Kamala Harris | "Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία"

Η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μιλάει για τον αγώνα του να είσαι "πρώτη" και το όραμά της ως πολιτικός.

"Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία". Με αυτή της τη φράση, η Kamala Harris επισφράγισε μία ιστορική νίκη καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ντυμένη με λευκό κοστούμι - ένας φόρος τιμής στις Σουφραζέτες καθώς η νίκη της συνέπεσε με το δικαίωμα ψήφου των γυναικών πριν από 100 χρόνια, η Harris θέλησε να μάθει "κάθε μικρό κορίτσι που παρακολουθεί εκεί έξω" ότι "αυτή είναι μία χώρα δυνατοτήτων".

"Και στα παιδιά της χώρας μας, ανεξάρτητα από το φύλο σας, η χώρα μας σάς έστειλε ένα σαφές μήνυμα: Ονειρευτείτε με φιλοδοξία, οδηγηθείτε με πεποίθηση και δείτε τον εαυτό σας όπως δεν σας έχει ξαναδεί ποτέ κανείς. Κι εμείς θα σας χειροκροτούμε σε κάθε βήμα" πρόσθεσε. 

Η Kamala Harris αποτελεί πλέον μία ιστορική φιγούρα, καθώς είναι η πρώτη εκλεγμένη Μαύρη γυναίκα, ασιατικής καταγωγής, που αναλαμβάνει το εν λόγω αξίωμα. Η Harris είναι η τέταρτη γυναίκα που διεκδίκησε ένα τόσο μεγάλο αξίωμα, μετά τη δημοκρατική Geraldine Ferraro το 1984, την ρεπουμπλικανή Sarah Palin το 2008 και την υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton το 2016. Και είναι η πρώτη που νίκησε!

Kamala Harris | "Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία"
Με τον Joe Biden

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα στο πλευρό του Joe Biden, η Harris έθεσε από νωρίς τους δικούς της στιλιστικούς κανόνες, σπάζοντας τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες πολιτικούς με ψηλά τακούνια και αυστηρά ταγιέρ. Sneakers - δεν αποχωρίζεται τα αγαπημένα της all star - παντελόνια και πέρλες αποτελούν τα must haves της γκαρνταρόμπας της. Η νέα γενιά πολιτικών - από την AOC που δεν αποχωρίζεται το κόκκινο κραγιόν και τους χρυσούς κρίκους της, μέχρι τη Sanna Marin που με την εμφάνισή της κατάφερε να δημιουργήσει ολόκληρο κίνημα υποστήριξης #iamwithsanna, ακολουθεί τους δικούς της κανόνες, σπάζοντας τα πατριαρχικά στερεότυπα. Και η Kamala Harris θα ανοίξει τον δρόμο για ακόμα περισσότερη ενδυματολογική ελευθερία.

1159255805
Στο Pride Parade του Σαν Φρανσίσκο.

Σε ένα αφιέρωμα του Bazaar.com τον Οκτώβριο, η Kamala Harris μίλησε, μεταξύ άλλων γυναικών που αγωνίζονται στον στίβο της πολιτικής, για την πίεση της "πρωτιάς" αλλά και για το όραμά της που δεν είναι άλλο από το να κάνει τη ζωή των ανθρώπων γύρω της, καλύτερη.

Ο αγώνας του να είσαι πάντα "πρώτη"

"Η μητέρα μου μού έλεγε πάντα: "Μπορεί να είσαι η πρώτη που θα κάνει πολλά πράγματα, ποτέ να μην είσαι η τελευταία". Το κουβαλούσα μέσα μου. Είναι τιμή να είμαι στην κούρσα των Δημοκρατικών για την προεδρία, ως η πρώτη Μαύρη Αμερικανή και ως η πρώτη Αμερικανο-Ινδή γυναίκα. Μία από τις "πρωτιές" για την οποία είμαι υπερήφανη είναι όταν έγινα γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η πρώτη Μαύρη γυναίκα στην πολιτεία που έλαβε αυτή τη θέση. Αλλά δεν είχα αποφασίσει να είμαι η "πρώτη". Όταν αποφάσισα να ακολουθήσω μια καριέρα στα "κοινά", ο στόχος μου ήταν –και εξακολουθεί να είναι– να κάνω τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Πάντα αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσα να βοηθήσω καλύτερα τις κοινότητές μας και να διατηρήσω τα παιδιά μας ασφαλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μοναδικοί μου πελάτες ήταν πάντα οι Άνθρωποι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ να μπαίνω στην αίθουσα του δικαστηρίου και να λέω, "Kamala Harris, για τους Ανθρώπους". Αυτές οι τρεις λέξεις "για τους ανθρώπους" με καθοδηγούν στη ζωή μου. Σε νεαρή ηλικία, ήθελα να γίνω δικηγόρος. Μερικοί από τους ήρωές μου ήταν οι δικηγόροι στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστή Thurgood Marshall, απόφοιτου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Howard. Ένας από τους λόγους που έγινα εισαγγελέας ήταν λόγω της καλύτερής μου φίλης στο γυμνάσιο. Ερχόταν στο σχολείο και καταλάβαινα ότι ήταν λυπημένη και υπήρχαν στιγμές που φαινόταν ότι δεν ήθελε να πάει σπίτι. Μόνο αφού την ρώτησα τι πήγαινε στραβά, έμαθα ότι κακοποιούνταν από τον πατριό της. Ήθελα να γίνω εισαγγελέας για να προστατεύσω ανθρώπους όπως η φίλη μου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλειονότητα της καριέρας μου, αφορούσε την προστασία γυναικών και παιδιών. Ελπίζω ότι με το να είμαι "πρώτη", εμπνέω τους νέους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Οι φορές που έχω ακούσει τη λέξη "όχι" - ή ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει - στη ζωή μου, είναι πάρα πολλές για να τις μετρήσω. Με τιμά που θεωρούμαι "πρώτη", αλλά πάντα σκέφτομαι τους ανθρώπους πριν από μένα, που άνοιξαν το δρόμο για να φτάσω εκεί που είμαι σήμερα. Από τη Rosa Parks έως τον Shirley Chisholm έως τον John Lewis στο Κογκρέσο, έχω τις πλάτες τόσων μεγάλων ανδρών και γυναικών. Το μήνυμά μου προς τις πολλές γυναίκες που θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τα εμπόδια και να είναι οι "πρώτες" στους τομείς τους, είναι: μην παραιτηθείτε, πιστέψτε στον εαυτό σας και αφήστε το ταλέντο σας να σας οδηγήσει. Και να περιβάλλεστε από καλούς και υποστηρικτικούς φίλους που σας οδηγούν προς τα πάνω".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ