Μια μπανάνα - έργο τέχνης, αξίας 120 χιλιάδων δολαρίων, καταναλώθηκε από έναν "πεινασμένο" καλλιτέχνη στο Art Basel

Τι συνέβη στο artwork του Maurizio Cattelan  στο Μαϊάμι.

Ένα έργο τέχνης που πωλήθηκε για 120 χιλιάδες δολάρια και παρουσιάστηκε ως "σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου", καταναλώθηκε από έναν "πεινασμένο" καλλιτέχνη στο Art Basel στο Μαϊάμι. Το artwork Comedian του Maurizio Cattelan παρουσίαζε μια μπανάνα κολλημένη με μονωτική ταινία. Παρά το γεγονός ότι το έργο πωλήθηκε έναντι 120 χιλιάδων δολαρίων, είχε "άδοξο" τέλος, καθώς φαγώθηκε από τον νεοϋορκέζο καλλιτέχνη David Datuna.   ​​​​

Μια μπανάνα - έργο τέχνης, αξίας 120 χιλιάδων δολαρίων, καταναλώθηκε από έναν "πεινασμένο" καλλιτέχνη στο Art Basel
Ο David Datuna μοιράστηκε σε Story του, τη στιγμή που τρώει το έργο τέχνης @david_datuna

Ο Datuna δήλωσε "πεινασμένος" και απλά ξεκόλλησε την ταινία και κατανάλωσε το φρούτο. Η εν λόγω κίνηση κάθε άλλο παρά εξόργισε τον ιδρυτή της gallery Perrotin: "Το έργο του Maurizio δεν είναι μόνο τα αντικείμενα, αλλά πώς αυτά μετακινούνται στον κόσμο" είπε ο Emmanuel Perrotin. Τίποτα δεν χάθηκε και για τον αγοραστή, ο οποίος, επρόκειτο κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει την αποσύνθεση της μπανάνας. Το έργο έρχεται προφανώς με ένα πιστοποιητικό γνησιότητας, και οι ιδιοκτήτες μπορούν να αντικαταστήσουν την μπανάνα. "[Ο Datuna] δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι η ιδέα "είπε ο Lucien Terras, διευθυντής της γκαλερί, στο Miami Herald.

Ο Perrotin αντικατέστησε τη μπανάνα με μία φρέσκια, συνεχίζοντας την ιδέα του καλλιτέχνη. Ο ιδρυτής της gallery είχε αντιμετωπίσει εξαρχής το έργο του Cattelan, με χιούμορ, σχολιάζοντας ότι είναι ένα "σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου, μια διττή διάσταση, καθώς και μια κλασική διάταξη για το χιούμορ". Μέχρι τώρα, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το γεγονός ήταν μια καλοστημένη performance μεταξύ των καλλιτεχνών και αν ο αγοραστής ήταν ενήμερος για το τι επρόκειτο να συμβεί. Η gallery Perrotin απέσυρε το έργο Comedian την τελευταία ημέρα του Art Basel, σε μια προσπάθεια νατο προστατεύσει από τις "απρόβλεπτες κινήσεις του κοινού".

Κεντρική φωτογραφία: @galerieperrotin