Ο οίκος Alexander McQueen αποκαλύπτει πώς δημιούργησε τα πιο περίτεχνα looks από ανακυκλωμένα υλικά

Ο οίκος μοιράζεται εικόνες από μοναδικές δημιουργίες αποκλειστικά με το Harper's Bazaar Greece.

Upcycling: η επαναχρησιμοποίηση παλιών αντικειμένων ή υλικών με στόχο να δημιουργηθεί ένα τελείως νέο προϊόν με μεγαλύτερη αξία ή υψηλότερη ποιότητα από το αρχικό. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το upcycling είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της βιωσιμότητας στη μόδα. 

Ο οίκος Alexander McQueen έχει δεσμευτεί να κρατήσει ζωντανές τις μικρές κοινωνίες, τις παραδοσιακές τεχνικές και γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό –πέρα από τη βιωσιμότητα- χρησιμοποιεί το upcycling. Ζακάρ, μετάξι, δαντέλα και πολλά ακόμα υλικά ξεπηδούν από τα πλούσια αρχεία του και μετατρέπονται σε νέες, μοναδικές δημιουργίες. 

Oyster-frill βολάν φτιάχνονται από ιβουάρ ζακάρ, δαντέλα, οργάντζα και τούλι και δημιουργούν ένα μοναδικό τελείωμα στα αυστηρά tailored σακάκια, ή δίνουν πιο δραματικό χαρακτήρα στα ντελικάτα bodices και τις ασύμμετρες φούστες και φορέματα. "Χτισμένα" πάνω σε απαλούς βαμβακερούς κορσέδες, κάποια κομμάτια μοιάζουν να αιωρούνται και να δημιουργούν ένα αιθέριο αποτέλεσμα καθώς κινούνται στο ρυθμό των βημάτων της γυναίκας που τα φοράει. 

Στη συλλογή Spring/Summer 2020 ο οίκος κατάφερε κάτι μοναδικό, να χρησιμοποιήσει παλιά υφάσματα αρχείου, σιλουέτες που έχουν λατρευτεί από το κοινό και να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά σύγχρονο αποτέλεσμα, που μοιάζει να έχει βγει από όνειρο. 

To διαφανές φόρεμα

Ο οίκος Alexander McQueen αποκαλύπτει πώς δημιούργησε τα πιο περίτεχνα looks από ανακυκλωμένα υλικά

Το ιβουάρ αυτό φόρεμα είναι φτιαγμένο από βαμβακερή δαντέλα και οργάντζα και έχει oyster-ruffle μανίκια και τελείωμα.

Alexander McQueen ateliers

Η εν λόγω δαντέλα προέρχεται από τη συλλογή Fall 2017, ενώ το τούλι και η μεταξωτή οργάντζα από το stock του οίκου.

Alexander McQueen ateliers

Τα βολάν είναι φτιαγμένα σε επτά διαφορετικά μεγέθη, με πάχος από 2 έως 9 εκατοστά, ενώ κάθε σειρά και επίπεδο είναι ραμμένα στο χέρι.

Alexander McQueen Ateliers

Όταν μάλιστα ολοκληρώθηκε το ράψιμο η επεξεργασία των υφασμάτων έγινε επίσης στο χέρι, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το αποτέλεσμα που μοιάζει να έχει φθαρεί από το χρόνο. Χρειάστηκαν περίπου 3000 κομμάτια –τα οποία κόπηκαν από την ομάδα του ατελιέ του McQueen- και περίπου 80 μέτρα από τούλι και δαντέλα. 

Το κοστούμι

Alexander McQueen

Το σακάκι αυτό συνδυάζει τέλεια τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά του Alexander McQueen, τον δυναμισμό και την αγάπη του για την ιστορία και τον ρομαντισμό. Το αυστηρό tailoring δένει –παραδόξως- αρμονικά με το τελείωμα από βολάν, που είναι φτιαγμένο από μεταξωτό ζακάρ, οργάντζα, ταφτά και δαντέλα. Όλα αυτά, καθώς και το μαύρο μάλλινο ύφασμα από το οποίο έχουν φτιαχτεί το σακάκι και το παντελόνι, προέρχονται από παλιότερες συλλογές. 

Alexander McQueen ateliers

Τα βολάν έχουν ραφτεί κατά μήκος του τελειώματος στο σακάκι και δημιουργούν μια σχεδόν ακανόνιστη ουρά, που χαρίζει στο κλασικό μαύρο power suit, έναν soft και ταυτόχρονα θεατρικό χαρακτήρα. 

Το σύγχρονο oyster dress

Alexander McQueen

Το τελευταίο και ίσως πιο πολύπλοκο look που δημιουργήθηκε με παλιότερα υλικά είναι αυτό το oyster dress. Φτιαγμένο από μεταξωτό ζακάρ, δαντέλα, οργάντζα και τούλι, έχει ντραπέ ασύμμετρο τελείωμα και σαν βάση έναν κορσέ από βαμβακερό τούλι. Τα υλικά, που δουλεύτηκαν έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα signature του Alexander McQueen oyster ruffles είναι ιβουάρ δαντέλα από τη Spring/Summer 2016 συλλογή, μεταξωτά ζακάρ από τη Spring/Summer 2019 pre-collection και οργάντζα, ταφτάς και calico, επίσης σε ιβουάρ τόνους, από το stock του οίκου.

Alexander McQueen Ateliers

Το μεταξωτό ζακάρ, η δαντέλα, η οργάντζα και ο ταφτάς κόπηκαν σε τρία διαφορετικά μεγέθη και έγιναν σπιράλ έτσι ώστε να δημιουργηθεί το περίτεχνο βολάν. Τα πιο μικρά τοποθετήθηκαν στον κορσέ ενώ τα μεσαία και τα πιο μεγάλα διακόσμησαν τη φούστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και εδώ όλη η διαδικασία έγινε στο χέρι, με τρόπο έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το τελευταίο εκατοστό υφάσματος και να εξοικονομηθούν πόροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ