Ένα μοναδικό στα χρονικά ρεκόρ ετοιμάζεται να σπάσει η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού για τις συλλογές Άνοιξη - Καλοκαίρι 2026: είναι η εβδομάδα μόδας που φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς σε ντεμπούτα creative directors. Με τις διαρκείς αλλαγές σε επίπεδο καλλιτεχνικών διευθυντών και στελεχών της βιομηχανίας της μόδας να έχουν καταγραφεί ως μία μακρά περίοδος "μουσικών καρεκλών", η κατάσταση μοιάζει πια να έχει σταθεροποιηθεί. Αποτέλεσμα; Η προσεχής Paris Fashion Week φιλοξενεί 8 ντεμπούτα, ανάμεσά τους κάποια από τα πιο ηχηρά: νέοι creative directors θα παρουσιάσουν την πρώτη του RTW γυναικεία συλλογή για τους οίκους Chanel, Dior, Balenciaga, Loewe, Mugler, Jean Paul Gaultier, Maison Margiela και Carven.
Πιο συγκεκριμένα, ο Jonathan Anderson θα παρουσιάσει την πρώτη του γυναικεία κολεξιόν για τον οίκο Dior την 1η Οκτωβρίου, o Miguel Castro Freitas θα κάνει το ντεμπούτο του στον Mugler στις 2 Οκτωβρίου, την ίδια μέρα που ο Mark Thomas θα παρουσιάσει την πρώτη σου συλλογή για τον Carven. Στις 3 Οκτωβρίου, οι Jack McCollough και Lazaro Hernandez θα παρουσιάσουν τη συλλογή - ντεμπούτο για τη Loewe, ενώ την επόμενη μέρα, 4 Οκτωβρίου, ο Glenn Martens θα παρουσιάσει την πρώτη του RTW συλλογή για τον Maison Margiela (έχει ήδη κάνει ντεμπούτο στην haute couture). Την ίδια μέρα, 4 Οκτωβρίου, ο Pierpaolo Piccioli θα μας συστηθεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Balenciaga, ενώ την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, ο Duran Lantink θα κάνει ντεμπούτο ως ο νέος creative director του Jean Paul Gaultier. Τέλος, μία μέρα πριν από την επίσημη αυλαία, στις 6 Οκτωβρίου, ο Matthieu Blazy ετοιμάζεται για το μεγάλο ντεμπούτο του στον οίκο Chanel, που θα φιλοξενηθεί στο Grand Palais.
To υπόλοιπο πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού φιλοξενούνται συνολικά 76 fashion shows και 36 παρουσιάσεις. Ο οίκος Saint Laurent θα κλείσει με το show του στο Trocadéro το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ενώ ο οίκος Louis Vuitton που παραδοσιακά παρουσιάζει προς το τέλος, μετακίνησε το show του στις 30 Σεπτεμβρίου και θα το πραγματοποιήσει στο Λούβρο. Ο οίκος Celine επιστρέφει στο επίσημο πρόγραμμα και θα παρουσιάσει στις 5 Οκτωβρίου, με τη δεύτερη συλλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Michael Rider, ενώ επιστρέφουν επίσης οι Lanvin, Thom Browne, και Vetements. Απόντες από το πρόγραμμα θα είναι οι: Kenzo, που θα παρουσιάσει mixed συλλογή τον Ιούνιο, Off-White, που μετακομίζει στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, Marine Serre, Atlein, Duran Lantink, Ludovic de Saint-Sernin και Rokh.
Η Paris Fashion Week του Οκτωβρίου 2025 έχει ένα από τα πιο συναρπαστικά προγράμματα των τελευταίων ετών. Αλλά όχι μόνο, έχει τον χαρακτήρα της χρονικής στιγμής που ετοιμάζεται να γίνει ένα σημαντικό restart στη μόδα.