Μαργαρίτα Βιτάλη | Από την τέχνη πέρασε στον κόσμο του art de la table, της φιλοξενίας και του etiquette

Να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να τον αγαπάς. Αυτή η ιδέα είναι ο οδηγός της πρωτοπόρου entrepreneur Μαργαρίτας Βιτάλη.

Διαβάζω την ιδιότητά της: "etiquette trainer-event expert". Σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι η Μαργαρίτα Βιτάλη ασχολείται με κάτι μάλλον ανεξιχνίαστο ή ακόμα και επιτηδευμένο. Μέχρι να τη γνωρίσει και να αρχίσει να μιλάει μαζί της, για να καταλάβει ότι αυτό που προσφέρει έχει σχέση με τη φιλοξενία μέσα από το πρίσμα της ευζωίας. "Η δουλειά μου έχει σχέση ολιστικά με την ευζωία. Με την έννοια ότι μαθαίνεις να βγάζεις τον καλύτερο εαυτό σου όπου και αν βρίσκεσαι, αφού έχεις καταφέρει πρώτα να τον φροντίζεις" μου εξηγεί.

Μαργαρίτα Βιτάλη | Από την τέχνη πέρασε στον κόσμο του art de la table, της φιλοξενίας και του etiquette

"Δυστυχώς, είμαστε σε μια εποχή που επικοινωνούμε σε διαδικτυακές πλατφόρμες, εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με emojis, μειώνοντας την ανάγκη να εκφραστούμε πιο αληθινά. Όταν βρισκόμαστε από κοντά, όταν ερχόμαστε σε πραγματική επαφή, είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι η αποχή πραγματικής σύνδεσης "ρέει” στο διά ζώσης: οι προθέσεις και τα συναισθήματα δύσκολα επικοινωνούνται και εκφράζονται. Ως περίπλοκα όντα, δε γνωρίζουμε πάντα πώς θα μεταφέρουμε κάτι και πώς θα το εκλάβει ο άλλος. Για παράδειγμα, αν έχουμε περάσει μια δύσκολη μέρα στη δου- λειά και μετά παρευρεθούμε σε κάποιο κάλεσμα, είναι πανεύκολο να μεταφέρουμε αυτή τη βαριά ενέργεια στους γύρω μας. Από την αρχαιότητα ήδη και στα συμπόσια αυτό θεωρούνταν λάθος. Αυτό που συνειδητοποίησα και με έκανε να αποφασίσω να ασχοληθώ με το etiquette ήταν ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία αναγνωρίζουμε και προβάλλουμε τα στοιχεία του εαυτού μας που εμείς θέλουμε με γνώμονα την καλοσύνη και τον σεβασμό".

Μαργαρίτα Βιτάλη
Πουκάμισο και φούστα Bottega Veneta, Bottega Veneta. Σκουλαρίκια "Ηappy Diamonds Planet" από ροζ χρυσό διαμάντια, από τη συλλογή "Ηappy Diamonds" της Chopard, Chopard. Slingbacks Giuseppe Zanotti, Kalogirou.

Eδώ και 13 χρόνια συνεργάζεται με τον γνωστό σεφ Χριστόφορο Πέσκια για τη διοργάνωση ιδιωτικών δείπνων και τα τελευταία 11 χρόνια έχουν δημιουργήσει μαζί την εταιρεία catering Different & Different. H ώσμωση, η συνάντηση γύρω από ένα τραπέζι, οι συνομιλίες την ώρα του δείπνου, το art de la table είναι για τη Μαργαρίτα Βιτάλη οικείες διαδικασίες. Mε την ιδέα του etiquette αποφάσισε να ασχοληθεί μέσα στην πανδημία.

Μαργαρίτα Βιτάλη

"Όταν τελείωσε η καραντίνα, βγήκαμε από τα σπίτια μας πολύ αλλαγμένοι, πιστεύω. Κάπως υπήρχε ένα restart στην κοινωνικοποίηση. Έδιναν οι άνθρωποι παραπάνω χώρο στον άλλον και περισσότερη σημασία στον διπλανό τους. Ίσως από φόβο, ναι, αλλά έστω και έτσι ήρθαν στην επιφάνεια κάποια χαρακτηριστικά ευγένειας. Επειδή πλέον το etiquette δε διδάσκεται ως κανόνας και ως κάτι το δεδομένο, δημιουργείται η αίσθηση ότι δε χρειαζόμαστε κανόνες, φτάνοντας στο άλλο άκρο, να ταυτίσουμε την ελευθερία με την ασυδοσία. Τελικά όμως, μέσα από τα σεμινάρια, κατάλαβα ότι το να γνωρίζω πού τελειώνει η δική μου ελευθερία και πού αρχίζει του διπλανού μου δεν είναι καθόλου περιοριστικό, κάθε άλλο". Έτσι, παρακολούθησε ειδικά μαθήματα στο Λονδίνο και έλαβε την απαραίτητη πιστοποίηση. Εκεί είδαν τη δουλειά που είχε κάνει ως τότε με την οργάνωση δείπνων, τον τρόπο που κατέγραφε με βίντεο και φωτογραφήσεις αυτή τη δουλειά, την προσωπική της αισθητική στο art de la table και ενθουσιάστηκαν.

Την παρότρυναν, όταν επιστρέψει στην Ελλάδα, να προχωρήσει η ίδια ως εκπαιδεύτρια. Δημιούργησε τρία είδη σεμιναρίων. Ένα business και social etiquette που επικεντρώνεται στη γλώσσα του σώματος και στον τρόπο που προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για μια επαγγελματική συνάντηση. Το δεύτερο αφορά τα table manners, fine dining etiquette, όπου οι μαθητές είναι καλεσμένοι ενός ενορχηστρωμένου dinner. Μέσα από τη διαδικασία αυτή μαθαίνουν τους κανόνες που διέπουν ένα δείπνο απολαμβάνοντας το μενού της ομάδας της Different.

Μαργαρίτα Βιτάλη
T-shirt, πουκάμισο από δαντέλα κεντημένο σε μοτίβο κοχυλιών, σορτς και μπότες, Louis Vuitton. Bραχιόλι, Nikos Koulis.

Τέλος, υπάρχει και το σεμινάριο "Find your Style", που βοηθά τις γυναίκες να αναβαθμίσουν την εικόνα που μπορεί να έχουν για τον εαυτό τους, μέσα από το παιχνίδι με τη μόδα. Εκεί η Μαργαρίτα Βιτάλη λειτουργεί σαν καθρέφτης και τις παροτρύνει να τολμήσουν. Για παράδειγμα, η ίδια δείχνει πώς όταν θέλουμε να κρύψουμε κάτι ή πάνω μας ή μέσα μας, στην πραγματικότητα καταλήγουμε να το τονίζουμε. Το σεμινάριο αυτό, ειδικά, εμπεριέχει πολλά στοιχεία αυτογνωσίας και τελικά σου δίνει αυτοπεποίθηση, που είναι αέναος συνοδοιπόρος σου. Και τα τρία σεμινάρια, όμως, αφορούν τη συνειδητότητα και τον συναισθηματικό μας δείκτη EQ.

Τι σημαίνει, όμως, σήμερα etiquette; "Είναι οι γραπτοί τρόποι συμπεριφοράς οι οποίοι, φυσικά, αλλάζουν μέσα στα χρόνια. Η διαφορά είναι ότι τώρα, το 2024, το etiquette ενώνεται με τους τρόπους (manners), που αφορούν άμεσα και τον συνάνθρωπό μας. Έχει γίνει πιο ανθρωποκεντρικό. Έχει να κάνει με την επαφή των ανθρώπων και τη συνειδητότητα της ύπαρξής τους μέσα σε μια κοινωνική συνθήκη".

Μαργαρίτα Βιτάλη
Φόρεμα Alexander McQueen, luisaworld. Sock-boοts μέχρι το γόνατο από δαντέλα Dolce & Gabbana, luisaworld.com. Βραχιόλι, Nikos Koulis. 
Μαργαρίτα Βιτάλη

Η διαδρομή της Μαργαρίτας Βιτάλη πάντα συνδεόταν με την προσωπική έκφραση, την ομορφιά, την αισθητική, χωρίς όμως να είναι ακριβώς γραμμική. Ξεκίνησε ως ζωγράφος. "Είμαι περίεργη. Έχω και πάρα πολλές ιδέες. Πολλές προκύπτουν απλά όπως κάθομαι. Όταν δημιουργώ, αισθάνομαι νέα. Aυτό είναι βασικό συστατικό της δημιουργικότητας για μένα".

Η διαδικασία της αυτογνωσίας και του "σκαψίματος" στον εαυτό της, ώστε να αναδυθούν νέες δυνατότητες, είναι διαρκής. Η ζωγράφος που ασχολήθηκε με τη διοργάνωση δείπνων, events, catering, με το etiquette στράφηκε στην έκφραση του κόσμου της μέσα σε μια δημόσια πλατφόρμα.

Δημιούργησε το Μargarita’s Way στο Διαδίκτυο και στο Instagram, όπου όσα πρεσβεύει είναι παρόντα. Φωτογραφίες και βίντεο, συνταγές, εξομολογήσεις. "Έχω φτιάξει ένα playground που δεν αφορά μόνο το επιχειρηματικό κομμάτι. Εκεί βγάζω την προσωπική μου αισθητική. Εκεί νιώθω άνετα. Μέσα στην πανδημία ξεκίνησα να κάνω food photography με το κινητό τηλέφωνο, παρακολούθησα εντατικά σεμινάρια για να ξυπνήσω και το καλλιτεχνικό μου κομμάτι, γιατί μόνο το επιχειρηματικό δε με καλύπτει. Μαζεύοντας όλο αυτό το υλικό, κατάλαβα πόσο καλά γνωρίζω το art de la table, τη διοργάνωση events, την τέχνη, τη μόδα, την αισθητική και έτσι αποφάσισα να πάω στο Λονδίνο για να εκπαιδευτώ στο etiquette". Αισθητική, μία λέξη που λέει συχνά και που χωράει πολλές ερμηνείες.

Η αισθητική της Μαργαρίτας Βιτάλη καθορίζεται από τις λέξεις: αρμονία, ισορροπία, απλότητα, μινιμαλισμός. "Για εμένα όμως η αισθητική έχει και συναίσθημα". Μινιμαλισμός, απλότητα… Αναρωτιέμαι πώς η αισθητική αυτή εκφραζόταν όταν ήταν ζωγράφος. "Ξεκινάς από έναν λευκό καμβά –το πιο απλό πράγμα που μπορείς να έχεις–, από ένα κομμάτι πανί, και σκέφτεσαι πού θα πέφτει το φως, τι μεγέθη θα βάλεις στη σύνθεση. Ξεκινάς από απλές φόρμες. Όταν ζωγράφιζα, έβαζα πολλά χρώματα, δημιουργούσα τρισδιάστατα πράγματα με πολλά υλικά, με σιλικόνες και ειδικές σκόνες. Τώρα, αν είχα ξανά τον χρόνο να κάνω μια έκθεση, νομίζω ότι θα ήταν εντελώς διαφορετική. Όταν ήμουν μικρότερη, προσπαθούσα να εντυπωσιάσω. Μεγαλώνοντας, θέλω να εκφραστώ, να είμαι πιο κοντά στον εαυτό μου και στις ανάγκες μου. Ιt’s ΟΚ. Ξέρω ότι δε θα αρέσω σε κάποιους. Το σημαντικό είναι να αρέσω σ’ εμένα".

Μαργαρίτα Βιτάλη
Φόρεμα Alexander McQueen, luisaworld.com. Σκουλαρίκια και δαχτυλίδι "Sunlight" από ροζ χρυσό 18Κ, με διαμάντια Piaget, Boutique Kassis. Κολιέ "Possession" από ροζ χρυσό 18Κ, με διαμάντι Piaget, Boutique Kassis. Mules Giuseppe Zanotti, Kalogirou.

Φωτογραφίες: Βασίλης Μαντάς. Styling: Ειρήνη Αναστασιάδη. 

Ευχαριστούμε το Secret Garden για τη διακόσμηση.

if (Model.enableStoryia) { }