Ένα label φτιάχνει κλασικά πουκάμισα ανακυκλώνοντας πολυτελή σεντόνια

Το Archivist Studio είναι ο ορισμός του upcycling.

Αυτό που κάποιος δεν χρειάζεται, μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλον. Αυτή η φράση συνοψίζει πλήρως το νόημα του upcycling, που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε πολλούς χώρους και εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται τάση και στη μόδα. Με βάση το upcycling λοιπόν δημιουργήθηκε το label Archivist Studio, το οποίο δημιουργεί κομψά, διαχρονικά λευκά πουκάμισα από παλιά σεντόνια και λευκά είδη πολυτελών ξενοδοχείων.

Όλα ξεκίνησαν πολύ απλά, όταν η Eygenie Haitsma αναρωτήθηκε τι γίνονται όλα αυτά τα σεντόνια των ξενοδοχείων, όταν δεν τα χρειάζονται πια. Σκέφτηκε να απευθυνθεί σε μια φίλη της που εργαζόταν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Mayfair για να μάθει. Έτσι ανακάλυψε πως συνήθως τα ξενοδοχεία αυτά, που προσφέρουν πολύ premium υπηρεσίες, πετούν τα σεντόνια τους αν έχουν πολύ μικρές τρύπες ή ανεπαίσθητους λεκέδες. Η φίλη της συμφώνησε να της στείλει κάποια από αυτά που προορίζονταν για τα σκουπίδια και εκεί ακριβώς βρήκε πως υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία. "Αυτά τα σεντόνια έχουν πολύ υψηλή ποιότητα, είναι φτιαγμένα από αιγυπτιακό βαμβάκι, είναι μαλακά και σε πολύ καλή κατάσταση” εξηγεί.

Ένα label φτιάχνει κλασικά πουκάμισα ανακυκλώνοντας πολυτελή σεντόνια

Το ύφασμα αυτό είναι ιδανικό για τα κλασικά πουκάμισα, γεγονός που επιβεβαιώνει και o συνιδρυτής του brand Johannes Offerhaus, ένας δημιουργός γνωστός για τα sculptural σχέδιά του. Το δίδυμο -και οι δύο κατάγονται από τη Δανία και έχουν τη βάση τους στο Βερολίνο- γνωρίστηκε σε ένα λεωφορείο στη Βουδαπέστη το περασμένο καλοκαίρι, ενώ πήγαιναν σε ένα πάρτι. Μία συζήτηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες είχε σαν αποτέλεσμα να υλοποιηθεί αυτή η πολύ έξυπνη ιδέα. Ο Offerhaus έψαχνε κάτι "με νόημα και σκοπό” και έτσι η σκέψη της Haitsma ήταν το έναυσμα που χρειαζόταν για να γεννηθεί το Archivist Studio.

Τα σεντόνια αυτά είναι πολύ μεγάλα και έτσι είναι ιδανικά για να επαναχρησιμοποιηθούν. Για να καταλάβει κανείς το πόσο ύφασμα μπορεί να εξοικονομηθεί, αρκεί να αναφέρουμε πως ήδη η εταιρεία έχει μαζέψει πρώτη ύλη για τα επόμενα τρία χρόνια και συνεχίζει να μαζεύει, καθώς πολλά πολυτελή ξενοδοχεία συνεχίζουν να τους χαρίζουν τα σεντόνια τους. Η παραγωγή αυτή τη στιγμή γίνεται από ένα οικογενειακό εργοστάσιο στη Ρουμανία, αλλά οι Haitsma και Offerhaus θέλουν να τη φέρουν πιο κοντά τους.

Προς το παρόν υπογράφουν μόνο πουκάμισα, αλλά όπως αναφέρουν "Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε τοπ ή shirt dresses, απλώς θέλαμε να ξεκινήσουμε με κάτι πολύ απλό και basic”.

Δείτε περισσότερα στο archivist.studio.