Είχε μόλις λανσάρει το καινούργιο του fashion label, το AZ Factory, μια νέα πρόταση που συνδυάζει την υψηλή ραπτική με street και staple κομμάτια τα οποία απευθύνονται σε όλους τους γυναικείους σωματότυπους. Είχε διάφορα πρότζεκτ στο μυαλό του με στόχο να ανοίξει μία συζήτηση για τη μόδα με το κοινό του, με τη δική του παρουσία απολύτως ενεργή μέσα από διαδραστικές συζητήσεις στα social media, και δήλωνε ενθουσιασμένος με την επιστροφή του στη μόδα "με κάτι που με ενδιαφέρει", μετά την αποχώρηση το 2015 από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Lanvin. Το νήμα της ζωής του Alber Elbaz, ωστόσο, κόπηκε ξαφνικά χθες , 24 Απριλίου, στα 59 του χρόνια - από επιπλοκές του covid-19.
Η αρχή του ταξιδιού
Γεννήθηκε στη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, από γονείς Μαροκινούς Εβραίους, και μετακόμισε σε ηλικία 10 ετών με την οικογένεια του στο Ισραήλ, όπου και μεγάλωσε. Σε ηλικία 7 ετών άρχισε να σχεδιάζει τα πρώτα του φορέματα με μοντέλα τις δασκάλες του ("Όταν ήμουν 7 ή 8 ετών άρχισα να σχεδιάζω τη δασκάλα μου και τι φορούσε κάθε μέρα, στο τέλος της χρονιάς της έδωσα το μπλοκ με τα σχέδια", είχε δηλώσει) και ήταν με τη στήριξη της ζωγράφου μητέρας του που κατάφερε τελικά να κυνηγήσει τα όνειρά του στον χώρο της μόδας ταξιδεύοντας το 1985 στη Νέα Υόρκη - με 800 δολάρια στην τσέπη που του είχε παραχωρήσει εκείνη. Στο μεταξύ, είχε ολοκληρώσει τόσο τις σπουδές του στο Shenkar College of Engineering and Design κι είχε υπηρετήσει στον στρατό του Ισραήλ.
Στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε για 7 χρόνια με τον σχεδιαστή Geoffrey Beene, στον οποίο αναφερόταν ως "μέντορά" του, ενώ το 1996 προσελήφθη ως creative director του γαλλικού οίκου Guy Laroche στον οποίο έφερε τη δική του σύγχρονη ματιά. Το 1998 του προσφέρθηκε η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή για τις γυναικείες ready-to - wear συλλογές στον οίκο Yves Saint Laurent, μία πρόταση που ο Elbaz χαρακτήρισε "όνειρο ζωής", ωστόσο δεν έμελλε να μακροημερεύσει σ' αυτό το πόστο: τρία χρόνια μετά, ο όμιλος Gucci εξαγόρασε τον YSL και ο Tom Ford (ήδη creative director του οίκου Gucci) απέλυσε τον σχεδιαστή για να αναλάβει ο ίδιος υπεύθυνος για τις συλλογές.
Ο Alber Elbaz στον Lanvin

Το 2001, όμως, επιφύλασσε και μία ευχάριστη έκπληξη για τον Elbaz: ήταν η χρονιά που άρχισε να δουλεύει ως creative director στον οίκο Lanvin, μια συνεργασία που αποδείχτηκε καρποφόρα τόσο για τον ίδιο όσο και για τον εμβληματικό οίκο. Στα 14 χρόνια που υπηρέτησε από τη θέση αυτή τον Lanvin και την υψηλή ραπτική, κατάφερε να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κοινού για τον εμβληματικό οίκο με τις διαχρονικές, απόλυτα θηλυκές, γεμάτες χρώμα δημιουργίες του.
Ανήκε, επίσης, στους σχεδιαστές που κατανοούσαν πλήρως τις ανάγκες της εμπορικής διάθεση των ρούχων έχοντας δηλώσει ότι "το να σχεδιάζεις είναι μια μορφή τέχνης, ωστόσο το αποτέλεσμα οφείλει να έχει και κάποια χρήση". Δεν είναι τυχαίο που ο οίκος Lanvin γνώρισε κι εμπορική επιτυχία στη διάρκεια της θητείας του.

Αξιοσημείωτες, και στη λογική της εμπορικής διάθεσης των ρούχων, ήταν και οι συνεργασίες του με high street labels, όπως τα Acne Studios (2008) και τα Η&Μ (2010) ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Lanvin, ενώ μετά την αποχώρησή του το 2015 από τον οίκο (ύστερα από διαφωνίες με τη βασική μέτοχο της εταιρείας Wang Shaw-lan) προχώρησε σε συνεργασίες με luxury brands όπως η Converse, η LeSportsac και η Tod's. Το 2019, και μετά από ένα σχεδόν 5ετές διάλειμμα ακατάπαυστης δημιουργίας από το πόστο του καλλιτεχνικού διευθυντή σε εμβληματικούς οίκους, ο Elbaz υπέγραψε συνεργασία με την εταιρεία Richemont για το λανσάρισμα του AZ Factory, ενός brand που δημιουργήθηκε "για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των σύγχρονων γυναικών".

Ανάμεσα στις πολυάριθμες διακρίσεις του, το βραβείο International Designer από τη CFDA το 2005 και το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στο Παρίσι το 2007.
O Alber Elbaz μέσα από τις δημιουργίες του

O Alber Elbaz για τον Guy Laroche (1997)

O Alber Elbaz για τον Saint Laurent (1999)

O Alber Elbaz για τον Lavin (2003)

Lanvin for H&M (2010)

Με τα μοντέλα του στα παρασκήνια του show Lanvin SS15

Με την Emma Stone στο Met Gala (2012).

Με τους Maria Grazia Chiuri και Pierpaolo Piccioli σε εκδήλωση για τον Azzedine Alaia το 2015.

Lanvin AW13

Lanvin SS12

Lanvin AW11

Lanvin AW11

Lanvin SS10

Lanvin SS08

Lanvin SS08

Lanvin SS07