Η Chanel γιορτάζει 90 χρόνια από τη συλλογή "Bijoux de Diamants" με το εκθαμβωτικό Allure Céleste

Το εντυπωσιακό κολιέ από ζαφείρι και διαμάντια αντλεί την έμπνευσή από τα στοιχεία του ουρανού που μετέτρεψε σε θρυλικά κοσμήματα η Gabrielle Chanel.

HARPER'S BAZAAR TEAM

1932, η χρονιά που η Gabrielle Chanel συστήνει στον κόσμο της high jewelry συλλογή της "Bijoux de Diamants". Μία ακόμα καινοτομία που έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα της συνεισφορά της θρυλικής σχεδιάστριας στην Υψηλή Ραπτική και την ιστορία της μόδας. Ενενήντα χρόνια μετά και ο οίκος Chanel έρχεται να τιμήσει αυτή τη θρυλική συλλογή δημιουργώντας ένα εμβληματικό κόσμημα, το οποίο αντλεί την έμπνευσή του από το θέμα εκείνης της ιστορικής συλλογής: τα στοιχεία του ουρανού, που πάντα γοήτευαν στην πρωτοπόρο ιδρύτριά του.

Η ιστορία της Bijoux de Diamants

Κι ενώ ο κόσμος προσπαθεί να συνέλθει από την Παγκόσμια Οικονομική κρίση του 1929, η  London Diamond Corporation αναζητά τρόπους για να ανακάμψει η αγορά διαμαντιών και για το σκοπό αυτό στρέφεται σε μία οραματίστρια σχεδιάστρια ρούχων και αξεσουάρ, που οι συλλογές της, ανάμεσά τους και τα costume jewelry της, γνώριζαν τεράστια επιτυχία εκείνο τον καιρό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: την Cabrielle Chanel.

Η Chanel είναι εκείνη που αναλαμβάνει να δώσει πνοή στα ανεκτίμητα διαμάντια και για τη συλλογή της, την πρώτη "High Jewerly” στην ιστορία της κοσμηματοποιίας,  στρέφεται στις παιδικές της αναμνήσεις της, την πίστη της στα σύμβολα και τα σημάδια και τον παριζιάνικο ουρανό. Η Mademoiselle αποφασίζει να ντύσει τις γυναίκες με κοσμήματα που μιμούνται τα αστέρια, τους κομήτες, το μισοφέγγαρο και τον φλογερό ήλιο, και δημιουργεί μια συλλογή από πενήντα κοσμήματα με λευκά και κίτρινα διαμάντια, από πλατίνα και κίτρινο χρυσό. "Ήθελα να καλύψω τις γυναίκες με αστερισμούς", θα δηλώσει στην πριβέ αποκάλυψη των κοσμημάτων σε μέλη της υψηλής κοινωνίας στην κατοικία της στη 29 rue du Faubourg de Saint-Honoré, στις 5 Νοεμβρίου του 1932. Ακολούθησε η έκθεση των κοσμημάτων από 7 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου με πρόσκληση και αντίτιμο, έσοδα μοιράστηκαν σε δύο οργανισμούς. 

Η Chanel γιορτάζει 90 χρόνια από τη συλλογή "Bijoux de Diamants" με το εκθαμβωτικό Allure Céleste
H έκθεση "Bijoux de Diamants" στο Παρίσι το 1932. 

Η Gabrielle Chanel δούλεψε πάνω στα σχέδια της συλλογής "Bijoux de Diamants" όπως δούλευε και για τις couture δημιουργίες της και δημιούργησε κοσμήματα που αναδεικνύουν την τελειότητα των διαμαντιών μέσα από τον πιο elegant τρόπο. Δούλεψε επίσης έχοντας, όπως πάντα, τις γυναίκες στο μυαλό της και γι' αυτό κατήργησε από τα κοσμήματα τα κούμπωμα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία στην κίνηση των γυναικών που το φορούν, να δημιουργήσει την αίσθηση μίας θηλυκότητας που δεν επαναπαύεται, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση.

Bijoux de Diamants Chanel
O Robert Bresson φωτογραφίζει το κολιέ "Comète" της συλλογής. 

Εκτυφλωτική και πληθωρική, η "Bijoux de Diamants" έκανε αμέσως επιτυχία. Από την πρώτη μέρα ο οίκος δέχτηκε παραγγελίες,  ενώ από τη δεύτερη της κυκλοφορίας της ανέβασε τις μετοχές της λονδρέζικης Diamond Corporation. Όμως, έγινε και η αφορμή για να ξεσπάσει το σκάνδαλο "Chanel Affair", με τους κοσμηματοποιούς να ξεσηκώνονται εναντίον της Gabrielle Chanel, γιατί θεώρησαν προκλητικό μία εταιρεία διαμαντιών να αναθέτει σε μία couturière τον σχεδιασμό κοσμημάτων, και απαίτησαν να σταματήσει να φτιάχνει κοσμήματα.  Ζήτησαν, επίσης, να διαλυθούν τα κοσμήματα της "Bijoux de Diamants"  και να επιστραφούν τα διαμάντια. Κομμάτια της συλλογής είχαν ήδη πουληθεί και έτσι σώθηκαν για να μαρτυρούν τη σπουδαία ιστορία τους μέχρι σήμερα. 

Το Allure Céleste : η νέα ιστορία 

Collier Allure Céleste Chanel

Τη θρυλική αυτή συλλογή κοσμημάτων, με την ξεχωριστή έμπνευση και τη σπουδαία ιστορία, θέλει να τιμήσει ο οίκος Chanel και με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη δημιουργία της εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Allure Céleste. 

Το Jewelry Creation Studio της Chanel γράφει ένα νέο κεφάλαιο με το κολιέ από διαμάντια και ζαφείρια Allure Céleste. Ο Patrice Leguéreau, διευθυντής του studio, για τη συλλογή - φόρο τιμής που περιλαμβάνει το κολιέ, αντλεί το θέμα του ουρανού από τη θρυλική αυθεντική συλλογή, ακολουθεί την καθαρότητα των γραμμών και την ιδέα της ελευθερίας του σώματος στα σχέδια, και δηλώνει:  "Ήθελα να επιστρέψω στην ουσία του 1932 και να εναρμονίσω το μήνυμα γύρω από τρία σύμβολα: τον κομήτη, το φεγγάρι και τον ήλιο. Κάθε ουράνιο σώμα λάμπει με το δικό του φως". 

Allure Céleste Chanel

Το Allure Céleste κολιέ είναι το signarure κόσμημα της νέας συλλογής και αποτυπώνει το ταξίδι στην καρδιά του φωτός.  Ανάμεσα στα round-cut διαμάντια, βρίσκεται ένα οβάλ ζαφείρι από βαθύ μπλε που ζυγίζει 55.55 καράτια και ένα pear-cut διαμάντι 8.05 καρατίων που λάμπει μοναδικά. 

Τα φωτοστέφανα αυτού του κομματιού, που μεταμορφώνεται, μπορούν να αποσπαστούν και να γίνουν καρφίτσες, όπως και η κεντρική σειρά από διαμάντια μπορεί να φορεθεί ως βραχιόλι, αποκαλύπτοντας τη short version του κολιέ. Έτσι, αποτίνει φόρο τιμής στα κομμάτια που δημιουργήθηκαν το 1931 από τη Mademoiselle Chanel, που ήθελε να καλύψει τις γυναίκες με αστερισμούς. 

Allure Céleste: making of 

Allure Céleste Atelier
Allure Céleste Atelier
Allure Céleste Atelier

 
Allure Céleste Atelier