Ruth Bader Ginsburg | Η ιστορία πίσω από κάθε κολάρο που φορούσε στο Ανώτατο Δικαστήριο

Το μήνυμα που ήθελε να περάσει με κάθε επιλογή.

Η Ruth Bader Ginsburg ήταν μια θρυλική μορφή της αμερικανικής δικαιοσύνης. Υπηρέτησε το Ανώτατο Δικαστήριο επί 27 χρόνια και ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα που έφτασε σ' αυτό το αξίωμα, μετά τη Sandra Day O’Connor. Νωρίτερα, ως νομικός είχε ιδρύσει, το 1970, το Women's Rights Law Reporter το πρώτο νομικό περιοδικό των ΗΠΑ που εστίαζε αποκλειστικά στα δικαιώματα των γυναικών και σ' όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού της βίου υπερασπίστηκε ακάματα την ισότητα των δύο φύλων, τα γυναικεία δικαιώματα αλλά και τις μειονότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η RBG, όπως την αποκαλούσαν για συντομία, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 18/09 στα 87 της χρόνια νικημένη από τον καρκίνο του παγκρέατος. Ο θάνατός της προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και η εικόνα της με τη μαύρη δικαστική τήβεννο και το λευκό κεντητό της κολάρο μοιράστηκε πολλάκις στα social media, ως ένα σύμβολο και μία διαρκής υπενθύμιση του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, της γυναικείας ενδυνάμωσης και της αδιάφθορης δικαιοσύνης. 

Η Ginsburg ξεχώρισε, όμως, και για το στιλ που έφερε μέσα στα δικαστήρια. Το χαρακτηριστικό της αξεσουάρ ήταν τα ιδιαίτερα κολάρα που φορούσε πάνω από την τήβεννο τα οποία, όπως έχει αποκαλύψει η ίδια, ήταν κάθε φορά στρατηγικά επιλεγμένα. Η σπουδαία δικαστικός δεν ήθελε απλά να στολίσει το αυστηρό ένδυμα, ήθελε να περάσει ένα μήνυμα. Μάλιστα, σε συνέντευξή της στη Washington Post το 2009 είχε πει για τα κολάρα της : "Ξέρετε, η κλασική τήβεννος είναι  φτιαγμένη για άντρες, ώστε να φαίνεται το πουκάμισο και η γραβάτα. Έτσι, η Sandra Day O' Connor και εγώ σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ίσως πιο σωστό αν μπορούσαμε να προσαρμόσουμε στη τήβεννό μας κάτι που να είναι τυπικά γυναικείο. Γι' αυτό έχω πάρα πολλά κολάρα". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2014, πάλι, σε συνέντευξή της με την Katie Couric, η Ginsburg μοιράστηκε το περιεχόμενο της ντουλάπας της και παρουσίασε στο κοινό τη συλλογή της με κολάρα. Τότε εξήγησε ότι τα επέλεγε με βάση το μήνυμα και την άποψη που ήθελε να περάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ή στο Κογκρέσο, ανάλογα με την υπόθεση για την οποία έπρεπε να γνωμοδοτήσει.

Τα κολάρα & η ιστορία τους 

Το αγαπημένο

Το αγαπημένο

Παρά το ο,τι διάθετε πολλά κομμάτια στη συλλογή της, το αγαπημένο της ήταν αυτό το λευκό κεντητό κολάρο που είχε αποκτήσει σ' ένα ταξίδι της στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. Απλό και απαλό, η Ginsburg το φορούσε σε διάφορες σημαντικές περιστάσεις. 

Πλειοψηφικές αποφάσεις

Πλειοψηφικές αποφάσεις

«Όταν ανακοινώνω μία απόφαση για το δικαστήριο, αυτό είναι το κολάρο που φοράω» δήλωσε το 2014 στην Couric για το κίτρινο κεντημένο κολάρο με τα ροζ τελειώματα, την αλυσίδα και τα χρυσά απλικέ. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει ότι το συγκεκριμένο αποτελεί δώρο που έλαβε από δικαστικούς υπαλλήλους.

Διαφωνίες

Διαφωνίες

Όταν ήθελε να εκφράσει τη διαφωνία της με τις δικαστικές αποφάσεις η Ruth Bader Ginsburg επέλεγε να φορέσει το κολιέ με πετράδια που είχε αποκτήσει από το Banana Republic. Το σκούρο χρώμα του και το εμπνευσμένο από την πανκ κουλτούρα σχέδιό του ήταν απόλυτα ταιριαστά με την πρόθεσή της για διαφωνία.

Επιστροφή στο καθήκον

Επιστροφή στο καθήκον

Όταν το 2018 έσπασε τα πλευρά της, η δικαστής επέστρεψε μερικές εβδομάδες αργότερα στη θέση της στο Ανώτατο Δικαστήριο φορώντας το συγκεκριμένο κολάρο, που μοιάζει διακοσμημένο με φτερά, από τo brand Stella & Dot. Το εντυπωσιακό κόσμημα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανένας τραυματισμός δεν μπορούσε να την εμποδίσει από το να επιστρέψει στα καθήκοντά της. 

Το αρχικό

Το αρχικό

Όταν το 1993 η Ruth Bader Ginsburg διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο έκανε πιο ήπιες και κλασικές επιλογές, κυρίως σε ζαμπό [σ.σ. jabot, όπως είναι η γαλλική του ονομασία, είναι ο διακοσμητικός φραμπαλάς ή το βολάν από μουσελίνα ή δαντέλα το οποίο βρίσκει εφαρμογή στο μπροστά μέρος μιας μπλούζας, ενός πουκαμίσου ή ενός φορέματος]. Μέσα στα χρόνια, οι θέσεις της απέναντι σε διάφορα θέματα γίνονταν όλο και πιο προοδευτικές, το ίδιο και οι επιλογές της σε κολάρα.