Τα 10 αναπάντεχα fashion items του 2020

Τα κομμάτια που διηγούνται την ιστορία του 2020.

To 2020 δεν είναι ακριβώς η χρονιά που κάποιος είχε φανταστεί ότι θα μπορούσε να ζήσει στη ζωή του. Βγαλμένη σαν από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, κι όμως απόλυτα πραγματική, η συνθήκη ενός ιού που μεταδίδεται εύκολα και είναι επικίνδυνος, έφερε ανατροπές στην καθημερινότητα που ίσως έμοιαζαν "απίθανο να συμβούν" και δημιούργησε μία "νέα κανονικότητα"

Αυτό το υπό διαρκή διαμόρφωση "new normal" έφερε αλλαγές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και ανέδειξε τις πιο απροσδόκητες τάσεις και επιθυμίες. Ποιος θα μπορούσε, εξάλλου, να φανταστεί ότι τα "φορέματα για το σπίτι" θα ξεχώρισαν ως το απόλυτα δημοφιλές φόρεμα της χρονιάς, τα ανδρικά πουκάμισα θα αποκτούσαν έναν ακόμα χαρακτηρισμό αυτό του "Zoom", τα αξεσουάρ με το σύνθημα "Vote" θα γινόντουσαν ανάρπαστα και τα "άσχημα", αλλά άνετα παπούτσια θα (ξανα)γνώριζαν μεγάλη δόξα στην εποχή όπου το ζητούμενο είναι η άνεση; Αν κάπως πρέπει να περιγράψουμε τη χρονιά της πανδημίας, θα μιλούσαμε για την εσωστρέφεια, τον φόβο και την ανασφάλεια από τη μία, και από την άλλη  την ελπίδα, τις ευχάριστες ανατροπές και τις εκπλήξεις όπως αυτές βρήκαν τον δρόμο τους μέσα από τις πιο αναπάντεχες και αισιόδοξες επιλογές του κόσμου στη μόδα, την τέχνη, τη μαγειρική, τη διακόσμηση. 

The 2020 fashion items 

Σε σχέση με τη μόδα, το 2020 άφησε στην άκρη τις τάσεις που είχαν προτείνει για τις σεζόν οι σχεδιαστές και επικέντρωσε σ' αυτά τα fashion items (ρούχα, αξεσουάρ, χρώματα, τεχνικές κ.ά) που ο κόσμος έδωσε προβάδισμα, και τα οποία φέρνουν τη δική τους αφήγηση στην ιστορία που γράφτηκε για το 2020. 

*Με στοιχεία από τη The Guardian 

[Photos: Getty Images, Instagram] 

Face Masks

Face Masks

Χωρίς αμφιβολία το πιο δημοφιλές αξεσουάρ της χρονιάς είναι οι μάσκες προστασίας προσώπου, που πολύ σύντομα από το ξέσπασμα της πανδημίας μεταμορφώθηκαν από μάσκες μίας χρήσης σε κομψά fashion pieces προσφέροντας «δεύτερη ζωή» σε παλιά, ξεχασμένα υφάσματα.

Home Dress /

Home Dress /

Αν υπάρχει ένα ένδυμα που κατάφερε να αντισταθεί στη σαρωτική επικράτηση της φόρμας, εν καιρώ καραντίνας, αυτό είναι το φόρεμα. Είτε με τη μορφή του άνετου και αέρινου nap dress (που θυμίζει λίγο νυχτικό) είτε ως puffed sleeved για να εντυπωσιάζει στα Zoom calls, ένα φόρεμα μοιάζει αναντικατάστατο στις καρδιές των γυναικών, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
[Julia Berolzheimer/ Instagram]

Zoom Shirt

Zoom Shirt

Με τα όρια ανάμεσα στο σπίτι/γραφείο να γίνονται δυσδιάκριτα λόγω τηλεργασίας, οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να επαναδημιουργήσουν το dress code της δουλειάς προσαρμόζοντας το bussiness attire στους κανόνες των casual outfits για το σπίτι. Ο όρος «Zoom shirt», που άρχισε να χρησιμοποιείται εκτενώς στη διάρκεια της καραντίνας, περιγράφει τα χαλαρά t-shirts, polo και πουκάμισα που έγιναν το «επίσημο ένδυμα» των Zoom calls – έστω κι αν το off screen ένδυμα μπορεί να ήταν μία πυτζάμα ή μια αθλητική φόρμα.
 

Ugly shoes

Ugly shoes

Στην εποχή που το comfort γίνεται ζητούμενο και χαρακτηρίζεται «cool» από τους fashion experts, παπούτσια όπως τα Uggs, τα Crocs και τα Birkenstocks που δίνουν προβάδισμα στην άνεση (κι όχι στην εμφάνιση) γνωρίζουν την απόλυτη επιτυχία. Συνεργασίες όπως αυτή των Ugg με την Telfar και των Crocs με τον Justin Bieber είναι δηλωτικές της αντίληψης ότι η μόδα αυτή δεν θα περάσει ποτέ, απλά διαρκώς θα αναβαθμίζεται με πιο μοντέρνα σχέδια.

2020 ‘It’ bag

2020 ‘It’ bag

Αν υπάρχει μία τσάντα που κατάφερε φέτος να ανατρέψει την αντίληψη ότι μία It bag οφείλει να είναι κι ακριβή, αυτή είναι σαφώς η Telfar shopping bag. Η τσάντα που σχεδίασε ο Telfar Clemens και συνδυάζει πολυτέλεια και προσιτή τιμή, έγινε ανάρπαστη και μάλιστα σε μία εποχή που οι τσάντες δεν μοιάζουν πρώτη προτεραιότητα στο στιλ – λόγω περιορισμού στο σπίτι.

Chain Necklase

Chain Necklase

Οι χρυσές αλυσίδες στον λαιμό είναι άλλο ένα αναπάντεχο trend της χρονιάς της πανδημίας, που ξεκίνησε από τις πασαρέλες των σχεδιαστών και αναδείχτηκε σε απαραίτητο αξεσουάρ καθώς κάνει εντύπωση στο στιλ των Zoom meetings.

Beret

Beret

Η φετινή χρονιά δεν είχε μόνο το ξέσπασμα της πανδημίας που τη χαρακτηρίζει. Ήταν, επίσης, η χρονία του Black Live Matters και ενός έντονου κύματος διαμαρτυριών σ' όλο τον πλανήτη. Οι διαδηλώσεις, βεβαίως, επανέφεραν στο προσκήνιο της μόδας αξεσουάρ όπως τα μαντήλια, φορεμένα στο πρόσωπο, και τους μπερέδες, σύμβολα ούτως ή άλλων του επαναστατικού προφίλ. Ειδικά, οι μπερέδες φαίνεται να εξελίσσονται στο «it» αξεσουάρ του 2021, καθώς ήδη του έχουν επιλέξει για εμφανίσεις τους η Kim Kardashian (από τη συλλογή του Kim Jones για τη Dior Men collection 2021), η Kate Moss, αλλά και η Lilly Collins ως «Emily in Paris».
[Kim Kardashian/ Instagram]

Tie Dye

Tie Dye

Το πιο αναπάντεχο trend της χρονιάς ήταν αναμφίβολα το Tie Dye, το οποίο το συναντάμε παντού: από τα Crocs και τις μάσκες προστασίας προσώπου μέχρι τα t-shirts, τα φορέματα και τις κάλτσες. Προφανώς, σε αναζήτηση του χρώματος που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει το στιλ της χρονιάς, η ψυχεδελική αποτύπωση μίας ποικιλίας χρωμάτων μοιάζει η καλύτερη επιλογή.

«Vote» accessories

«Vote» accessories

Η κρισιμότητα των αμερικάνικων εκλογών είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν στη μάχη για την ενημέρωση και προτροπή των ψηφοφόρων τα πιο απίθανα πράγματα. Από σκουλαρίκια και κολιέ με το σύνθημα «Vote» – όπως αυτό που φόρεσε η Michelle Obama στην ομιλία της στο Συνέδριο των Δημοκρατικών- μέχρι τις μπότες της Jil Bieben με τύπωμα «Vote», και τις capsule συλλογές με τύπωμα φωτογραφίες της Kamala Harris, η μόδα του «Vote» χαρακτήρισε ένα μεγάλο μέρος του 2020.

Converse sneakers

Converse sneakers

Μπορεί ένα ζευγάρι Converse sneakers να αποτελεί μία κλασική επιλογή στο στιλ των περισσοτέρων, ωστόσο τα Converse ξαναβρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης χάρη στη νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο των Η.Π.Α, Kamala Harris, που τόλμησε μια αντισυμβατική για το πολιτικό της status επιλογή στα προεκλογικά της outfits και κατάφερε να πάρει μαζί της όλους τους ψηφοφόρους που αναζητούσαν φρέσκο αέρα και αλλαγή.