Το όνομα Elsa Schiaparelli μπορεί σήμερα έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις στον χώρο της μόδας ως η γυναίκα που έφερε τον σουρεαλισμό στην haute couture, όμως όταν πριν από σχεδόν ένα αιώνα, το 1927, ξεκινούσε τη λειτουργία του οίκου της, σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Ο οίκος έκλεισε το 1954 εξαιτίας υπερβολικών χρεών, και παρά την αναγνώριση της Schiaparelli ως αντάξιας των κυρίαρχων ανδρών καλλιτεχνών της εποχής, παραμένοντας στα αζήτητα για περίπου 60 χρόνια, μέχρι και το 2021 οπότε ο Ιταλός επιχειρηματίας Diego Della Valle ανέλαβε να τον αναβιώσει. Τη μεγάλη απήχηση του, βεβαίως, ο οίκος αυτή τη στιγμή την οφείλει στον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Daniel Roseberry, ο οποίος μεθοδικά και ήσυχα κατάφερε να ξαναφέρει τον σουρεαλισμό της μόδα και να συμβάλει στην ανάδειξη τάσεων όπως ο μαξιμαλισμός στα κοσμήματα και το sculptural dressing.
Ο οίκος Schiaparelli αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα σε εκείνους στους οποίους οι μεγάλοι σταρ του σήμερα θα στραφούν για ιδιαίτερες, εκκεντρικές εμφανίσεις που κάτι έχουν να διηγηθούν. Με τα φώτα στραμμένα πάνω του, επομένως, ο οίκος δράττεται της ευκαιρίας για να αποκαταστήσει την ιστορία του και να συστήσει στο κοινό, ιδίως το νεότερο, την ιδρύτρια του Elsa Schiaparelli, "η ιστορία της οποίας είναι αυτή μιας σύγχρονης γυναίκας που όμως έζησε χθες", θα δηλώσει η CEO του οίκου Delphine Bellini, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Shocking! The surreal world of Elsa Schiaparelli" που θα φιλοξενείται στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι μέχρι τον Γενάρη του 2023.
Στην έκθεση μπορεί να δει κανείς δημιουργίες της σχεδιάστριας κι έργα των σπουδαίων καλλιτεχνών του σουρεαλισμού και του ντανταϊσμού, όπως Salvador Dalí, Leonor Fini, Man Ray και Jean Cocteau με τους οποίους συνεργάστηκε η Schiaparelli, αλλά και outfits σχεδιαστών που επηρέασε η ίδια όπως ο Azzedine Alaïa, ο Yves Saint Laurent, ο John Galliano, αλλά και του ίδιου του Roseberry. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να δουν από κοντά το φόρεμα της Lady Gaga από την ορκωμοσία του Joe Biden αλλά κι εκείνο της Bella Hadid στο κόκκινο χαλί των Καννών.
"Πρόκειται για τη σπάνια περίπτωση ενός οίκου που συζητιέται περισσότερο για το τι κάνει σήμερα από το τι έκανε έναν αιώνα πριν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους άλλους οίκους που επιστρέφουν στο παρελθόν τους για να κεφαλαιοποιήσουν αυτό που κάνουν σήμερα", δήλωσε τα εγκαίνια ο Olivier Gabet, διευθυντής του μουσείου Musée des Arts Décoratifs, ο οποίος μάλιστα παρατήρησε ότι το 46% των επισκεπτών του μουσείου είναι νέοι κάτω των 26 ετών.
Σκοπός λοιπόν της έκθεσης είναι να συστήσει την Elsa Schiaparelli σε νεότερα κοινά, να τονίσει το πόσο μοντέρνα ήταν για την εποχή της και να αποκαταστήσει τη φήμη μιας γυναίκας, που όπως και πολλές άλλες καλλιτέχνιδες, επιστήμονες, σχεδιάστριες, δεν αναγνωρίστηκε όπως τής άξιζε στην εποχή της.