Red Hot | Φορέστε το πιο τολμηρό χρώμα της σεζόν

Η επιλογή του κόκκινου χρώματος υποδηλώνει δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισθησιασμό.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Όταν η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η νεότερη γυναίκα που εκλέχθηκε ποτέ στο Κογκρέσο, ορκίστηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων το 2019, επέλεξε να φορέσει κόκκινο κραγιόν ως πράξη ανυπακοής. Η έμπνευση ήρθε από τη δικαστίνα Σόνια Σοτομαγιόρ, το πρώτο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου με λατινοαμερικανική καταγωγή, που, παρότι πολλές φορές της είχαν συστήσει να προτιμά διακριτικό μακιγιάζ, επέλεξε να βάψει τα νύχια της στο κόκκινο του κερασιού στην τελετή που έγινε προς τιμήν της στο Λευκό Οίκο το 2009. Με λίγες μόνο πινελιές κόκκινου οι δύο γυναίκες επιβεβαίωσαν το κύρος τους και κατάργησαν τις συμβάσεις που θέλουν το έντονο μακιγιάζ και την πολιτική να μη συμβαδίζουν.

Red Hot | Φορέστε το πιο τολμηρό χρώμα της σεζόν
Φόρεμα Alberta Ferretti, Eponymo GoldenHall. 

Η επιλογή του κόκκινου χρώματος υποδηλώνει δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισθησιασμό και η Αμερική έχει μεγάλη παράδοση σε γυναίκες που έχουν γράψει ιστορία φορώντας κόκκινο. Η σουφραζέτα και πολέμια της δουλείας Σούζαν Μπ. Άντονι για πάνω από 30 χρόνια επέλεγε να φορά κόκκινο σάλι στις ομιλίες της. Πιο πρόσφατα, η Μισέλ Ομπάμα φόρεσε ένα κόκκινο φόρεμα Narciso Rodriguez τη βραδιά της προεδρικής εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, ένα κόκκινο φόρεμα Jason Wu στον εναρκτήριο χορό το 2013, ενώ στην τελευταία ομιλία της ως Πρώτη Κυρία το 2017 εμφανίστηκε και πάλι με κόκκινο φόρεμα Narciso Rodriguez. Στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον είχε τολμήσει να φορέσει ένα κόκκινο κοστούμι Ralph Lauren, ενώ το 2019 η Τζέιν Φόντα κατέβαινε με κόκκινο παλτό στις διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή ενάντια στην αδιαφορία του Κογκρέσου.

HOT RED HB276
Πανωφόρι Balenciaga, balenciaga.com.

Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της ιστορίας το κόκκινο χρώμα έχει συνδεθεί συχνά με τη σκληρή πλευρά της εξουσίας. Οι καρδινάλιοι, με την απόλυτη εξουσία στην Καθολική Εκκλησία, ήταν ντυμένοι στα κόκκινα, ενώ στο Μεσαίωνα οι βασιλιάδες εμφανίζονται συχνά στα πορτρέτα τους με κόκκινο ένδυμα. Επιπλέον, το κόκκινο υποδηλώνει το επείγον και παραμένει το πιο κοινό χρώμα στις εθνικές σημαίες.
Το ερώτημα επομένως δεν είναι αν, αλλά γιατί το κόκκινο έχει τέτοιον αντίκτυπο. Οι ιδέες μας για το κόκκινο έχουν πολιτιστικές καταβολές ή υπάρχει κάποια βαθύτερη βιολογική εξήγηση; Το 2005 δύο εξελικτικοί ανθρωπολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ της Αγγλίας, αναλύοντας τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, διαπίστωσαν ότι σε αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή, όπως η
πάλη, οι αθλητές που φορούσαν κόκκινη στολή είχαν περισσότερες νίκες από εκείνους που φορούσανμπλε. Το 2011 η μελέτη δύο καθηγητών ψυχολογίας έδειξε ότι, όταν οι άνθρωποι βλέπουν κόκκινο, οι αντιδράσεις τους γίνονται πιο γρήγορες και πιο έντονες. "Το κόκκινο προκαλεί φυσική αντίδραση επειδή αντιμετωπίζεται σαν ένδειξη κινδύνου" εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, Άντριου Έλιοτ. "Το ανθρώπινο είδος κοκκινίζει όταν θυμώνει ή όταν ετοιμάζεται για επίθεση, και οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τι υποδηλώνει αυτό". Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θέλετε να κάνετε μια δήλωση με την εμφάνισή σας θυμηθείτε ότι αυτή υποστηρίζετε και από την επιστήμη.- Ariana Marsh 

HOT RED HB276
Εσάρπα, ζιβάγκο, φούστα,σκουλαρίκια και πέδιλαGivenchy, givenchy.com.
Φωτογραφίες: Desiree Mattsson