώσιμες πηγές καλλιέργειας, ενισχύοντας την φιλοσοφία ΙΚΕΑ γύρω από τη
βιωσιμότητα.

Ikea Virgil Abloh

Η συλλεκτική σειρά MARKERAD θα διατίθεται σε περιορισμένα κομμάτια από 1η Νοεμβρίου 2019 αποκλειστικά στο κατάστημα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο στην Αθήνα.