Η πρώτη γυναίκα διεύθυντρια στους Financial Times είναι γεγονός

Μια αξιοσημείωτη κίνηση στη μακρόχρονη ιστορία της βρετανικής εφημερίδας.

Για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία τους, οι Financial Times θα έχουν μια γυναίκα επικεφαλής. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα, ανακοίνωσε ότι η Roula Khalaf θα βρίσκεται στη θέση του top editor, με τα νέα της καθήκοντα να ξεκινούν τον Ιανουάριο. Με 24 χρόνια προϋπηρεσίας, η Khalaf θεωρείται πλέον βετεράνος της εφημερίδας, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο, και θα διαδεχθεί τον Lionel Barber, δημοσιογράφο των Financial Times από τη δεκαετία του '80 και διευθυντή από το 2005.

Η διαδικασία της μετάβασης διήρκεσε για πάνω από έναν χρόνο και όπως δήλωσε ο Barber, 64 ετών, σε συνέντευξή του, είχε συμβουλευτεί τους ιδιοκτήτες του ομίλου. "Δεν πρέπει να το βλέπετε αυτό σαν μια χειρονομία "αφύπνισης"- δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Είναι μία από τις πιο εκλεκτούς δημοσιογράφους μας. Είναι υποδιευθύντρια εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει δοκιμαστεί σε όλους τους τομείς και γι' αυτό είναι η επόμενη διευθύντρια" σχολίασε. 

Η εφημερίδα, η οποία ιδρύθηκε το 1888, σημείωσε μια δυναμική είσοδο στην ψηφιακή εποχή - κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Lionel Barber.  Οι Financial Times αρνήθηκαν να παραχωρήσει συνέντευξη η Khalaf. Η ίδια όμως είπε σε δήλωσή της: "Είναι μεγάλη τιμή να διοριστώ ως διευθύντρια των Financial Times, του μεγαλύτερου ομίλου ειδήσεων στον κόσμο".

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Βηρυτό, η Khalaf σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Syracuse University και στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Η Khalaf έχει διατελέσει επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών ειδήσεων και της Μέσης Ανατολής. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό των Financial Times, είχε εργαστεί στο περιοδικό Forbes, όπου ταρακούνησε τα νερά με το άρθρο για το Jordan Belfort, τον χρηματιστή που έγινε γνωστός ως ο "λύκος" της ταινίας του Martin Scorsese, "The Wolf of Wall Street, το 2013". Στο φιλμ εμφανίζεται επίσης ένας χαρακτήρας βασισμένος στην Khalaf.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του ως top editor, ο Barber κατάφερε να κρατήσει σταθερό το "τιμόνι" της εφημερίδας σε καιρούς κρίσης για τα media και κατά την πώλησή της πριν από τέσσερα χρόνια από τη βρετανική εταιρεία Pearson στον Ιάπωνα ιδιοκτήτης του ομίλου Nikkei.