Η πρώτη Birkin τσάντα θα φιλοξενηθεί σε έκθεση στο Λονδίνο

Η έκθεση Bags: Inside Out ανοίγει τις πόρτες της στις 21 Νοεμβρίου.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μία έκθεση αφιερωμένη σ' ένα από τα πιο αγαπημένα γυναικεία αξεσουάρ, την τσάντα, εγκανιάζεται στο μουσείο Victoria&Albert στο Λονδίνο. Η έκθεση Bags: Inside Out εξερευνά τα σχέδια, τη λειτουργικότητα, το στιλ και τη δεξιοτεχνία στην κατασκευή της τσάντας φιλοξενώντας στη συλλογή της από ταχυδρομικά κουτιά, Chatelaines [σ.σ.: χρηστικά αξεσουάρ που κρεμούσαν στη μέση τους οι πυργοδέσποινες του 190υ αιώνα] και παραδοσιακές τσάντες από το Πακιστάν μέχρι statement τσαντάκια και iconic bags του σήμερα, όπως μία "Baguette" bag του οίκου Fendi και μία "Fabergé Egg" βραδινή τσάντα της Judith Leiber. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάμεσά τους, λοιπόν, έρχεται να πάρει θέση στις προθήκες η πρώτη Birkin τσάντα του οίκου Hermès που ανήκει στο πρόσωπο που έγινε η πηγή έμπνευσή της, στην Jane Birkin. Η iconic τσάντα σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1984 και αφορμή για τη δημιουργία της ήταν μια τυχαία συνάντηση ανάμεσα στο style icon της εποχής και τον Jean-Louis Dumas, τότε executive director του οίκου. Η Birkin και ο Dumas συναντήθηκαν σε μια πτήση από το Παρίσι στο Λονδίνο και άρχισαν να συζητούν για το πως εκείνη δεν μπορούσε να βρει μια τσάντα κατάλληλη για να κουβαλάει όλα τα πράγματά της. Ο Dumas, λοιπόν, σχεδίασε την πρώτη Birkin πάνω σε μια χάρτινη σακούλα που βρήκε στο αεροπλάνο- μια ορθογώνια τσάντα με γυαλιστερό καπάκι και ραφές. Όταν τελειοποίησε το σχέδιό του και την κατασκευή έδωσε στην τσάντα το όνομα της Jane Birkin και σύντομα αυτή έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς τσάντες όλων των εποχών αφού συνδύαζε μοναδικά πρακτικότητα και στιλ. 

Jane Birkin
H Jane Birkin με την πρώτη Birkin. 

Η Birkin τσάντα που θα φιλοξενηθεί στην έκθεση του V&A museum φέρει τα αρχικά της τραγουδίστριας ακόμα και υπολείμματα από τα αυτοκόλλητα που είχε προσθέσει πάνω της. 

*Η έκθεση Bags: Inside Out  στο V&A Museum κάνει εγκαίνεια στις 21 Νοεμβρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ