Η Zina Charkoplia αποκαλύπτει τι σημαίνει να είσαι πραγματική influencer στην εποχή της πανδημίας

Τι της έχει λείψει αυτή την περίοδο και πώς βλέπει την επόμενη μέρα για τη μόδα και τον κόσμο.

"Η επιλογή μου να απορρίψω δουλειές που δεν είχαν σχέση με τη μόδα καθόρισε τελικά την πορεία μου" αποκαλύπτει η Ζήνα Χαρκοπλιά. Η Ελληνίδα influencer ζει στην Ισπανία και κάνει διεθνή καριέρα στη μόδα, έχοντας ένα πραγματικά επιδραστικό προφίλ στο Instagram και υπογράφοντας συνεργασίες με μερικά από τα πιο διάσημα labels της βιομηχανίας. 

Η Zina Fashionvibe αποκαλύπτει στο Harper’s Bazaar Greece ποια είναι η καλύτερη designer αγορά που έχει κάνει, πώς αντιλαμβάνεται την κομψότητα, πώς βλέπει το μέλλον της μόδας και, φυσικά, πώς περνάει τις μέρες του lockdown στην Ισπανία. 

Η Zina Charkoplia αποκαλύπτει τι σημαίνει να είσαι πραγματική influencer στην εποχή της πανδημίας
H Zina στο πρώτο της Dior fashion show.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το Instagram, πόσα χρόνια έχεις αλήθεια που είσαι τόσο "δραστήρια" στο συγκεκριμένο Μέσο;

Πριν από το Instagram είχα ένα blog μόδας, στο οποίο αβέβαζα τα καθημερινά μου looks. Όταν έγινε η "έκρηξη" του Instagram, το 2012, άρχισα να ανεβάζω content και εκεί. Ουσιαστικά ήρθε πολύ φυσικά και ήταν άλλο social media, όπως το Twitter εκείνη την περίοδο. 

Ποια ήταν η πρώτη μεγάλη συνεργασία; 

Η πρώτη μου μεγάλη συνεργασία ήταν με τον Marc Jacobs στη Νέα Υόρκη. 

Ποια είναι η πιο μεγάλη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει μέχρι τώρα στη δουλειά σου, αλλά και στη ζωή σου γενικότερα;

Νομίζω πως τη μεγαλύτερη πρόκληση τη ζω αυτή τη στιγμή που μιλάμε! Τεράστια digital marketing budgets εξαφανίζονται παγκοσμίως λόγο του COVID-19. Αυτή την περίοδο πρέπει να στηρίξουμε τα brands και επίσης να παλέψουμε ώστε να δείξουμε στον κόσμο ότι δεν φτιάχνουμε καλύτερο content μόνο γιατί υπάρχουν brands που μας πληρώνουν, αλλά γιατί αγαπάμε πραγματικά αυτό που κάνουμε. Εγώ από την πλευρά μου αποφάσισα να δείξω στο κοινό μου ποια είμαι in real life, κάτι που δεν έκανα μέχρι πρότινος. 

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που σε ξεχωρίζει και είναι το μυστικό της επιτυχίας σου; Γιατί πρέπει κάποιος να πατήσει follow στο @zinafashionvibe;

Γνωρίζουμε όλοι πως ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Γιατί λοιπόν όχι εγώ και κάποιο άλλο προφίλ; Ίσως γιατί αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και φαίνεται. Είμαι αρκετά επιλεκτική με τα brands με τα οποία συνεργάζομαι και προσπαθώ να παράγω περιεχόμενο με πράγματα που αγαπώ, που πιστεύω και που χρησιμoποιώ. Δεν επιλέγω να προβάλλω κάτι απλώς επειδή πληρώθηκα για να το κάνω. 

Zina Charkoplia

Πέρα από τα likes και τους followers, τι σημαίνει για σένα το να είσαι πραγματική influencer;

Μία influencer είναι σημαντικό να έχει τον δικό της χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να εμπνευστείς από κάποιον που θαυμάζεις. Η ταυτότητα είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και σε κάνει να ξεχωρίζεις.

Ποιο όχι και ποιο ναι που έχεις πει σε έχουν καθορίσει στη ζωή σου;

Θυμάμαι πως όταν ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία και έψαχνα δουλειά, ήμουν σίγουρη πως ήθελα να ασχοληθώ με τον χώρο της μόδας. Παρόλα αυτά έκανα αιτήσεις και σε εταιρείες με άλλο αντικείμενο γιατί έπρεπε να πληρώσω τους λογαριασμούς μου! Ήμουν σε μια ξένη χώρα και η πρόκληση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Όμως όταν έλαβα θετική απάντηση από δύο δουλειές που δεν είχαν σχέση με τη μόδα, πήρα το ρίσκο να τις απορρίψω. Αυτό καθόρισε ολόκληρη την καριέρα μου. 

Zina Charkoplia

Τι σημαίνει για μια γυναίκα να είναι "κομψή";

Η κομψότητα για μένα είναι συνώνυμο της απλότητας, είναι κάτι που μου έλεγε από μικρή η μητέρα μου και το πιστεύω ακράδαντα. 

Πες μου μια θυσία που δεν κάνεις για το στιλ και μία που κάνεις ευχαρίστως. 

Δεν θα μπορούσα να φορέσω κάτι με το οποίο δεν νιώθω άνετα και όμορφα. Μια θυσία που κάνω ευχαρίστως, είναι να φορέσω ένα ζευγάρι άβολα παπούτσια αν μου αρέσουν πολύ!

Ποια είναι η καλύτερη επένδυση που έχεις κάνει ποτέ σε κάποιο designer κομμάτι;

Η Chanel 2.55. Κλασική και πάντα στη μόδα. 

Τι είναι αυτό που επιμένεις να αγοράζεις ξανά και ξανά;

Μαύρα σακάκια!

Θα έλεγες ότι είσαι wardrobe editor ή builder; Κάνεις συχνά "ξεκαθάρισμα" ή προτιμάς να κρατάς τα πάντα και να φτιάχνεις το δικό σου fashion αρχείο;

100% builder! Κρατούσα τα πάντα μέχρι που αποφάσισα να "θυσιάσω" ένα μεγάλο μέρος της ντουλάπας μου (χάρη στο Vestiaire Collective). Κρατάω σίγουρα αυτά που ξέρω πως δεν θα βαρεθώ ποτέ αλλά και όλα εκείνα που σημαίνουν κάτι ξεχωριστό για μένα. 

Ποιο trend θα ήθελες να εξαφανιστεί και να είναι σαν μην υπήρχε ποτέ;

Το φαινόμενο Vetements. 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που θέλει να γίνει mindful shopper και να κάνει πιο συνειδητές αγορές;

Να προτιμήσει την ποιότητα από την ποσότητα, χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Πώς πιστεύεις ότι θα αλλάξει τη μόδα το sustainability;

Νομίζω πως το sustainability είναι ένα αρκετά δύσκολο ζήτημα ιδιαίτερα σε μια εποχή που κυριαρχεί η γρήγορη μόδα. Πιστεύω πως αν ο καταναλωτής καταλάβει την πραγματική έννοια της βιωσιμότητας, ίσως αλλάξει και η βιομηχανία. Αυτό σημαίνει, όπως είπα ήδη, ποιότητα ενάντια στην ποσότητα. 

Zina Charkoplia

Περίγραψέ μου μια τυπική μέρα σου στο lockdown.

Δουλεύω αρκετά, περνάω ώρες με το γιο μου, μαγειρεύω, κάνω γυμναστική, διαβάζω και βλέπω ταινίες. 

Zina Charkoplia

Πολλοί λένε πως σ’ αυτή τη δύσκολη φάση, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις επιλογές μας. Για ποια επιλογή σου νιώθεις πιο χαρούμενη από ποτέ αυτή την περίοδο;

Είμαι χαρούμενη που επέλεξα να επικεντρωθώ στη δουλειά μου και να εκμεταλλευτώ αυτόν τον "ελεύθερο χρόνο" ώστε να γίνω πιο δημιουργική. Με αυτόν τον τρόπο θα δω ποια πραγματικά είμαι και ποια θέλω να είμαι μετά την "καταιγίδα".

Πώς πιστεύεις ότι θα είναι: οι άνθρωποι, οι influencers, η μόδα, μετά από αυτή τη δυσκολία;

Πιστεύω και κυρίως ελπίζω, πως όλα θα γυρίσουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, αλλά σίγουρα αφού περάσει κάποιος χρόνος. Η ερώτηση είναι πόσος χρόνος. Το γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο είναι που μας πανικοβάλλει και μας αγχώνει περισσότερο. Θα έλεγα πως όλα πρέπει να γίνουν σιγά σιγά, ένα βήμα τη φορά!

Zina Charkoplia
Σε βραδινή έξοδο στη Νέα Υόρκη.

Τι σου έχει λείψει περισσότερο;

Το περιβάλλον μου, οι φίλοι μου, η καθημερινότητα, τα ταξίδια. Η ελευθερία μου. 

Ποια αισιόδοξη σκέψη σου δίνει θάρρος καθημερινά;

Πως εγώ και η οικογένειά μου είμαστε υγιείς και το ότι έχω την ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με το γιο μου.