Kamala Harris – Jill Biben | Ο πλουραλισμός στα fashion looks της νίκης

Οι εμφανίσεις των γυναικών έστειλαν τα δικά τους μηνύματα.

Οι Η.Π.Α πανηγυρίζουν την εκλογή του Joe Biden ως τον 46ο Προέδρό τους και την ίδια στιγμή την ανάδειξη της Kamala Harris στη θέση της Αντιπροέδρου, ως η πρώτη Μαύρη  γυναίκα Ασιατικής καταγωγής, σ' αυτό το αξίωμα. Μαζί τους, πανηγυρίζει κι όλος ο πλανήτης και τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στους μεγάλους νικητές, που γιόρτασαν τη νίκη τους στο Wilmington του Delaware, δηλαδή την πατρίδα του νέου Αμερικανού προέδρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν ήταν, όμως, μόνο τα λόγια ενότητας, ομόνοιας και αισιοδοξίας που έστειλαν οι νικητές, ήταν η ίδια η εικόνα τους, ευχάριστη, προσηνής, ταπεινή και γεμάτη χαμόγελα που ήρθε να πλαισιώσει τη χαρά του αμερικανικού λαού. Ήταν, βεβαίως, κι αυτά που φόρεσαν οι δυο γυναίκες στο πλευρό του νέου Προέδρου : το λευκό κοστούμι της Kamala Ηarris και το φλοράλ φόρεμα της Jill Biden. Τα looks που είχαν, κι αυτά, να στείλουν τα δικά τους υπέροχα μηνύματα, για τη γυναικεία ενδυνάμωση, την πολυφωνικότητα και τον πλουραλισμό της αμερικανικής κοινωνίας. 

Η Kamala Harris και το λευκό κοστούμι 

Η νέα Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. επέλεξε να φορέσει για τους εορτασμούς της νίκης της ένα formal κοστούμι σε λευκό χρώμα από τη resort συλλογή 2021 του Wes Gordon για τον οίκο Carolina Herrera. Η σχεδιάστρια με καταγωγή από τη Βενεζουέλα, που πλέον έχει αποσυρθεί, έχει ντύσει πολλές από τις Πρώτες Κυρίες του Λευκού Οίκου ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. 

To λευκό χρώμα στο κοστούμι της Harris αποτίνει φόρο της τιμής στο κίνημα των Σουφραζετών, οι οποίες στις αρχές του 20ου αιώνα διεκδίκησαν δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, και φρόντισαν στους αγώνες τους να φοράνε λευκά. Ως πρώτη εκλεγμένη γυναίκα σ' ένα τέτοιο αξίωμα, η Harris επέλεξε τον συμβολισμό ενός λευκού συνόλου -για κάποιους, ακόμα η ιβουάρ pussy - bow μπλούζα της είχε να στείλει ένα μήνυμα- για να μιλήσει για όλες τις γυναίκες, αλλά και για τη μετανάστρια Ινδή μητέρα της που "πίστευε τόσο πολύ στην Αμερική και στο ότι μια τέτοια στιγμή θα μπορούσε να συμβεί, και τώρα την σκέφτομαι και μαζί τις όλες τις γενιές γυναικών, Μαύρες, Ασιάτισσες, λευκές, Λατίνες, Ιθαγενείς Αμερικάνες - γυναίκες που έχουν ανοίξει τον δρόμο μέσα από τις θυσίες τους και τους αγώνες τους για την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη". 

Τα μηνύματα, όμως, δεν σταματούν εδώ, και όπως επισημαίνει η ιστορικός μόδας  Shelby Ivey Christie στο Twitter, "τα μονοχρωματικά σύνολα στη κοινότητα των Μαύρων σηματοδοτούν έναν εορτασμό. Είναι ένα εργαλείο για να επικοινωνήσουν πολιτικές και πνευματικές πεποιθήσεις".

We, the people, have the power to build a better future.

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris) on

VICE PRESIDENT AUNTIE 🇺🇸

A post shared by Meena Harris (@meena) on

Η Jill Biden και τα φλοράλ των μεταναστών 

Από την άλλη, η νέα Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α έκανε μια επιλογή που μεταφράστηκε σ' ένα μήνυμα για τον πλουραλισμό και την πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει την αμερικανική κοινωνία. Η επιλογή της συζύγου του Biden ήταν ένα κεντημένο φλοράλ μίντι φόρεμα του οίκου Oscar de la Renta από συλλογή resort 2020 που σχεδίασαν η Laura Kim, που μεγάλωσε στην Κορέα και τον Καναδά, και ο Fernando Garcia, που πέρασε την παιδική του ηλικία στην Δομινικανή Δημοκρατία και την Ισπανία. Είναι οι δύο μετανάστες σχεδιαστές που έχουν αναλάβει τα ηνία του οίκου και συνεχίζουν την παράδοση του δομινικανής καταγωγής σχεδιαστή Oscar de la Renta να ντύνει πολλές από τις Πρώτες Κυρίες του Λευκού Οίκου: από τη Jackie Kennedy το 1962 μέχρι τη Michelle Obama λίγο πριν τον θάνατό του, το 2014. 

Η Jill Biden φαίνεται πως ακολουθεί τα χνάρια της Michele Obama, η οποία από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας, ως Πρώτη Κυρία το 2008, έδειξε με τις στιλιστικές της επιλογές τη στήριξή της στα νέα ταλέντα της Αμερικής, ιδίως τους μη λευκούς σχεδιαστές. Και τώρα, στη covid εποχή είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η Πρώτη Κυρία - μαζί με την Αντιπρόεδρο- σκοπεύουν να δημιουργήσουν το δικό τους ρεύμα στήριξης και συμπαράστασης στη βιομηχανία της μόδας, τα νέα ταλέντα, τις γυναίκες και τις μειονότητες.  

#flotus elect 🇩🇴 in @oscardelarenta 🇺🇸

A post shared by Fernando J Garcia (@fernandogarciam1205) on