Η διαμάχη γύρω από τον Kanye West δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τους ανθρώπους της μόδας μακριά

Ο West επέστρεψε με τη Yeezy Season 8.

Μετά από ένα διάλειμμα από τη μόδα το 2018, η fashion σειρά Yeezy του Kanye West επέστρεψε για το season 8. Από τις εκλογές του 2016, τα show του West - αμφιλεγόμενα ήδη από μόνα τους -  χρωματίστηκαν από τις φιλικές σχέσεις του με τον πρόεδρο Donald Trump. Το 2019, ο Kanye τουίταρε "Trump all day” για να ακολουθήσει το "Για να ξέρετε πού στέκομαι το 2019". Έχει φορέσει σε πολλές περιστάσεις το χαρακτηριστικό κόκκινο καπέλο Make America Great Again. Ο West έχει δώσει επίσης συνεντεύξεις στις οποίες κάνει ρατσιστικά σχόλια, που ακούγονται τρομακτικά, όπως όταν είπε στο TMZ πως πίστευε ότι "η δουλεία μοιάζει με επιλογή" γιατί κράτησε πάνω από 400 χρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις του Kanye West έχουν χαρακτηριστεί ως ρατσιστικές από τα media και αντιτίθενται στις αρχές περί προόδου και inclusivity που υποστηρίζει η κοινότητα της μόδας. "Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε πολλούς top editors να βρεθούν στο Sunday Service show του West το Σαββατοκύριακο, καθώς και στην παρουσίαση κατά την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, τη Δευτέρα" σημειώνει σε άρθρο του το Refinery29.

1209971286

Ο West φιλοξένησε το show του στο Bouffes du Nord στο Παρίσι και η υποδοχή του κοινού ήταν άκρως θερμή. Η Fashion Director των New York Times Vanessa Friedman τουίταρε ένα βίντεο της εκδήλωσης με την εξής παρατήρηση: "Οι άνθρωποι της μόδας δεν ήταν ποτέ τόσο ενθουσιασμένοι στις 9:40 το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι". Η Booth Moore από το WWD έγραψε με τη σειρά της ένα tweet σχετικά με τις θετικές αντιδράσεις που διαπίστωσε ανάμεσα στο fashion crowd.

Μερικοί, όμως, δεν πιάστηκαν στο δόλωμα. Ο Bryan Gray Yambao αναδημοσίευσε στο Twitter ένα Instagram post του Anohni - ο μουσικός στρέφεται κατά της βιομηχανία της μόδας για την υποστήριξη που συνεχίζει να δείχνει στον West, παρά το "ασεβές μήνυμά του [που] θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, των γυναικών, των φτωχών, της μεσαίας και εργατικής τάξεις και του ίδιου του περιβάλλοντος. Ο Bryan Boy γράφει στο retweet του: "Reality check σε όλους τους συντάκτες μόδας εκεί έξω στο Παρίσι".

"Είναι ευθύνη των δημοσιογράφων μόδας και των κριτικών να καλύπτουν απόψεις που δε συμφωνούν με τις δικές τους. Αλλά για τους στυλίστες, τους influencers, τους αγοραστές και τους market editors, των οποίων η ατζέντα δεν κατευθύνεται τόσο πολύ από την αλήθεια αλλά από το ζητούμενο, η προσέλευση χωρίς κριτική μπορεί να οδηγήσει σε επικύρωση" συνεχίζει το άρθρο.

1209971311

Όσο για τα ρούχα; Ήρθαν στην δοκιμασμένη παλέτα των δυστοπικών neutrals του Yeezy, με τα yoga pants, τα καπιτονέ crop tops, τα puffy shoes και τα wabi-sabi outerwear. Σύμφωνα με την Booth Moore: "Ο Kanye είπε ότι η ιδέα ήταν να ντύσει τον κλάδο των υπηρεσιών - και να είναι σε υπηρεσία - στο # YeezySeason8 #PFW show. Θέλει να ντύσει τους ανθρώπους που δουλεύουν στο σπίτι του, που κουράστηκαν να φορούν total black". "Μία από τις πολλές συγκεχυμένες ιδέες που προκύπτουν είναι η εξής: ένα fashion event που δείχνει τα ρούχα που φαντάζεται ένας celebrity για τους εργαζόμενους του όταν δουλεύουν γι΄αυτόν. Το πιο περίεργο είναι ότι η κοινότητα της μόδας θα πρέπει να νομιμοποιήσει αυτή την εμφάνιση. Αν όμως είστε προσεκτικοί, τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη" καταλήγει το άρθρο.