Kamala Harris | Η αγάπη της για τις πέρλες κρύβει ένα βαθύτερο από τον προφανή συμβολισμό

Τις εμπιστεύεται στις εμφανίσεις της από την εποχή της αποφοίτησής της.

Το όνομα Kamala Harris (πιθανά) δεν ήταν πολύ οικείο στην Ελλάδα, πριν οι Δημοκρατικοί, και ο Joe Biden, μάς τη συστήσουν ως υποψήφια για την αντιπροεδρία των Η.Π.Α. Ο συμβολισμός της υποψηφιότητας της προφανώς είναι και αυτός που αφορά τη συζήτηση: η γερουσιαστής της Καλιφόρνια και πρώην Εισαγγελέας δεν είναι απλά μία γυναίκα υποψήφια σε ανώτατο αξίωμα. Είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα και Ασιατικής καταγωγής Αμερικανίδα, συν γυναίκα, που διεκδικεί τόσο υψηλή θέση εξουσίας.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που γνωρίσαμε την Kamala Harris και κατανοήσαμε τους λόγους που έχουν ανθίσει οι κουβέντες γύρω από την παρουσία της, αρχίσαμε να μαθαίνουμε πιο προσωπικές πληροφορίες γι’ αυτή και να παρατηρούμε το στιλ της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα looks της Kamala Harris

Το στιλ της, βεβαίως, δεν διαφέρει πολύ απ’ αυτό που υιοθετούν συνήθως οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας: αυστηρά σακάκια φορεμένα είτε με φούστες είτε με παντελόνια, πουκάμισα, και κλασικές γόβες. Το ίδιο αυστηρή είναι συνήθως και η χρωματική παλέτα στα looks της: σκούρο μπλε, γκρίζο και μαύρο, με μοναδική ίσως εξαίρεση το λευκό, που εκτός από κομψό, ήταν και η επιλογή στην οποία επέμεναν οι γυναίκες εξουσίας των Η.Π.Α. στη διάρκεια της προεδρίας Donald Trump ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Kamala Harris, λοιπόν, δεν ακολουθεί διαφορετικές στιλιστικές επιλογές απ' αυτές που ορίζουν παραδοσιακά την εικόνα μιας "powerful woman" – και πριν τη βάλει κανείς σε σύγκριση με τη Michelle Obama να θυμίσουμε ότι η συμπαθής και δημοφιλής Πρώην Πρώτη Κυρία με τις ενδιαφέρουσες στιλιστικές επιλογές ήταν απλά μία … πρώτη κυρία. Η Harris καλείται να συν-διοικήσει μια ολόκληρη χώρα, και αν και έχει την εμπειρία από θέσεις εξουσίας ως Γενική Εισαγγελέας και Γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, η δουλειά που (ενδεχομένως) θα βρεθεί να διεκπεραιώσει κουβαλά μεγαλύτερες υποχρεώσεις συνυπολογίζοντας τόσο την ευθύνη απέναντι σ' ένα λαό όσο και τον προσωπικό της αγώνα επιβίωσης σε μια ανδροκρατούμενη αρένα. Αυτό σημαίνει ότι στη μάχη οφείλει να ρίξει όλα τα μέσα που διαθέτει. Και τα ενδυματολογικά.

Το αγαπημένο της αξεσουάρ

Έτσι λοιπόν, ένα από τα αγαπημένα αξεσουάρ τής φαίνεται να είναι ένα από αυτά που έχουν αναλάβει να επικοινωνήσουν σημαντικά μηνύματα. H Kamala Harris έχει αδυναμία στις πέρλες και στα 35 χρόνια της καριέρας της δεν τις έχει αποχωριστεί ποτέ.

Δεν είναι, βεβαίως, η μοναδική γυναίκα στον κόσμο, ούτε η μοναδική πολιτικός, που εμπιστεύεται την κομψότητά της σε μία ή περισσότερες σειρά πέρλες περασμένες λιτά στον λαιμό της. Προφανώς, στο ένα σκέλος αυτής της προτίμησης ισορροπεί η σιγουριά που προσφέρει το συγκεκριμένο αξεσουάρ, ως ασφαλής επιλογή μίας classy φινέτσας, και στο άλλο η διακριτική του παρουσία ως συμβόλου που δηλώνει σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση.  Εν ολίγοις, οι πέρλες ήταν πάντοτε ένα κόσμημα - status για τις γυναίκες με σημαντικές διακρίσεις και σημαντικές θέσεις.  

Οι πέρλες της Harris, όμως, έχουν ένα βαθύτερο από τον παραπάνω, εύκολα αντιληπτό, συμβολισμό. Η ιστορία της επιμονής της υποψήφιας αντιπροέδρου στα κολιέ από πέρλες πάει πολύ πίσω, στα φοιτητικά της χρόνια. Όπως αποκαλύπτει σε άρθρο του το Vanity Fair, οι πέρλες, τις οποίες μπορεί να δει κανείς να φοράει και στην φωτογραφία της αποφοίτησης της το 1986, είναι μία αναφορά στην αδελφότητα στην οποία ανήκε ως φοιτήτρια. Η θρυλική "Alpha Kappa Alpha", η πρώτη αδελφότητα με μέλη Αφροαμερικανίδες, αποκαλεί τις ιδρύτριες της  "Τα 12 μαργαριτάρια". Κάθε νέο μέλος, λοιπόν, της αδελφότητας με την ένταξή του σ' αυτή παραλαμβάνει μια καρφίτσα διακοσμημένη με 20 πέρλες.

Όπως δηλώνει στο Vanity Fair, η Glenda Glover, διεθνή πρόεδρος της Alpha Kappa Alpha, "Οι πέρλες συμβολίζουν τη λεπτότητα και τη σοφία. Εκπαιδεύουμε τα νεαρά μέλη μας για να γίνουν ηγέτιδες και να έχουν τη σοφία για να ηγηθούν".

Πέρλες για κάθε περίσταση

Η Harris, όπως μοιάζει λογικό, διαθέτει συλλογή από κολιέ με πέρλες. Στις τελευταίες εμφανίσεις της, ως υποψήφια αντιπρόεδρος, επιλέγει συχνά μία χρυσή αλυσίδα με πέρλες που ανήκει στην καλιφορνέζα σχεδιάστρια κοσμημάτων Irene Neuwirth, ενώ signature είναι και το κολιέ της με μαύρες πέρλες, το οποίο επιλέγει επίσης να φορέσει σε σημαντικές πολιτικές περιστάσεις. Από τη συλλογή της δεν λείπει, βεβαίως, η κλασική εκδοχή (μία σειρά), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εμφανιστεί με διπλή σειρά από πέρλες, και σε άλλες, πιο χαλαρές περιστάσεις, με περισσότερες και σε πιο loose μορφή.   

Όπως λέει η Glover στο ίδιο άρθρο, "οι πέρλες της Harris είναι ένα μήνυμα αλληλοϋποστήριξη ανάμεσα στις γυναίκες της αδελφότητας". Θα μπορούσε, ωστόσο, να αφορά ένα μήνυμα για όλες τις γυναίκες και δεν είναι απίθανο να το έχει σκεφτεί ήδη η Kamala Harris. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Kamala Harris στην αποφοίτησή της το 1983 (Twitter@SenKamalaHarris).
 

Kamala Harris