Alexander McQueen | Οι αναμνήσεις από τη ζωή με μια ιδιοφυΐα της μόδας

Όσα θυμάται ο ανιψιός του Gary McQueen με αφορμή τα 11 χρόνια από τον θάνατo του σχεδιαστή.

Ήταν στις 11 Φεβρουαρίου του 2010 που ο Alexander McQueen, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της μόδας, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο έχοντας διαπράξει αυτοκτονία. Το "τρομερό παιδί" και ο "hooligan της βρετανικής μόδας", όπως τον αποκαλούσαν, λόγω του επαναστατικού του πνεύματος, έβαλε τέλος στη ζωή του μόλις στα 40 του χρόνια, ταλαιπωρημένος από τις καταχρήσεις και την κατάθλιψη, αφήνοντας όμως πίσω του collections και shows που έγραψαν ιστορία. 

Οι αναμνήσεις του ανιψιού του

Ο βρετανός σχεδιαστής, που ήταν ο μικρότερος από 6 αδέλφια, ζούσε ακόμα με τη μητέρα του Joyce, όταν η μεγαλύτερη αδελφή του, Janet, άφηνε στη γιαγιά τους γιους της, Gary και Paul, για να πάει για δουλειά. "Ο Lee μας έκανε babysitting" θυμάται σήμερα ο 41 χρονών Gary James McQueen, επίσης σχεδιαστής, που μοιράζεται τις αναμνήσεις από τη ζωή με τον θείο του σε άρθρο του στο harpersbazaar.com/uk με αφορμή την επέτειο το θανάτου του. 

Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα: 

"Όταν πηγαίναμε στη γιαγιά, όπου ζούσε μαζί της, ο Lee μας έβαζε να δούμε θρίλερ. Νομίζω αυτή ήταν μία από τις πρώτες επιρροές του πάνω μου [...] Τον έβλεπα να ζωγραφίζει και στη συνέχεια ζωγράφιζα κι εγώ τους δικούς μου χαρακτήρες με βάση τις ταινίες τρόμου που βλέπαμε". 

Alexander McQueen | Οι αναμνήσεις από τη ζωή με μια ιδιοφυΐα της μόδας Getty Images
Alexander McQueen 2009. 

"Αν και δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ ποτέ με τη μόδα, το γεγονός ότι ο Alexander McQueen ήταν από τους πρώτους που αγκάλιασαν την ψηφιακή επανάσταση ιδίως σε σχέση με τα υφάσματα, με έκανε να νιώσω ότι ταιριάζω κάπου... ο Lee με βοήθησε να κατανοήσω τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον. Έδωσε ευκαιρίες σε κόσμο, αλλά ήταν στη δική τους ευχέρεια να κάνουν κάτι μ' αυτό. Δεν είχα ειδική μεταχείριση επειδή ήμουν ανιψιός του".

Alexander McQueen 2006 Getty Images
Το ολόγραμμα της Kate Moss στο fashion show το Alexander McQueen το 2006. 

"Ένιωθα ότι με προστάτευε, αλλά την ίδια στιγμή, αν δεν έκανα σωστά τη δουλειά μου, μου την έλεγε, κάποιες φορές αρκετά έντονα. Μπορεί τη μία μέρα να ήταν επικριτικός και την επόμενη να μου χτυπούσε φιλικά την πλάτη και να να με ρωτούσε αν όλα πάνε καλά". 

"Ο Lee είχε alter-ego. Στο σπίτι, και καθώς γινόταν όλο και πιο επιτυχημένος, ήταν πολύ προσγειωμένος. Ήταν, βεβαίως, πάντα κάπως εκκεντρικός και είχε αυτό το σατανικό χιούμορ [...] Πάντα υπήρχε το στοιχείο του σοκ με τον Lee. Θα έλεγε πράγματα προσπαθώντας να πετύχει αντιδράσεις και αυτό συνήθως θα ήταν μία ξεκάθαρη δήλωση - απλά για να σε αποσυντονίσει. Και μετά, θα κατέβαζε και πάλι τους τόνους".

"Όσο μεγάλωνε, έδειχνε όλο και πιο κουρασμένος από την πίεση. Και χωρίς να γνωρίζω απόλυτα, αλλά άρχισα να αισθάνονται ότι τον είχε πάρει η κάτω βόλτα, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον θάνατό του. Ήταν σε κακή κατάσταση, ειδικά μετά τον θάνατο της γιαγιάς".

"Τον είδα τη μέρα πριν τον θάνατό του γιατί σχεδίαζα την ταφόπλακα της γιαγιάς, μια αρμοδιότητα που μου είχε αναθέσει ο ίδιος, παρέχοντάς μου απεριόριστο budget. Εκείνη την ημέρα μου είπε "το αφήνω όλο πάνω σου να το χειριστείς" και έδωσε έγκριση στα σχέδιά μου". 

Ο Gary James Queen, καλλιτέχνης και σχεδιαστής 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ