Η ζωή μέσα από τα μάτια της Fran Lebowitz

Αποφθέγματα γεμάτα σοφία και χιούμορ από μία ξεχωριστή περσόνα.

Στη νέα σειρά του Netflix, Pretend It's A City, η Fran Lebowitz και ο Martin Scorsese μιλούν για τη Νέα Υόρκη με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Η συγγραφέας με το σαρκαστικό της χιούμορ, μοιράζεται σκέψεις, ιστορίες και καθημερινές περιπέτειες από την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, δίνοντας παράλληλα μαθήματα ζωής και σοφίας.

Η Fran Lebowitz έχει στην κατοχή της σχεδόν δέκα χιλιάδες βιβλία και απολαμβάνει να περνά τον χρόνο της διαβάζοντας. Ένα από τα διάσημα αποφθέγματά της σχετικά με τα βιβλία βρίσκεται σε μαγνητάκι στην Εθνική Βιβλιοθήκη: "Σκέψου πριν μιλήσεις. Διάβασε πριν σκεφτείς". Όπως αποκάλυψε βέβαια η ίδια στον Scorsese, υπάρχει και συνέχεια: "Αυτό θα σου δώσει κάτι για να σκέφτεσαι, το οποίο δεν επινόησες εσύ - μια σοφή κίνηση σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κυρίως στα δεκαεπτά, όταν διατρέχεις τον μεγαλύτερο κίνδυνο, να καταλήξεις σε ενοχλητικά συμπεράσματα".

Στο Pretend It's A City, η Fran μοιράζεται αρκετές ατάκες που περιγράφουν τη ζωή στη Νέα Υόρκη - από το "δεν είναι δίκαιο να φέρνεις βιβλία στην Times Square" μέχρι "σχεδόν το 1/3 των ανθρώπων στη Νέα Υόρκη κουβαλούν ένα στρώμα yoga. Αυτό και μόνο με κρατά μακριά από το να κάνω". Πολύ πριν όμως προβληθεί η σειρά, η συγγραφέας έχει χαρίσει αξέχαστες φράσεις, βγαλμένες από τη ζωή και την εμπειρία της.

"Ένα βιβλίο δεν πρέπει να είναι καθρέφτης. Υποτίθεται ότι είναι μια πόρτα".

"Η ζωή είναι κάτι που συμβαίνει όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς".

"Η ρομαντική αγάπη είναι ψυχική ασθένεια. Αλλά είναι ευχάριστη. Είναι ναρκωτικό. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, και αυτό είναι το νόημά της. Θα ήταν αδύνατο να ερωτευτείς κάποιον που έχεις δει πραγματικά".

"Όταν φεύγεις από τη Νέα Υόρκη, θα εκπλαγείς με το πόσο καθαρός είναι ο υπόλοιπος κόσμος. Η καθαριότητα δεν είναι αρκετή".

"Το αντίθετο του να μιλάς είναι να ακούς. Το αντίθετο του να ακούς είναι να περιμένεις".

"Η ιστορία της ζωής σου δεν θα γινόταν ένα καλό βιβλίο. Μην το δοκιμάσεις καν".

"Προτιμώ τους νεκρούς συγγραφείς γιατί δεν τους συναντάς σε πάρτυ".

"Η ευγενική συνομιλία είναι σπάνια".

"Ρώτα το παιδί σου τι θέλει για βραδινό, μόνο αν είναι αυτό που πληρώνει".