Dior Cruise 2022 | Μία συλλογή φόρος τιμής στον ελληνικό πολιτισμό

Οι ποικίλες απεικονίσεις της θηλυκότητας μέσα από τη συλλογή του οίκου.

Μία αρχειακή φωτογραφία του 1951 ήταν αρκετή για να ανάψει τη φωτιά της έμπνευσης στη Maria Grazia Chiuri. Τότε ο Christian Dior είχε φωτογραφήσει την καμπάνια της Haute Couture συλλογής του στον βράχο της Ακρόπολης και εβδομήντα χρόνια μετά, η creative director του γαλλικού οίκου κατάφερε να μαγέψει και να στρέψει την προσοχή όλου του πλανήτη στην Ελλάδα. Η παρουσίαση της Cruise 2022 συλλογής πραγματοποιήθηκε χθες στο Καλλιμάρμαρο και ήταν μία ωδή στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία. Η Maria Grazia Chiuri κατάφερε να υπογραμμίσει μέσα από της δημιουργίες της τις ποικίλες και διαφορετικές απεικονίσεις της θηλυκότητας και τους διαφορετικούς ρόλους που έχει μία γυναίκα της σύγχρονης κοινωνίας.

Dior Cruise 2022 | Μία συλλογή φόρος τιμής στον ελληνικό πολιτισμό

Dior

Dior

Η Grecian Chic συλλογή

Η επιλογή της Αθήνας δεν ήταν τυχαία για τη Maria Grazia Chiuri. Η πόλη που είναι αφιερωμένη στη θεά Αθηνά, ένα σύμβολο δύναμης και οξυδέρκειας κατάφερε να εμπνεύσει τη σχεδιάστρια ώστε να δημιουργήσει μία συλλογή αφιερωμένη στις θεές της εποχής μας. Δηλαδή σε όλες τις σύγχρονες γυναίκες.

Διαβάστε Επίσης

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συλλογή είχε ο χιτώνας και ο αρχαιοελληνικός πέπλος, που μας φέρνουν στο νου τα αγάλματα και τις Καρυάτιδες, ωστόσο είναι πολλά περισσότερα από ένα –φαινομενικά- απλό ένδυμα. Ο χιτώνας, το ένδυμα της θεάς αγκαλιάζει με μοναδικό τρόπο το σώμα και τις καμπύλες του, προσφέροντας του ελευθερία κινήσεων, ενώ παράλληλα του επιτρέπει να κινείται με άνεση και αιθέρια χάρη, χωρίς καμία δυσκολία, χωρίς κανέναν περιορισμό. Είναι το απόλυτο σύμβολο ελευθερίας και θηλυκότητας. Η σχεδιάστρια χρησιμοποίησε τα παραπάνω στοιχεία για να δημιουργήσει μία σειρά από φορέματα με πτυχώσεις και χειροποίητες πιέτες, αρχαιοελληνική αισθητική και αέρινη κίνηση που πρόκειται να κάνουν τη γυναίκα που τα φορά να νιώθει θεά.

Όπως δήλωσε "Ο χιτώνας είναι επίσης ένα στοιχείο που επιτρέπει στο σώμα να κινείται ελεύθερα, που προκαλεί τις γυναίκες σε κίνηση, και κανείς άλλος από έναν αθλητή δεν κινεί το σώμα του με έναν πραγματικά ενεργό τρόπο. Έτσι, η ιδέα μου ήταν να κορυφώσω όλα αυτά τα στοιχεία μέσα στην επίδειξη". 

Dior

Παράλληλα, η Maria Grazia έδειξε πως σέβεται την κληρονομιά του οίκου Dior, ωστόσο σκοπεύει να χαράξει τη δική της πορεία, αγνοώντας τις αρχιτεκτονικές γραμμές που αγαπούσε τόσο ο ιδρυτής του οίκου και προτιμώντας την ελευθερία που προσφέρουν οι αέρινες γραμμές. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε ντραπέ ύφασμα από λευκό ζέρσει επάνω σε κορμάκια στο χρώμα του δέρματος, διακοσμημένα με πέρλες σε φορέματα με πτυχώσεις και κίνηση. 

Από τη συλλογή δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην iconic δημιουργία του Christian Dior, το "Bar Jacket", αλλά και μία σειρά από λευκά κοστούμια, ακριβώς όπως αυτά που φορούσε η Marlene Dietrich και συμβολίζουν το διαχρονικό στιλ. Τα χρώματα που επέλεξε η σχεδιάστρια για τη συλλογή είναι το λευκό, το χρυσό και το μπλε, τόσο στη navy εκδοχή του όσο και σε έναν πιο έντονο, pop τόνο του. Αυτό το έντονο μπλε χρώμα ήταν ο πρωταγωνιστής της athleisure σειράς που αποτελείται από κολάν, σορτς πυγμαχίας και αθλητικά μπουστάκια σε μοτίβα που σχεδίασε ο Pietro Ruffo. Τα patterns είχαν ως αναφορά τα σώματα των αθλητών αλλά και τα αγγεία που υπάρχουν στην αρχαία ελληνική παράδοση. Όσον αφορά στα αξεσουάρ, το χρυσό πρωταγωνίστησε σε minimal κοσμήματα που ταίριαζαν άψογα με τις δημιουργίες της συλλογής, ενώ οι τσάντες σε sporty ύφος και οι tote bags είχαν επίσης κεντρικό ρόλο στη collection. 

Διαβάστε Επίσης

Το στοιχείο που σίγουρα ξεχώρισε είναι η επιλογή των παπουτσιών, αφού η σχεδιάστρια συνδύασε τα μακριά αέρινα φορέματα της συλλογής με φουτουριστικά sneakers, αποδεικνύοντας πως ένα εντυπωσιακό φόρεμα μπορεί να φορεθεί με ένα τόσο άνετο στιλ παπουτσιών, ακόμα και στην καθημερινότητα, προσφέροντας την ευκαιρία σε κάθε γυναίκα να νιώθει πως μπορεί ακόμα και να τρέξει εάν το θέλει. Οι footwear επιλογές της συλλογής είχαν όντως μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εκτός από τα sneakers, οι γαλότσες και τα χαμηλά τακούνια - που ήταν ελάχιστα- ήταν οι υπόλοιπες επιλογές της σχεδιάστριας.

Dior

Ο μύθος της Λήδας

Ένας από τους πιο διάσημους μύθους της αρχαιότητας είναι εκείνος της Λήδας και του Δία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο παντοδύναμος θεός ερωτεύτηκε παράφορα τη Λήδα, γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης και ζήτησε βοήθεια από τη θεά Αφροδίτη για να την κατακτήσει. Η θεά τον μετέτρεψε σε κύκνο και η ίδια μεταμορφώθηκε σε αετό που τον καταδιωκε. Κάπως έτσι, ο μεταμορφωμένος σε κύκνο Δίας καταλήγει στην αγκαλιά της Λήδας και εννέα μήνες αργότερα γεννήθηκε η Ωραία Ελένη και ο Πολυδεύκης.

Με πηγή έμπνευσης την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα τον παραπάνω μύθο, το show του οίκου έκλεισε με το μοντέλο να περπατά στην πασαρέλα φορώντας ένα φόρεμα- έργο τέχνης από λευκό τούλι που έμοιαζε με κύκνο και συμβόλιζε τη σαγήνη. Παράλληλα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων έπαιζε το τραγούδι The Swan και η Ιωάννα Γκίκα μάγευε τους καλεσμένους με τη φωνή της.

Dior

Dior

Οι Έλληνες δημιουργοί 

Όπως είχε γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή, καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία της συλλογής έπαιξαν Έλληνες δημιουργοί που συνεργάστηκαν με τη Maria Grazia Chiuri. Συγκεκριμένα, ο σχεδιαστής Αριστείδης Τζονευράκης που έχει την έδρα του στο Άργος κέντησε το Bar Jacket και την κλασική tote τσάντα που παρουσιάστηκαν στη συλλογή. Η καλλιτέχνιδα Χριστιάνα Σούλου σχεδίασε τις γυναικείες μορφές από τη μυθολογία που κόσμησαν τις πτυχές των φορεμάτων. Η μουσικός Ελένη Πούλου επιμελήθηκε τη μουσική σύνθεση που ακουγόταν κατά τη διάρκεια του show από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων , ενώ η Ιωάννα Γκίκα συνόδευσε τη μουσική με την ατμοσφαιρική φωνή της. Τη σκηνογραφία είχε αναλάβει ο Γιώργος Μεσσαριτάκης. 

Δείτε εδώ το fashion show

Τα looks της συλλογής

To μοντέλο Ροζάννα Γεωργίου άνοιξε το fashion show.

Maria Grazia Chiuri