Πέθανε ο μετρ της casual κομψότητας, Nino Cerrutti

Η ιταλική μόδα αποχαιρετά έναν από τους πρωτοπόρους της.

Η ιταλική μόδα και η κομψή ανδρική ένδυση αποχαιρετά έναν από τους πρωτοπόρους της: ο Nino Cerruti έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 15/01 σε ηλικία 91 ετών. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα, ο σχεδιαστής άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πόλης Βερτσέλι στο Πεδεμόντιο της Βόρειας Ιταλίας όπου νοσηλευόταν μετά από επέμβαση στο ισχίο του. 

Ο Cerruti ήταν ένας από τους πιο επιφανείς και διεθνώς αναγνωρισμένους Ιταλούς σχεδιαστές και επιχειρηματίες της μόδας, που φημιζόταν για την κομψότητα και τους ευγενικούς του τρόπους. Γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1930 στη Μπιέλα της περιφέρειας Πεδεμόντιο - που φιλοξενεί πολλά από φημισμένα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Ιταλίας - και ανέλαβε, σε ηλικία 20 ετών, την οικογενειακή επιχείρηση, το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Lanificio Fratelli Cerruti που είχε ιδρύσει στην πόλη ο παππούς του το 1881, μετά τον θάνατο του πατέρα του Sylvio. Μάλιστα, είχε μόλις ξεκινήσει τις σπουδές του στη φιλοσοφία με όνειρο να γίνει δημοσιογράφος, τις οποίες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. 

Στην παραγωγή ρούχων μπήκε το 1950, ενώ παρουσίασε την πρώτη του ανδρική συλλογή Hitman το 1957, με την οποία σύστησε στην ανδρική μόδα το "casual chic". Θεωρήθηκε "επαναστατική" για την εποχή της, αφού στον Cerruti αποδίδεται το πρώτο αποδομημένο τζάκετ που σχεδιάστηκε για άντρες και φιλοξενήθηκε σ' αυτή. Το 1967 λανσάρει την πρώτη ανδρική σειρά ένδυσης κι ένα χρόνο μετά ακολουθεί και η γυναικεία σειρά. Το 1967 ανοίγει την πρώτη του μπουτίκ στο Παρίσι, στην Place de la Madelein, όπου μεταφέρει και τα κεντρικά της εταιρείας του για να βρίσκεται στην καρδιά της φημισμένης πρωτεύουσας της μόδας. Η παραγωγή ωστόσο των άριστων υφασμάτων παρέμεινε υπό την επωνυμία Lanificio Fratelli Cerruti στην Ιταλία. 

Στη διάρκεια των γεγονότων του Μάη του '68 στη Γαλλία, ο Cerruti προχωρά σε μία ακόμα επαναστατική πρωτοβουλία για τη μόδα: ζητά από άνδρες και γυναίκες μοντέλα να περπατήσουν στην πασαρέλα φορώντας τα ίδια ρούχα. "Τα παντελόνια έχουν προσφέρει στις γυναίκες ελευθερία", θα δηλώσει. 

Πέθανε ο μετρ της casual κομψότητας, Nino Cerrutti

Τη δεκαετία του '80, η επωνυμία του θα επεκταθεί στο Hollywood και ο σχεδιαστής θα αρχίσει να ντύνει διάσημους σταρ όπως οι Jack Nicholson, Michael Douglas, Sharon Stone, Julia Roberts, Tom Hanks, Robert Redford, Harrison Ford, Al Pacino, και Jean Paul Belmondo.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Nino Cerruti θα σχεδιάσει ανδρικές και γυναικείες κολεξιόν, θα δημιουργήσει την προσιτή σειρά Cerruti 1881, τη luxury RTW συλλογή Cerruti Arte, τη σειρά Cerrutti Jeans, τη Cerruti Brothers για επαγγελματική ανδρική ένδυση καθώς και αρώματα και αξεσουάρ.  

Ανάμεσα στα ταλέντα που ανακάλυψε ο Cerruti, ήταν και ο Giorgio Armani o οποίος συνεργάστηκε μαζί του από το 1964 έως το 1970. Με αφορμή την είδηση του θανάτου του, ο Ιταλός σχεδιαστής δήλωσε "ήταν από τους ανθρώπους που είχαν μια πραγματική και θετική επιρροή στη ζωή μου. Δίπλα του δεν έμαθα μόνο να εκτιμώ και να αναγνωρίζω την ενδυματολογική ευγένεια, αλλά και τη σημασία της συνολικής οπτικής που χρειάζεται ένας σχεδιαστής κι επιχειρηματίας". 

Το αποκαλούσαν "φιλόσοφο του ντυσίματος" ("philosopher of clothing”) και κορυφαίο της "sprezzatura” (δηλαδή, της "casual κομψότητας").