Το νόστιμο μυστήριο των ιαπωνικών γλυκών

Τα μικρά, περίεργα, γλυκά της ιαπωνικής ζαχαροπλαστικής.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Ιαπωνία διαθέτει σπουδαία γαστρονομική κουλτούρα και δικαίως η κουζίνα της συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του πλανήτη. Εκτός όμως από τα γνωστά (ή και τα λιγότερο γνωστά) εδέσματά της, έχει να επιδείξει και ενδιαφέροντα -από κάθε άποψη- γλυκά. Βλέπεις, όταν από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η ζάχαρη έγινε προσβάσιμη σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι Ιάπωνες έσπευσαν να την παντρέψουν με υλικά όπως το ρύζι, τα φασόλια και την γύρη των λουλουδιών.

Οι δημιουργίες της ιαπωνικής ζαχαροπλαστικής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από αριστουργηματικές μέχρι περίεργες. Αυτό όμως δεν απασχολεί και κυρίως δεν αποτρέπει ντόπιους και επισκέπτες να ενθουσιάζονται με τα γλυκά της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι πρώτοι μάλιστα συνηθίζουν να λένε ότι διαθέτουν ένα betsu, δηλαδή ένα δεύτερο στομάχι μόνο για γλυκά. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο δημοφιλή επιδόρπια της Ιαπωνίας σήμερα. 

Mocchi

Το νόστιμο μυστήριο των ιαπωνικών γλυκών

Ένα κλασικό που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Το mochi είναι στην πραγματικότητα η βάση για πολλά γλυκά αλλά συνηθίζεται να σερβίρεται και μόνο του. Πρόκειται για την  ζύμη γλυκού ρυζιού, η οποία είναι πλούσια σε άμυλο και έχει κολλώδη και εύπλαστη υφή. Η πιο κλασική δημιουργία με mochi είναι το daifuku, που έχει σφαιρικό σχήμα και γέμιση από πάστα azuki (από γλυκά κόκκινα φασόλια) και η πιο δημοφιλής το mochigome, στη μέση του οποίου υπάρχει γέμιση με απαλό παγωτό. 

Castella

Castella

Έχει πορτογαλική καταγωγή (λεγόταν αρχικά Pao de Castela και έφτασε στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα) και είναι ένα αφράτο κέικ με το οποίο οι Ιάπωνες συνοδεύον συνήθως το τσάι τους. Φτιάχνεται με ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και σιρόπι καλαμποκιού.  

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr