Οι ωραιότερες flat μπαλαρίνες για να φορέσετε την άνοιξη

Η ιστορία των ballet flats ξεκινά αιώνες πριν.

Η άνεση και η κομψότητα ως οι δύο σημαντικότεροι γνώμονες στους οποίους βασίζει μία γυναίκα το ντύσιμό και το στιλ της καθιστά την επιλογή των καταλληλότερων παπουτσιών για την καθημερινότητα μία αρκετά tricky διαδικασία. Χρειάζεται να επιλέξετε παπούτσια που ταιριάζουν με ποικίλα looks, ώστε να μην σπαταλάτε χρόνο στο styling αλλά και να είναι άνετα ώστε να περπατάτε με χάρη όσες ώρες κι αν είστε εκτός σπιτιού. Πιο συγκεκριμένα όμως και όσον αφορά στο ανοιξιάτικο ντύσιμό, μία από τις επικρατέστερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι οι flat μπαλαρίνες. Ένα πολύ ιδιαίτερο και με μακρά ιστορία στιλ παπουτσιών που τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητά του βρίσκεται στο peak της.

Η ιστορία των ballet flats

Για περισσότερες από εφτά δεκαετίες, οι μπαλαρίνες έπρεπε να ισορροπούν με χάρη και να χορεύουν επάνω σε ψηλοτάκουνα παπούτσια, γεγονός που έκανε το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο και καθόλου άνετο. Αυτό το δεδομένο ίσχυε μέχρι το 1700, όταν η Marie Camargo έγινε η πρώτη χορεύτρια μπαλέτου που φόρεσε flat παπούτσια σε παράστασή της. Άμεσα, ακολούθησαν το παράδειγμά της και άλλες χορεύτριες μπαλέτου.

Η μετατροπή από παπούτσια χορού σε παπούτσια που μπορούν να φορεθούν στην καθημερινότητα έγινε όταν ο Salvatore Capezio άνοιξε το πρώτο του κατάστημα κοντά στο Metropolitan Opera House. Ο ιταλικής καταγωγής υποδηματοποιός πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του επιδιορθώνοντας αυτά τα flat παπούτσια που φορούσαν οι μπαλαρίνες, ενώ στην πορεία αποφάσισε πως είναι προτιμότερο να τα κατασκευάζει από την αρχή μόνος του. Αυτή του η σκέψη του χάρισε τον τίτλο του "ballet icon maker” και μία σελίδα στην ιστορία της μόδας.

Το πέρασμα από την τέχνη του χορού σε εκείνη της μόδας

Για ακόμα μία φορά, η μόδα εμπνεύστηκε από τις άλλες τέχνες, στην προκειμένη περίπτωση από τον χορό. Έτσι, τα παπούτσια που φορούσαν οι μπαλαρίνες επί σκηνής μετατράπηκαν σε παπούτσια που μπορεί να φορέσει κάθε γυναίκα στην καθημερινότητά της. Ακόμα και αυτή η μεταφορά οφείλεται στον Salvatore Capezio. Το 1900, η σχεδιάστρια Claire McCardell ενθουσιάστηκε με το έργο του υποδηματοποιού και κατάφερε να τον πείσει να δημιουργήσει ένα ζευγάρι flat μπαλαρίνες που θα μοιάζουν με εκείνα που φορούν οι χορεύτριες αλλά θα μπορεί κανείς να τα φορέσει εκτός σκηνής, δηλαδή στην καθημερινότητα. Οι πρώτες μπαλαρίνες διά χειρός Salvatore Capezio παρουσιάστηκαν στη συλλογή της Claire McCardell, ενθουσιάζοντας τις γυναίκες της εποχής.

Αργότερα, η επίσης ιταλικής ιταλικής καταγωγής σχεδιάστρια Rose Repetto εξέλιξε το αρχικό σχέδιο. Πιο συγκεκριμένα, ο γιος της ήταν χορευτής μπαλέτου με την ίδια να του δημιουργεί τα παπούτσια που φορά στις παραστάσεις του. Μία από αυτές τις παραστάσεις παρακολούθησε από μία θέση στο κοινό η Brigitte Bardot που αργότερα ζήτησε από τη σχεδιάστρια να δημιουργήσει και για την ίδια ένα ζευγάρι μπαλαρίνες. Η Brigitte Bardot τις φόρεσε στην ταινία "Και ο θεός δημιούργησε τη γυναίκα”, η οποία την καθιέρωσε και ως style icon και ως ηθοποιό. Αργότερα, οι μπαλαρίνες αγαπήθηκαν και από άλλες γυναίκες που ξεχώρισαν για το στιλ τους όπως οι Audrey Hepburn, Jackie Kennedy και πριγκίπισσα Diana.

Η επιστροφή των ballet flats

Μπορεί τις δεκαετίες του '50 και '60, οι μπαλαρίνες να είδαν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται, ωστόσο λίγο αργότερα ξεκίνησαν να χάνουν τη δημοτικότητά τους. Η επαναφορά τους στην επικαιρότητα της μόδας πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 2010 όταν τα style icons της εποχής φορούσαν skinny τζιν παντελόνια, φαρδιά σακάκια και μπαλαρίνες. Το 2016, ο οίκος Miu Miu παρουσίασε τη δική του πιο σύγχρονη εκδοχή με τις μπαλαρίνες να γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακριβώς το ίδιο συνέβη το φθινόπωρο του 2022, όταν οι μπαλαρίνες του Miu Miu ήταν η επικρατέστερη τάση της μόδας.

Διαβάστε Επίσης

Οι μπαλαρίνες ως το it shoe της άνοιξης

Εκτός από ένα στιλ παπουτσιών με πολύ ενδιαφέρουσα και μακρά πορεία στον κόσμο της μόδας, οι flat μπαλαρίνες είναι μία άνετη και πρακτική για τις μεταβατικές περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Σε περίπτωση είστε σε διαδικασία προετοιμασίας της ανοιξιάτικης shopping list, τότε σίγουρα αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία στις μπαλαρίνες. Μπορείτε να τις φορέσετε από το πρωί έως το βράδυ, με φορέματα, φούστες και παντελόνια, ενώ τα νέα σχέδια που θα βρείτε στις συλλογές οίκων και brands υπόσχονται στιλιστική ανανέωση.

Editor's Picks

Μπαλαρίνες Miu Miu

Ίσιο εξώφτερνο παπούτσι Zara

Μπαλαρίνες Ferragamo, Kalogirou

Μπαλαρίνες Haralas

Δίχρωμες μπαλαρίνες aeyde

Μπεζ μπαλαρίνες Roger Vivier

Μπαλαρίνες Manolo Blahnik

Μπαλαρίνες Michael Kors, Kalogirou

Μπαλαρίνες Chloé

Μπαλαρίνες H&M