10 απλά βήματα για να αποκτήσετε πιο βιώσιμες συνήθειες στον τρόπο που ντύνεστε

Πώς θα κάνετε πιο συνειδητές αγορές και πώς θα δημιουργήσετε μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα.

Η συζήτηση για το sustainability στη μόδα, εν ολίγοις τις πρακτικές και τις συνήθειες που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η συγκεκριμένη βιομηχανία στο περιβάλλον, έχει ανοίξει για τα καλά με μεγάλες προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι μόνο ότι τα περισσότερα brands και οίκοι μόδας έχουν συμπεριλάβει τον όρο "βιώσιμη μόδα" στη φιλοσοφία τους και προσπαθούν να εφαρμόσουν στην κατασκευή των προϊόντων τους υλικά και τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον, είναι και μία ολόκληρη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ώστε να πεισθούμε εμείς, οι καταναλωτές, ότι πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και να συμβαδίσουμε με επιλογές που είναι φιλικές για τον πλανήτη. 

Με απλά λόγια, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική για να μπορέσει να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα βήματα

Για να κατακτήσετε, λοιπόν, το sustainability στον τρόπο που ανανεώνετε την γκαρνταρόμπα σας και ντύνεστε, δεν χρειάζεται να κάνετε υπερπροσπάθεια. Τα βήματα είναι απλά και κατανοητά, και αν τα ακολουθήσετε με συνέπεια πολύ σύντομα θα έχετε κατακτήσει το στόχο σας να "χτίσετε" μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα.

#1

Επενδύστε σε κομμάτια που ξέρετε ότι θα τα φορέσετε αρκετές φορές

Πριν προχωρήσετε σε μια αγορά, σκεφτείτε πόσες φορές πιστεύετε ότι θα φορέσετε το συγκεκριμένο κομμάτι. Αντί για παράδειγμα να επενδύσετε σ’ ένα statement piece που πιθανά θα το φορέσετε σε μία ειδική περίπτωση, επενδύστε σε κάτι που γνωρίζετε ότι θα το φοράτε ξανά και ξανά. Ευέλικτα κομμάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικά στιλ αποτελούν μια πιο βιώσιμη επιλογή σε σύγκριση με κομμάτια που σύντομα θα φύγουν από τη μόδα και έχουν πολύ συγκεκριμένη χρήση.

#2

Κάντε περισσότερη έρευνα πάνω στο sustainability

Πριν ξεκινήσετε τις αγορές σας, κάντε μια έρευνα αναζητώντας brands που εφαρμόζουν ec0-friendly πρακτικές ή φιλοξενούν βιώσιμες συλλογές ή χαρακτηρίζονται 100% sustainable. Ευτυχώς, σήμερα θα βρείτε αρκετά που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό, ενώ μη διστάσετε ακόμα και να τους εκφράσετε τις απορίες σας καθώς πλέον με τα social media η επικοινωνία με τα brands είναι πιο εύκολη και άμεση.

#3

Αλλάξτε τις αγοραστικές σας συνήθειες

10 απλά βήματα για να αποκτήσετε πιο βιώσιμες συνήθειες στον τρόπο που ντύνεστε

Καθοριστικός είναι ο ρόλος που έρχεται να παίξει εδώ η μεταπώληση μεταχειρισμένων και οι υπηρεσίες ενοικίασης κομματιών. Το vintage shopping και το rental shopping γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, καθώς εξασφαλίζουν στους αγοραστές κομμάτια διαχρονικά σε πιο προσιτές τιμές, ενώ παράλληλα εξυπηρετείται και ο σκοπός της βιωσιμότητας αφού το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταπώλησης ή της ενοικίασης είναι μηδενικό.

#4

Επενδύστε σε κομμάτια διαχρονικά

street style

Κομμάτια που θα έχουν πάντα μια θέση στη γκαρνταρόμπα σας και θα μπορούν να φορεθούν σε διαφορετικές περιστάσεις με διαφορετικό styling- και σε κάθε εποχή – είναι σαφώς μια πιο βιώσιμη επένδυση σε σύγκριση με κομμάτια που έρχονται και φεύγουν από τη μόδα, εξυπηρετώντας μία μικρή περίοδο του έτους ή πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις.

#5

Δωρίστε τα ρούχα που δεν φοράτε

Κομμάτια που δεν σας κάνουν πια ή δεν εκφράζουν άλλο το στιλ σας, μπορούν άνετα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες κάποιου άλλου- και να τον αποτρέψουν από εξτρά αγορές. Παράλληλα, αυτό το ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σας θα βοηθήσει να δημιουργήσετε μια γκαρνταρόμπα με κομμάτια που σας είναι απαραίτητα και φοράτε διαρκώς.

#6

Φροντίστε σωστά τα ρούχα σας για να αντέξουν περισσότερο

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Προφανώς, κομμάτια καλύτερης ποιότητας θα κρατήσουν περισσότερο χρόνο, αλλά η σωστή φροντίδα θα βοηθήσει όλα τα ρούχα σας να αντέξουν πιο πολύ καιρό στη ντουλάπα σας.

#7

Μάθετε πώς να διορθώνετε τα ρούχα σας

Ή βρείτε μια καλή μοδίστρα κι ένα τσαγκάρη. Έτσι κάθε φορά που κάτι μπορεί να σκιστεί ή να σπάσει (π.χ. τακούνια), δεν θα χρειαστεί να το πετάξετε.

#8

Προτιμήστε την ποιότητα αντί για την ποσότητα

street style germany

Μπορείτε το κόστος για να επενδύσετε σε κομμάτια καλύτερης ποιότητας, κι άρα πιο ακριβά, να σας μοιάζει αδύνατο να το καλύψετε, αλλά σκεφτείτε ότι μακροπρόθεσμα θα βγείτε κερδισμένες καθώς δεν θα χρειάζεται να αγοράζετε διαρκώς καινούργια κομμάτια. Αν, για παράδειγμα, μέσα στον χρόνο επενδύσετε σε 10 με 20 ποιοτικά κομμάτια αντί για 50 λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνεται αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

#9

Επαναξιολογείστε το που θα επενδύετε τα χρήματά σας

Πολύ συχνά έχουμε τη συνήθεια να αποταμιεύουμε χρήματα για να τα ξοδέψουμε π.χ. σ’ ένα φόρεμα ή ένα ζευγάρι παπούτσια που ταιριάζει σε ειδικές περιπτώσεις. Αντί ωστόσο να κάνετε αυτό, ξοδέψτε τα χρήματα σας σε κομμάτια που είναι ποιοτικά και θα φοράτε κάθε μέρα.

#10

Δείτε με διαφορετική ματιά τα sustainable κομμάτια

Η αντίληψη ότι τα sustainable κομμάτια είναι λιγότερο κομψά ή fashionable από τα μη eco-friendly, είναι πλέον ξεπερασμένη. Τα brands που εξυπηρετούν τους σκοπούς της βιωσιμότητας στη μόδας είναι πλέον πολλά και προσφέρουν επιλογές ισοδύναμες με την τελευταία λέξη της μόδας.  

Stella McCartney SS19
Stella McCartney SS19