Πώς θα βρίσκετε πάντα τα καλύτερα second-hand και vintage κομμάτια

Χρήσιμα tips για σωστό "thrifting".

Η vintage και second hand μόδα κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ντουλάπες των γυναικών όποια και αν είναι η ηλικία, το στυλ και το οικονομικό τους υπόβαθρο. Η κλιμακούμενη συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα, η κλιματική αλλαγή αλλά και η ευρύτερη αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξουμε, όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την γκαρνταρόμπα μας, αλλά και το πώς δεσμευόμαστε απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο έχει οδηγήσει σε έναν νέο πειραματισμό. Τo vintage shopping όμως έχει τους δικούς του κανόνες. Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αγοράζετε σωστά μεταχειρισμένα ρούχα.

Αυθεντικότητα

Πριν αγοράσετε οτιδήποτε, ρωτήστε αν το προϊόν διαθέτει κάρτα γνησιότητας, προκειμένου να είστε βέβαιη πως είναι αυθεντικό. Επειδή όμως και οι κάρτες αυτές συχνά αντιγράφονται, μη φοβάστε να ζητήσετε  από το προσωπικό περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα από ποια χρονολογία είναι και πόσο καιρό βρίσκεται στο κατάστημα. Στη συνέχεια, κάντε τη δική σας έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσετε αν όσα ακούσατε ισχύουν, κοιτάζοντας παρόμοια σχέδια της εποχής.

Ποιότητα

Ένα επώνυμο κομμάτι δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι και καλής ποιότητας. Ελέγξτε καλά τις ραφές και το ύφασμα για τυχόν ελαττώματα από σκόρο. Αν η αγορά σας είναι διαδικτυακή, ζητήστε περισσότερες φωτογραφίες. Αν κάτι χρειάζεται έξτρα επιδιορθώσεις, υπολογίστε το κόστος τους. 

Οδηγίες φροντίδας

Τα περισσότερα ρούχα διαθέτουν οδηγίες πλυσίματος και στεγνώματος. Για παράδειγμα ένα μεταξωτό φόρεμα, χρειάζεται διαφορετική φροντίδα από ένα Τ-shirt της δεκαετίας του '80. Βεβαιωθείτε πως η χρήση που θα κάνετε στο νέο σας απόκτημα μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του.

Εφαρμογή 

Ακόμη κι αν βρείτε την τέλεια  προσφορά ή το σχέδιο που ψάχνατε χρόνια, αν η εφαρμογή του δεν είναι σωστή θα πρέπει να το εγκαταλείψετε. Μη διστάσετε να ζητήσετε  από τον πωλητή ακόμη και να σας μετρήσει τις διαστάσεις ενός ρούχου. Αν είναι λίγο φαρδύ ή δεν στρώνει άψογα, αξίζει να το αγοράσετε καθώς μπορείτε να το μεταποιήσετε με τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Αν πάλι χρειάζεται να προσθέσετε ύφασμα, η διαδικασία είναι περίπλοκη και δύσκολα θα πετύχει.

Πηγή: Madamefigaro.gr