"Μη διστάζετε, ελάτε στη Modena. Δημιουργήσαμε ένα όμορφο μέρος στη μέση μιας εύφορης κοιλάδας, όπου θα βιώσετε την πραγματική Ιταλία" λέει ο chef Massimo Bottura, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες στο πρόσφατο εγχείρημά του, το Casa Maria Luigia, που πήρε το όνομά του από τη μητέρα του. "Θέλαμε να δώσουμε τροφή στα συναισθήματα" εξηγεί.
Διάσημος για το - βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin- Osteria Francescana (και πρώτο στη λίστα The World’s 50 Best Restaurants), ο Bottura και η σύζυγός του, Lara Gilmore, μετέτρεψαν μία πανέμορφη κομψή κατοικία του 18ου αιώνα σε ένα ξενοδοχείο σύγχρονων προδιαγραφών και παράδεισο για τους foodies. Στην επαρχία της Modena, στην περιφέρεια της Emilia-Romagna, το Casa Maria Luigia απαρτίζεται από 12 δωμάτια και λειτουργεί ως ένα κανονικό bed & breakfast. Είναι όμως πολλά περισσότερα από αυτό.
Με σεβασμό στην ιστορία της περιοχής και του κτηρίου, ο Bottura και η Gilmore, επεκτείνουν την τέχνη της φιλοξενίας πέρα από τις πόρτες της Osteria Francescana. Η παράδοση καραδοκεί σε κάθε σημείο - από τον μακρύ γεμάτο δέντρα δρόμο που οδηγεί στο εντυπωσιακό αρχοντικό μέχρι το γλυπτό του Sandro Chia, τους φεγγίτες και τις μεγάλες ξύλινες πόρτες. Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα "ταράζουν" δύο τεράστια μπολ - γλυπτά παγωτού του σύγχρονου Ιταλού καλλιτέχνη Giorgio di Palma, που ξεπετάγονται στη βεράντα, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους επισκέπτες.
"Θέλαμε να προϊδεάσουμε τον κόσμο: τα πράγματα ίσως να μην είναι όπως θα περιμένατε. Αυτή δεν είναι μια τυπική old-fashioned villa της Τοσκάνης. Η κατάσταση μπορεί να γίνει λίγο funky εδώ μέσα" έχει δηλώσει η Gilmore. Τα δωμάτια του B&B συνδυάζουν vintage κομμάτια και σύγχρονη τέχνη, έπιπλα, φωτογραφίες και γλυπτά διάσημων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Στο κεντρικό σαλόνι, η περίτεχνη, θολωτή οροφή που καλύπτεται με παστέλ τοιχογραφίες έρχεται σε αντίθεση με το έργο του Ai Weiwei, Dropping a Han Dynasty Urn. Σε έναν άλλο τοίχο, η "Αλήθεια" του Jack Pearson είναι γραμμένη με τολμηρά, υπερμεγέθη γράμματα.
Το υπέροχο cocktail lounge συμπληρώνεται με έναν καναπέ της εποχής του '50, self-serve spirits bar και jazz ακούσματα, με τα βινύλια που βρίσκονται στον χώρο να προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Bottura. "Θέλαμε η τέχνη να είναι παιχνιδιάρικη και προκλητική, να μην αποκαλύπτει πράγματα αλλά να γεννά ερωτήματα" έχει πει η Gilmore.
Βασισμένο στη λογική του "home away from home", το B&B καλεί τους επισκέπτες να επισκεφτούν την κουζίνα και να ανοίξουν το ψυγείο, όπου θα βρουν φρέσκα τρόφιμα κατευθείαν από τον κήπο, light snacks, χειροποίητη ρικότα και ψωμί, νερά αρωματισμένα με βότανα και μπουκάλια με κρασί που μπορούν να απολαύσουν όποτε θελήσουν. "Νιώστε σαν στο σπίτι σας, φτιάξτε καφέ ή απολαύστε ένα ποτήρι κρασί" λέει η Gilmore, η οποία βρίσκεται συχνά να συζητά με τους επισκέπτες.
Με τη διαμονή τους στο Casa Maria Luigia, οι επισκέπτες εξασφαλίζουν αυτόματα μια θέση για το Francescana. Το νέο εστιατόριο σερβίρει το κλασικό μενού του Osteria Francescana με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο, αντικαθιστώντας τα επίσημα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντιλα με communal tables σε ένα carriage house που έχει μετατραπεί σε τραπεζαρία, με ανοιχτή κουζίνα και μια κονσεπτική συλλογή του Damien Hirst να κοσμεί τους τοίχους.