Martin Margiela | Η ιστορία πίσω από τη σπάνια συνέντευξή του στον σκηνοθέτη Reiner Holzemer

Για το ντοκιμαντέρ Martin Margiela: In His Own Words.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Αν "γκουγκλάρει" κανείς του όνομά του, θα βρει ελάχιστες – μετρημένες στα δάχτυλα- φωτογραφίες του. Το ίδιο σπάνιες είναι οι συνεντεύξεις που έχει δώσει. Ο Martin Margiela, αυτή η ιδιοφυΐα της μόδας, έχει αποσυρθεί από τη βιομηχανία και την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου του Maison Martin Margiela από το 2009, αλλά τόσο στη διάρκεια της ακμής του όσο στα χρόνια της σιωπής που ακολούθησαν, φρόντισε να παραμείνει πιστός στo μότο του: "Η ανωνυμία είναι σημαντική για εμένα". 

Το γεγονός, λοιπόν, ότι ο Martin Margiela έδωσε τη συγκατάθεσή του, και συμμετείχε (έστω μόνο με τη φωνή του), στο ντοκιμαντέρ  Martin Margiela: In His Own Words του σκηνοθέτη Reiner Holzemer είναι από μόνο του μια είδηση.

Martin Margiela | Η ιστορία πίσω από τη σπάνια συνέντευξή του στον σκηνοθέτη Reiner Holzemer
Maison Martin Margiela SS '09, Paris Fashion Week 2008

Το ντοκιμαντέρ, που έκανε πρεμιέρα πέρυσι τον Σεπτέμβριο, σε κινηματογραφικό φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, και το οποίο διατίθεται πλέον online (δείτε εδώ), προσφέρει στους θεατές μια διεξοδική ανάλυση πάνω στη δημιουργική σκέψη του πρωτοπόρου σχεδιαστή καθώς διατρέχει τις δεκαετίες της καριέρας του (1988-2008). Ο ίδιος ο Margiela, εκτός από τη φωνή του, δανείζει σχέδια του, τις σημειώσεις του και προσωπικά αντικείμενα εξασφαλίζοντας στους θεατές μία αποκλειστική ματιά στον όραμά του.

Ο Reiner Holzemer, που έχει σκηνοθετήσει και το ντοκιμαντέρ Dries van Noten, σε συνέντευξή του στο PAPER αποκάλυψε πώς κατάφερε τελικά να πείσει τον ντροπαλό και μυστικοπαθή σχεδιαστή να του παραχωρήσει συνέντευξη. Μετά την επιτυχία του Dries, o Holzemer απέκτησε την επιθυμία να διερευνήσει περισσότερο τη βιομηχανία της μόδας και αναζητώντας καινούργιο πρωταγωνιστή για τις ιστορίες του έπεσε πάνω σε μία έκθεση, στην Αμβέρσα, για τη δουλειά του Martin Margiela με τον οίκο Hermès. Αμέσως κατάλαβε ποιος ήθελε να είναι πρωταγωνιστής στο επόμενο ντοκιμαντέρ του.

Όταν άκουσε, λοιπόν, για μια έκθεση για τον Margiela στο Παρίσι επικοινώνησε με τον επιμελητή της, Olivier Saillard, και ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον σχεδιαστή. Τρεις μήνες αργότερα έλαβε ένα email από τον ίδιο τον Margiela που του ζητούσε να συναντηθούν για να συζητήσουν από κοντά το project. "Τον συνάντησα πρώτη φορά λίγους μήνες αφού είδα την έκθεση και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η διαδικασία να τον πείσω. Και αυτή δεν σταμάτησε μέχρι το τέλος. Η εμπιστοσύνη ανάμεσά μας διαρκώς μεγάλωνε, με εμπιστευόταν. Και τελικά είπε "ναι” για το ντοκιμαντέρ", περιγράφει στο PAPER ο σκηνοθέτης.

Martin Margiela
"Margiela/ Galliera, 1989-2009 Exhibition, Παρίσι 2018.

Αν και η αφάνεια στην οποία επιμένει ο Margiela συχνά αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι ντροπαλός, ο Holzemer με την εμπειρία του ως κινηματογραφιστής κατάφερε να τον κάνει να νιώσει άνετα και να ανοιχτεί δίνοντας τη δυνατότητα στους θεατές να ακούσουν για πρώτη φορά τη φωνή του. "Με τον Martin είχαμε πολύ όμορφες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στη διάρκεια της μέρα, αλλά φυσικά δεν ήταν συνηθισμένος να μιλάει σε κάμερα, ή απλά σ’ ένα μικρόφωνο. Τη στιγμή που ανοίξαμε την κάμερα, μπλόκαρε. Δεν μπορούσε να μιλήσει πια", θυμάται ο σκηνοθέτης. "Είναι πραγματικά ένας χαρισματικός ομιλητής", συνεχίζει ο Reiner Holzemer " αλλά έπρεπε να χαλαρώσουμε λίγο την ντροπαλοσύνη του".

Ο  Reiner Holzemer καταθέτει στην ίδια συνέντευξη και την άποψή του για το αν πιστεύει ότι ο Martin Margiela θα επιστρέψει σύντομα στη μόδα και η απάντησή του είναι εντελώς αποθαρρυντική: "Δεν νομίζω ότι θα ξαναεπιστρέψει στον κόσμο της μόδας".

To trailer με τη φωνή του Martin Margiela:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ