Iconic δημιουργίες του Paco Rabanne αναβιώνουν ως NFTs

Η συλλογή περιλαμβάνει 12 κομμάτια από τα αρχεία του οίκου και είναι διαθέσιμη για αγορά από τα Selfridges.

Ο οίκος Paco Rabanne περνάει στην εποχή του Metaverse λανσάροντας την πρώτη του συλλογή από NFTs. H συλλογή έχει τον τίτλο "Unwearables", περιλαμβάνει 12 ψηφιακά κομμάτια από iconic δημιουργίες του παρελθόντος και διατίθεται από τις 12 Απριλίου προς πώληση στα Selfridges. 

Η συνεργασία του οίκου Paco Rabanne με τα Selfridges είχε ανακοινωθεί στις αρχές του έτους, στα πλαίσια του εγχειρήματος "Universe" που ξεκίνησαν τα πολυκαταστήματα θέλοντας να περάσουν στη νέα εποχή του διαδικτύου και της εικονικής πραγματικότητας. Στο corner shop του οίκου στο Selfridges στο Λονδίνο φιλοξενούνται δημιουργίες από το αρχείο, αλλά και της τρέχουσας συλλογής, ενώ το πρότζεκ έχει συμπεριλάβει και τον σπουδαίο καλλιτέχνη Victor Vasarely, πρωτοπόρο της Op-Art, έργα με έμπνευση από το σύμπαν του οποίου επίσης θα διατεθούν ως NFTs. O καλλιτέχνης και η τέχνη του ήταν επίσης πηγή έμπνευσης για την SS'22 συλλογή που σχεδίασε ο Julien Dossena- ο σχεδιαστής στον οποίο ο οίκος οφείλει την αναβίωση του. 

Η NFT συλλογή 

Η συλλογή των "μη-φορέσιμων" NFTs από τα αρχεία του οίκου περιλαμβάνει τις ψηφιακές εκδοχές του iconic "Samurai suit", από τη συλλογή Φ/Χ 1990-91, που αποτελείται από μετάλικ σακάκι και μίνι φούστα, αλλά και η "Cape of Rhodoid Crystals", η κάπα δηλαδή από διαφανείς κρυστάλλους, που παρουσιάστηκε στην haute couture συλλογή της Α/Κ 1969. Άλλα αρχειακά κομμάτια που θα δοθούν ως NFTs είναι ένα chainmail φόρεμα από αλουμίνιο και ατσάλι που παρουσιάστηκε στην haute couture collection του 1999, ένα μίνι φούξια φόρεμα φτιαγμένο από βεντούζες από τη συλλογή Α/Κ 1997, ένα μίνι χρυσό μετάλικ φόρεμα από το οποίο προεξέχουν βελόνες και μία ολόσωμη φόρμα όπου το παντελόνι είναι επίσης metallic σε πράσινο (και θυμίζει τα δολάρια), από την κολεξιόν Φ/Χ 1997. 

Τα NFTs θα είναι διαθέσιμα σε περιορισμένες ποσότητες, έως και 56 ψηφιακές μονάδες , και η τιμή τους θα ξεκινάει από 720€. Μάλιστα, με τα έσοδα από τις πωλήσεις ο οίκος, που ανήκει στον ισπανικό όμιλο Puig, σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εξυγίανση του αρχείου του: σκοπεύει, δηλαδή να αγοράσει ξανά αρχειακά ρούχα που απουσίαζαν από τις συλλογές του, σκίτσα, δικαιώματα για εικόνες, βίντεο και ηχογραφήσεις του Rabanne, αλλά και να ενισχύσει τη συντήρηση και τη φύλαξή τους. 

Εν ολίγοις, ο οίκος Paco Rabanne επενδύει στο μέλλον για να ανακτήσει το παρελθόν του, ενώ τα 12 "Unwearables" NFTs του που επανερμηνεύουν θρυλικές δημιουργίες από την πασαρέλα, αποκτούν για πρώτη φορά μία μοναδική ευκαιρία: να φορεθούν σε μία εικονική πραγματικότητα- αφού στον φυσικό κόσμο έμοιαζε αδύνατον.