Cate Blanchett | Μιλάει για το sustainability στη μόδα και την αναγκαία αναπροσαρμογή στα looks των red carpets

Καλεί τις συναδέλφους της να περιορίσουν τον αριθμό των looks που κάνουν.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Αν σε μία λίστα θα έπρεπε να συγκεντρώσουμε τις πιο iconic εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί η Cate Blanchett θα είχε σίγουρα τιμητική θέση. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός μάς έχει χαρίσει μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα glam looks, ενώ ανήκει και στις σταρ που δεν δίστασαν να ανακυκλώσουν εμφανίσεις τους στο red carpet. Επομένως, δεν είναι καθόλου άτοπο να ακούει κανείς την Blanchett να μιλάει για τη μόδα και την ανάγκη για τις αναπροσαρμογές που οφείλουν να συμβούν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της βιωσιμότητας

Με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ Βενετίας - στις 2 Σεπτεμβρίου- στο οποίο η αυστραλέζα ηθοποιός θα συμμετέχει ως Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, μίλησε στο WWD για το πως η ίδια, σε συνεργασία με τη στιλίστριά της Elizabeth Stewart, έχει καταφέρει να περιορίσει τον αριθμό των looks της για τα events. Ενώ καλεί και άλλους σταρ να κάνουν το ίδιο. "Για να προχωρήσουμε μπροστά, θα πρέπει πρώτα να μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω. Καθώς ξαναβγαίνουμε στην επιφάνεια, είναι μια ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό- και το σινεμά το έκανε πάντα αυτό, να κοιτά πίσω στο παρελθόν, να αποτίει φόρο τιμής και να χρησιμοποιεί την έμπνευση για να δημιουργήσει νέες στιγμές", λέει η Blanchett. Και προσθέτει: "Είναι μία ευκαιρία να κάνουμε κάτι θετικό. Κι αυτό δεν είναι εντολή, είναι μια πρόκληση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της Cate Blanchett είναι να κάνει τόσο τους σχεδιαστές όσο και τους celebrities που ντύνουν να σκεφτούν πάνω στα ενδύματα που παράγονται μαζικά και να κατανοήσουν ότι αυτό το σύστημα δεν είναι πλέον βιώσιμο. "Είναι χαρακτηριστικό της βιομηχανίας, αλλά όπως έχουμε δει την τελευταία δεκαετία οι collections που ήταν κάποτε εποχιακές, τώρα απευθύνονται σε όλες τις εποχές, και τα brands σχεδιάζουν για καταστήματα λιανικής πώλησης", λέει η ηθοποιός και συνεχίζει: "Όταν γνωρίζεις ότι ο κόσμος καταναλώνει 18 δισεκατομμύρια ρούχα τον χρόνο, που είναι 400% πάνω απ' ό,τι μια δεκαετία πριν, σκέφτεσαι ότι αυτό δεν μπορεί να δουλέψει". 

Βεβαίως, η πρωταγωνίστρια γνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μια νύχτα, αλλά επιμένει ότι οι οίκοι και τα labels θα πρέπει να κάνουν σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση του sustainability. "Νομίζω ότι οι περισσότεροι οίκοι έχουν δεσμευτεί ως προς την ιδέα της βιωσιμότητας, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα αλλάξουμε το επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 24 ώρες, αλλά πρέπει να γίνει. Το έχω συζητήσει με τον κο Armani και τη Sarah Burton (του οίκου Alexander McQueen) και επίσης συζητάω εδώ και πολύ καιρό με τη Roksanda [Ilinčić] για το πως θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συλλογή μαζί που θα αφορά την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων". 

Η Cate Blanchett διατίθεται να γίνει η εκπρόσωπος ενός τέτοιου σκοπού, ωστόσο, όπως επισημαίνει, θα χρειαστεί η αφοσίωση και η πίστη όλων για να μπορέσει να γίνει η αλλαγή. "Ο κόσμος δεν θα αλλάξει μόνο μέσα από μια συγκεκριμένη βιομηχανία. Αυτό που απέδειξε η πανδημία είναι ότι όλα με κάποιο τρόπο συνδέονται και η πραγματική αλλαγή έρχεται μόνο μέσα από τη συνεργασία", τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ