Freedom! | Τα supermodels των 90s θυμούνται στιγμές από το θρυλικό videoclip του George Michael

Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista και Tatjana Patitz μιλούν για τη συμμετοχή τους.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μεγάλη η συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τα διάσημα supermodels των 90s: από τη μία η έκθεση που ετοιμάζει η Claudia Schiffer και θα είναι αφιερωμένη στις φωτογραφίσεις μόδας των 90s, από την άλλη η XL έκδοση του "Naomi" με τις αναμνήσεις και τις φωτογραφίες της Naomi Campbell από την ακμή της καριέρα της στα 90, και τώρα οι αναμνήσεις για το περίφημο videoclip του George Michael για το τραγούδι "Freedom!" που συγκέντρωσε μπροστά από τις κάμερες τα πιο hot μοντέλα εκείνης της εποχής. 

Η Cindy Crawford, η Naomi Campbell, η Christy Turlington, η Linda Evangelista και Tatjana Patitz συζήτησαν για το videoclip, που θεωρείται μια iconic στιγμή για τα supermodels των 90s, σε συζήτηση που είχαν για να γιορτάζουν τα 30α γενέθλια του website Mr Feelgood, του μοντέλου John Pearson που συμμετείχε μαζί τους στο videoclip. 

Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συζήτησή τους: 

Cindy Crawford

"Νομίζω ότι αυτό το video χτύπησε πολλές χορδές, για διάφορους λόγους. Πρώτος και βασικότερος το ίδιο το τραγούδι και το μήνυμα, η δήλωση ελευθερία από τον ίδιο τον George. Επίσης, συνέπεσε με τη "γέννηση" των supermodels και έφερε τη μουσική και τη μόδα κοντά μ' ένα συναρπαστικό τρόπο.

Θυμάμαι που καθόμουν στο αεροπλάνο μου, καθώς ταξίδευα για να βρεθώ στο γύρισμα, και άκουγα ξανά και ξανά το τραγούδι τα walkman μου προσπαθώντας να μάθω τους στίχους. Το αγάπησα αμέσως, και ήμουν ενθουσιασμένη θα έπαιρνα μέρος στο videoclip του ". 

 Linda Evangelista

"Αυτό το video πιάνει το συναίσθημα, ένα συναίσθημα διαχρονικό. Αποτέλεσμα της συμμετοχής μου σ' αυτό ήταν ότι ξαφνικά έγινα γνωστή έξω από τον κόσμο της μόδας. Ήταν απίθανο!

Μία από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις ήταν όταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο George προσπαθούσε να μου εξηγήσει ότι έπρεπε να κάνω "lip sync", δεν ήμουν σίγουρη τι ήταν αυτό. Αλλά ήταν τόσο γλυκός!"

Christy Turlington

"Αυτό το video μάς οδήγησε σε καθοριστικά σταυροδρόμια της καριέρας μας, κάτι που δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε εκείνη τη στιγμή. Ο David Fincer είχε σκηνοθετήσει κι άλλα iconic videoclips, αλλά μετά απ' αυτό απογειώθηκε η καριέρα του στο σινεμά. Το τραγούδι έγινε αμέσως κλασικό. Κάθε φορά που παίζει σ' έναν χώρο, νιώθω τα βλέμματα στραμμένα πάνω μου. 

Θυμάμαι τον George να είναι απίστευτα συγκεντρωμένος σ' αυτό που κάναμε και να έχει τον έλεγχο στα πάντα, αλλά θυμάμαι και πόσο διασκεδάζαμε όταν βγαίναμε έξω για να χαλαρώσουμε". 

Naomi Campbell 

"Είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, κατά κάποιο τρόπο, μία εποχή στην οποία πάντα μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω- μία ευτυχισμένη, σπουδαία στιγμή. Τα music videos ήταν θέμα και το να συμμετέχεις σ' ένα μουσικό video, και μάλιστα ενός τόσο ταλαντούχου καλλιτέχνη όπως ο George Michael, ήταν μεγάλη υπόθεση!

Θυμάμαι ότι πριν το γύρισμα είχα το fashion show του Thierry Mugler στο Παρίσι και η πρώτη που ξεκινούσε τις σκηνές ήμουν εγώ. Το show τελείωσε στις 3 τα ξημερώματα και δεν πρόλαβα να κοιμηθώ, αφού έπρεπε να προλάβω το αεροπλάνο στις 6 μ.μ. Ήμουν εξαντλημένη, αλλά ανυπομονούσα, και ευτυχώς δεν χρειαζόταν να μάθω τις λέξεις αφού ήξερα ήδη απ' έξω το τραγούδι". 

Tatjana Patitz 

"Αυτό το τραγούδι είναι αντιπροσωπευτικό της pop κουλτούρας της εποχής, και συνέβη στις αρχές των 90s όταν οι βιομηχανίες της μόδας, της μουσικής και του σινεμά είχαν έντονη αλληλεπίδραση. Το MTV ήταν στην ακμή του εκείνη την εποχή μ' όλα αυτά τα υπέροχα μουσικά videos. Έγινα πιο αναγνωρίσιμη, με διαφορετικό τρόπο, με τη συμμετοχή μου σ' αυτό". 

To θρυλικό videoclip:  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ