10 συμβουλές για να κάνετε πιο ποιοτικές αγορές

Ένας οδηγός για να κάνετε λιγότερες και πιο ποιοτικές αγορές που θα μεταμορφώσουν το στιλ σας.

Οι δεκαοκτώ μήνες lockdown που διανύσαμε έφεραν πολλές αλλαγές στη ζωή μας και μας έμαθαν πολλά νέα μαθήματα, ακόμα και για το ντύσιμο μας. Ένα από αυτά είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας όταν κάνουμε shopping και να προτιμούμε τις πιο έξυπνες και ποιοτικές αγορές.

Για να σας βοηθήσουμε, δημιουργήσαμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό που θα λειτουργήσει ως πολύτιμος σύμμαχος στην budget και eco friendly ανανέωση της γκαρνταρόμπας σας.

-1 Μην αγοράζετε ρούχα απλώς για μία περίσταση

Σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουμε ένοχες. Μία βραδινή έξοδος με τις φίλες μας, ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι ή κάποιο event με τη δουλειά μας είναι μερικές από τις περιστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν στα καταστήματα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα θα αγοράσουμε κάποιο πολύ ιδιαίτερο κομμάτι, το οποίο σίγουρα θα ευχαριστηθούμε στην εν λόγω περίσταση, ωστόσο δεν θα το ξαναφορέσουμε ποτέ.

Η λύση σε αυτό το shopping ζήτημα είναι να επενδύετε σε κομμάτια που μπορείτε να φορέσετε και σε άλλες περιστάσεις, ώστε να μη γεμίζετε τη ντουλάπα σας με ρούχα που θα φορέσετε μόνο μία φορά. Εξίσου πολύτιμος σύμμαχος είναι τα κοσμήματα. Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ή ένα ξεχωριστό ζευγάρι παπούτσια θα κάνει update ακόμα και στο πιο basic σύνολα σας χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάποια νέα και πολύ πιθανών άσκοπη αγορά.

-2 Μην κρατάτε ρούχα που δεν είναι στο νούμερο σας

Είναι μία από τις τακτικές που ακολουθούν επίσης αρκετές γυναίκες. Να κρατούν δηλαδή στη ντουλάπα τους ρούχα που δεν είναι στο νούμερο τους ή ακόμα και να αγοράζουν ρούχα σε ένα νούμερο μικρότερο, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα μπορέσουν να το φορέσουν. Δυστυχώς και οι δύο τακτικές είναι λανθασμένες. Ο βασικός στόχος σας θα πρέπει να είναι κάθε φορά που ανοίγετε τη ντουλάπα σας να μπορείτε να φορέσετε όποιο ρούχο σας ενθουσιάσει ή σας βοηθήσει να σκεφτείτε ένα κομψό σύνολο. Σε περίπτωση όμως που τα ρούχα που έχετε στην κατοχή σας δεν είναι στο νούμερο που φοράτε την εν λόγω περίοδο, αφενός θα σας κάνει να έχετε λανθασμένη εικόνα της σιλουέτας σας και αφετέρου θα κάνει τον προβληματισμό "Δεν έχω τι να φορέσω” ακόμα μεγαλύτερο.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε λοιπόν οποιαδήποτε ανανέωση στη γκαρνταρόμπα σας, θα χρειαστεί να κάνετε εκκαθάριση και να ανακυκλώσετε ή να δωρίσετε όλα τα ρούχα που δεν είναι στο νούμερο σας.

10 συμβουλές για να κάνετε πιο ποιοτικές αγορές

-3 Μην κρατάτε ρούχα που δεν είναι στο στιλ σας

Παρομοίως με την παραπάνω συμβουλή, δεν θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας ρούχα που δεν είναι στο στιλ σας. Είναι προτιμότερο να τα δωρίσετε παρά να τα κρατάτε στη ντουλάπα σας, αφού κάθε φορά που τα βλέπετε θα νιώθετε πως δεν έχετε τη διάθεση να τα φορέσετε. Η εκκαθάριση θα δημιουργήσει νέο χώρο για νέα ρούχα και ανανεωμένο στιλ.

-4 Μείνετε μακριά από τις προσφορές

Σίγουρα είναι αρκετά δελεαστικό να βρίσκεται ένα φόρεμα ή ακόμα και ένα basic top σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή, ωστόσο λίγο πριν φτάσετε στο ταμείο θα χρειαστεί να σκεφτείτε διπλά εάν αξίζει να κάνετε την εν λόγω αγορά. Η περίοδος των εκπτώσεων είναι δίχως αμφιβολία η πιο "επικίνδυνη” για να γεμίσετε τη ντουλάπα σας με ρούχα που δεν σας αρέσουν και τόσο στην πραγματικότητα ή που τα αγοράσατε επειδή η μείωση της τιμής ήταν μεγάλη. Μείνετε μακριά από τέτοιου είδους έξοδα και επενδύστε μόνο σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που όντως θα φορέσετε και είναι της αισθητικής σας.

Styling tips HB

-5 Η έννοια της αντικατάστασης

Κάθε γυναίκα έχει στη συλλογή της ρούχα που τα αγαπά πολύ και επιλέγει να τα αγοράζει ξανά και ξανά επειδή της ταιριάζουν και τη βολεύουν. Για να μην καταλήξετε όμως να έχετε μία ντουλάπα γεμάτη με τα ίδια ρούχα, μπορείτε να κάνετε αντικατάσταση. Κάθε φορά δηλαδή που αγοράζετε κάποιο αγαπημένο σας κομμάτι επειδή το προηγούμενο ενδεχομένως να έχεις φθορές, αποχωριστείτε το παλαιότερο. Με την πάροδο του χρόνου, θα καταφέρετε να αντικαταστήσετε τα παλαιότερα ρούχα σας με νέα χωρίς να κάνετε υπερβολές.

-6 Κάνετε ανταλλαγές με τις φίλες σας

Ένας έξυπνος και eco friendly τρόπος για να ανανεώσετε το στιλ σας χωρίς να κάνετε έξοδα είναι να κάνετε ανταλλαγές σε ρούχα και αξεσουάρ με τις φίλες σας. Η εκκαθάριση είναι ξανά το μυστικό, αφού όταν ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία μπορείτε να ανταλλάξετε ρούχα που δεν χρειάζεστε πια με τα αντίστοιχα που έχουν οι φίλες σας.

-7 Ανακαλύψτε νέα brands

Εξίσου σημαντικό στοιχείο στην ανανέωση του στιλ σας είναι οι εταιρείες μόδας που επιλέγετε. Εάν έχετε "κολλήσει” για καιρό με συγκεκριμένα brands, μάλλον ήρθε η στιγμή να κάνετε τη δική σας έρευνα και να ανακαλύψετε νέους δημιουργούς και labels. Η νέα και διαφορετική αισθητική τους θα τονώσει το ντύσιμο και την εμφάνιση σας.

Styling tips HB

-8 Μην υποτιμάτε την capsule γκαρνταρόμπα

Είναι ο βασικότερος styling κανόνας που χρειάζεται να ακολουθήσει μία γυναίκα που θέλει να ανακαλύψει το στιλ της. Όσο κλισέ και αναμενόμενη κι αν σας φαίνεται η εν λόγω συμβουλή είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστεύετε. Μία καλά ενημερωμένη γκαρνταρόμπα με όλα τα must και διαχρονικά κομμάτια, αφενός θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες σε διάφορες περιστάσεις και αφετέρου θα δημιουργήσει μία γερή βάση για να αναβαθμίσετε περισσότερο το ντύσιμο σας. Όσον αφορά στα staples μάλιστα, φροντίστε να επενδύσετε σε άριστης ποιότητας υφάσματα, τα οποία θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

-9 Το κόλπο με τις κρεμάστρες

Εάν θέλετε να ξεχωρίσετε εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ποια ρούχα φοράτε πιο συχνά και ποια όχι, οι κρεμάστρες της ντουλάπας σου θα είναι πολύτιμη βοήθεια. Κάθε φορά που φοράτε κάποιο ρούχο και το επιστρέφετε στη ντουλάπα, τοποθετήστε την κρεμάστρα ανάποδα. Μέσα σε λίγο χρόνο θα μπορείτε να παρατηρήσετε ποια είναι τα ρούχα που επιλέγετε πιο συχνά και ποια όχι, ώστε να κάνετε ένα πιο γρήγορο declutter.

style

-10 Προτιμήστε το σταδιακό shopping

Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να ανανεώνουν μαζικά τη γκαρνταρόμπα τους δύο φορές τον χρόνο, στην αλλαγή των εποχών. Ωστόσο, με αυτή την τακτική είναι πολύ πιθανό να κάνετε άσκοπες αγορές που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσατε να αποφύγετε. Μία έξυπνη επιλογή είναι να θέσετε ως στόχο να επενδύετε σε ένα νέο ρούχο κάθε μήνα ώστε να κάνετε σταδιακά τις αγορές σας και να νιώθετε συνεχώς ανανεωμένη.

Διαβάστε Επίσης