Food Trends | Τα νέα στο φαγητό το 2021

Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά.

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που συζητιούνται οι τάσεις στη βιομηχανία του φαγητού. Μετά από τη χρονιά που πέρασε, η ιδέα μιας νέας, φρέσκιας αρχής δεν ακούγεται και τόσο εύκολη. Σίγουρα, η 1η Ιανουαρίου δεν είναι η μέρα που σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές, καθώς ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε αναμονή του εμβολίου και οι επιπτώσεις του 2020 είναι μπροστά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επέλθει κάποια στιγμή μία κανονικότητα.

Αν το 2020 έδωσε μερικά μαθήματα, μέσα σε αυτά είναι σίγουρα η έννοια της αλληλεγγύης και η επαναξιολόγηση του τι θεωρεί ο καθένας σημαντικό. Ο (αναγκαστικός) χρόνος στα σπίτια μας πυροδότησε σε μεγάλο βαθμό ένα ενδιαφέρον προς τη μαγειρική όμως ανέδειξε και τη σημασία της εστίασης. Delivery και takeaway έγιναν συνώνυμα της καθημερινότητάς μας και τα social media μάς έφεραν πιο κοντά με τα αγαπημένα μας μαγαζιά αλλά και τους chefs από όλο τον κόσμο. Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι για το 2021, αυτό είναι η ενίσχυση των μικρών, τοπικών καταστημάτων και η ευγένεια / κατανόηση προς διανομείς φαγητού/ποτού/καφέ. Τι να περιμένουμε όμως από το 2021 όσον αφορά στις τάσεις στο φαγητό;

Τρόφιμα που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή

Η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Αλλά οι επιλογές μας στο φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ηθική, διαφάνεια και βιωσιμότητα αποτελούν λέξεις κλειδιά στο φαγητό για το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφάνεια

Καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ασχολούνται πλέον με το φαγητό τους, οι εταιρείες ωθούνται ώστε να παράγουν πληροφορίες σαφείς, συνοπτικές και διαφανείς προκειμένου να προωθήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ καταναλωτή και μάρκας. Οι πτυχές που αξιολογούνται τώρα από τους καταναλωτές περιλαμβάνουν την ευημερία των ανθρώπων / των ζώων, τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη φυτική τροφοδοσία και τη βιώσιμη προμήθεια. Σύμφωνα με τη Lu Ann Williams, διευθύντρια πληροφοριών και καινοτομίας στο Innova Market Insights, "η διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού θα κυριαρχήσει το 2021, με τους καταναλωτές να αναζητούν μάρκες που μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη, να παρέχουν αυθεντικά και αξιόπιστα προϊόντα και να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στους αγοραστές τόσο εν μέσω πανδημίας όσο και στη μετά-Covid εποχή".

Συσκευασία

Η βιομηχανία του packaging αλλάζει συνεχώς καθώς ανταποκρίνεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, κοινωνικές αλλαγές και καταναλωτικές συνήθειες και αναμένουμε να δούμε μια συνεχή προσπάθεια από τους κατασκευαστές να βρουν νέες, καινοτόμες λύσεις συσκευασίας καθώς προχωράμε στο 2021. Μια τάση που πρέπει να αναπτυχθεί είναι η χρήση έξυπνων συσκευασιών όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), που επιτρέπει στις μάρκες να σχεδιάζουν και να λένε μια ιστορία, χωρίς την ανάγκη φυσικής αλλαγής. Καθώς προχωράμε, η έξυπνη συσκευασία θα γίνει η ψηφιακή γέφυρα μεταξύ κατασκευαστών, εμπόρων λιανικής και κοινωνικών μέσων και αυτή η νέα τάση θα αλλάξει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με προϊόντα. Μια άλλη αυξανόμενη τάση στην αγορά συσκευασιών είναι η ευέλικτη συσκευασία, που θα αποδειχθεί οικονομική, φιλική προς το περιβάλλον και θα μειώσει τα απόβλητα.

Λειτουργικότητα

Οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid-19 έχουν μετατοπίσει την εστίαση των καταναλωτών από τη διατροφή και την απόλαυση στη συνολική υγεία και ευεξία, με τους καταναλωτές να αναζητούν προϊόντα διατροφής με συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και υποστηρίζουν την προσωπική υγεία. Ως αποτέλεσμα, λειτουργικά τρόφιμα εισάγονται σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών τροφίμων, που υπόσχονται στους καταναλωτές μια μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας και ελέγχου. Σύμφωνα με την Έρευνα Καταναλωτών Innova 2020, έξι στους δέκα παγκόσμιους καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο προϊόντα τροφίμων και ποτών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με τον ένα στους τρεις να λένε ότι οι ανησυχίες τους για την υγεία τους αυξήθηκαν το 2020 σε σχέση με το 2019.

Το πανίσχυρο ρεβίθι

Όσο οι καταναλωτές που έχουν επίγνωση της σωστής διατροφής στην υγεία τους κάνουν αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες, περιμένουμε να δούμε ένα προϊόν να πρωτοστατεί. Το ταπεινό ρεβίθι, ένα βασικό συστατικό ευεξίας που εμφανίζεται σε πολλές νέες, εκπληκτικές μορφές. Η Kelly Landrieu, συντονίστρια εμπορικού σήματος της Whole Foods, λέει ότι "τα ρεβίθια είναι ευπροσάρμοστα, με πλούσια διατροφική αξία, φιλικά προς τα αλλεργιογόνα και φθηνά ως συστατικό" - θετικά στοιχεία που θα τα αναδείξουν ως το τέλειο σνακ για τα επόμενα χρόνια.

Plant-based τροφές

Plant-based και lab-grown είναι δύο έννοιες που θα καθορίσουν τη βιομηχανία κρέατος 2021. Η McDonald's ανακοίνωσε ότι το McPlant burger θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στην αλυσίδα fast food. Η Σιγκαπούρη είναι επίσης, η πρώτη χώρα που έδωσε άδεια μέσα στον Δεκέμβριο για κρέας εργαστηρίου (δεν προέρχεται από σφαγιασμένα ζώα), με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν σύντομα στα εστιατόρια της πόλης, chicken nuggets φτιαγμένα σε lab. Η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στο κρέας έχει αυξηθεί λόγω των ανησυχιών των καταναλωτών για την υγεία, την καλή διαβίωση των ζώων και το περιβάλλον.

Καρυκεύματα

Μία από τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης. Μην μπορώντας να απολαύσουν τα αγαπημένα τους πιάτα στα εστιατόρια, οι καταναλωτές προσπαθούν να αναπαράγουν τις ίδιες γεύσεις στο σπίτι. Σύμφωνα με το today.com, αυτό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για αυθεντικές σάλτσες, chutneys και μείγματα καρυκευμάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ερασιτέχνες μάγειρες για να δημιουργήσουν πιάτα εμπνευσμένα από τη Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Καραϊβική.

Chefs και social media

Στον δρόμο που χάραξε ο Massimo Bottura με τις ιστορίες καραντίνας από την κουζίνα του σπιτιού του. Όλο και περισσότεροι chefs άρχισαν να χρησιμοποιούν τα social media τους προκειμένου να μείνουν συνδεδεμένοι με το κοινό τους αλλά και να αποκτήσουν ακόμα περισσότερο. Με τα εστιατόριά τους κλειστά, οι μάγειρες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους να μοιραστούν τις γνώσεις και τα μυστικά τους και σίγουρα αυτή η διάδραση θα ενισχυθεί το 2021.

Το ιαπωνικό σάντουιτς

Σύμφωνα με το Yelp, τα ιαπωνικά σάντουιτς, γνωστά και ως "Sandos", αρχίζουν να κυριαρχούν στα μενού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Φέτος, εμφανίστηκαν ήδη αρκετά καταστήματα και pop-ups  που ειδικεύονται στο εν λόγω σάντουιτς, στο Τέξας, την Ουάσινγκτον και το Λος Άντζελες. Μαζί με το τηγανητό κοτόπουλο, είναι πολύ πιθανόν να τα δούμε και στα μέρη μας. Να σημειωθεί ότι το Birdman έχει ήδη αναδείξει τα Sandos στην Αθήνα, ενώ ένα από τα διασημότερα πιάτα του Nolan είναι το N.F.C. (Nolan Fried Chicken) και το burger με τηγανητό κοτόπουλο του Βασίλη Καλλίδη στο Uberness είναι ένας λόγος για να επιστρέφει κανείς ξανά και ξανά στου Ρέντη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ