Τεχνολογία και υψηλή κοσμηματοποιία | Αρχαίες τεχνικές με νέα υλικά χτίζουν το μέλλον

Μία από τις πιο ριζοσπαστικές καινοτομίες στην υψηλή κοσμηματοποιία είναι η δημιουργία και η ευρεία χρήση των εργαστηριακών διαμαντιών.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιφέρει δραστικές επαναστάσεις σε πολλούς επαγγελματικούς και καθημερινούς τομείς. Μη αποτελώντας εξαίρεση από τον κανόνα, η βιομηχανία της υψηλής κοσμηματοποιίας επηρεάζεται σχεδόν σε όλες τις πτυχές της: από τον σχεδιασμό και την παραγωγή των κοσμημάτων μέχρι το μάρκετινγκ και την εμπειρία των πελατών. Η τεχνολογία προσφέρει ευκαιρίες για καινοτομία, εξατομίκευση σχεδίων, ηλεκτρονικό εμπόριο, ασφάλεια και βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα και θέτει η ίδια αλλά και εξυπηρετεί τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

Η τεχνολογία επηρεάζει τον κόσμο της κοσμηματοποιίας, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κοσμήματα σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και βιώνονται, κάτι που γίνεται προφανές με μια απλή περιήγηση στη αλυσίδα βημάτων της δημιουργίας τους. Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό, η τεχνολογία μας δίνει τα λογισμικά CAD (Υπολογιστικά Υποστηριζόμενος Σχεδιασμός) για τη δημιουργία εξαιρετικά λεπτομερών και υψηλής ακριβείας 3D σχεδίων, διευκολύνοντας την έκφραση της δημιουργικότητας και τα σύνθετα/ λεπτομερή σχέδια. Οι τεχνολογίες Virtual Reality (VR) και Augmented Reality (AR) μας επιτρέπουν να οπτικοποιούμε τα σχέδια των κοσμημάτων με πιο εμπεριστατωμένο τρόπο, προτού προχωρήσουμε στη δημιουργία τους στην πραγματική ζωή. Τέτοιου είδους τεχνολογίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για "Εικονικές Δοκιμές" στο σπίτι: οι εφαρμογές και οι ιστότοποι επαυξημένης πραγματικότητας δίνουν στους πελάτες τη δυνατότητα να "δοκιμάζουν" κοσμήματα ηλεκτρονικά, βοηθώντας τους να πραγματοποιούν ενημερωμένες αγοραστικές αποφάσεις.

Τεχνολογία και υψηλή κοσμηματοποιία | Αρχαίες τεχνικές με νέα υλικά χτίζουν το μέλλον

Όσον αφορά την ίδια την παραγωγή κοσμημάτων, η 3D εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτύπωση λεπτομερειών στα κοσμήματα με υψηλό επίπεδο ακρίβειας. Ένα επίκαιρο θέμα σε κάθε βιομηχανία, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα brands να αναλύουν τις προτιμήσεις και τις τάσεις στη συμπεριφορά των πελατών, ώστε να τους προσφέρουν εξατομικευμένα και κατά παραγγελία σχέδια

Πράγματι, η προηγμένη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν τεράστια ανάπτυξη, εν μέρει επειδή οι άνθρωποι θέλουν να έχουν άμεσα αποτελέσματα. Όχι μόνο μας επιτρέπουν να φτιάξουμε με γρήγορο τρόπο το πιο trendy κολιέ αυτής της περιόδου, αλλά πόσω μάλλον και εξατομικευμένο για κάθε πελάτη ή εταιρεία. Αλλά και η ίδια η τεχνοτροπία επηρεάζεται - τα ρομπότ και η αυτοματοποίηση μπορούν να βοηθήσουν τους κοσμηματοποιούς σε εργασίες που απαιτούν μέγιστη ακρίβεια, μειώνοντας την πιθανότητα σφαλμάτων σε κομμάτια υψηλής ποιότητας, με προηγμένα εργαλεία και εξοπλισμό (όπως μηχανές κοπής και χάραξης με λέιζερ) που μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα και τη λεπτομέρεια στην παραγωγή.

Τεχνολογία και υψηλή κοσμηματοποιία

Φυσικά, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα, η τεχνολογία επιτρέπει την πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια. Για παράδειγμα, η τεχνολογία Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύπτει όλα τα ενδιάμεσα στάδια στην αλυσίδα δημιουργίας ενός προϊόντος, επιτρέποντας στους πελάτες να ανιχνεύσουν και να πιστοποιήσουν την προέλευση των πολύτιμων λίθων και των μετάλλων. Οι τεχνολογίες NFC και RFID μπορούν, επίσης, να ενσωματωθούν στα κοσμήματα για να παρέχουν πληροφορίες για την ταυτοποίηση τους: οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα smartphones τους για επαλήθευση αυθεντικότητας. Τέλος, στον τομέα του Μάρκετινγκ, του Branding και των τεχνικών Digital Storytelling, η τεχνολογία προσφέρει μια πληθώρα διαφορετικών λύσεων, πολλές από τις οποίες το ευρύτερο κοινό δεν έχει δει ακόμα. Όσον αφορά δε τις ίδιες τις πέτρες, μία από τις πιο ριζοσπαστικές καινοτομίες στη σκηνή της υψηλής κοσμηματοποιίας είναι η δημιουργία και η ευρεία χρήση των Εργαστηριακών Διαμαντιών ( Lab Grown Diamonds).

Τεχνολογία και υψηλή κοσμηματοποιία

Διαμάντια Καλλιεργημένα στο Εργαστήριο

Η τεχνολογία πίσω από τα διαμάντια και τους πολύτιμους λίθους που καλλιεργούνται σε εργαστήρια προσφέρει μια πιο βιώσιμη και ηθική εναλλακτική από τα εξορυγμένα πετράδια. Με τα πρώτα δείγματά τους να δημιουργούνται σε εργαστήρια κατά τη δεκαετία του '50, χρειάστηκαν χρόνια μέχρι αυτά τα διαμάντια να επιτύχουν υπερ-υψηλή ποιότητα χάρη στην προηγμένη τεχνολογία. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα διαμάντια νέου είδους με τέλεια διαύγεια, έγιναν προσβάσιμα στο ευρύτερο κοινό για εμπορική χρήση. 

Αντί να αναπτύσσονται μέσα στη γη, τα διαμάντια αυτά αναπτύσσονται και καλλιεργούνται με ένα συνδυασμό τεχνολογικών και φυσικών μέσων: χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά όπως και στη φύση, έναν σπόρο φυσικού διαμαντιού και τεχνολογίες που αναπαράγουν τη φυσική πίεση, θερμότητα και υγρασία στο εργαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι τα καλλιεργημένα διαμάντια είναι χημικά και οπτικά ίδια με τα εξορυγμένα με τη μόνη διαφορά να βρίσκεται στο ό,τι τα μεν αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, ενώ τα δε κάτω από αυτό.

Παρά την πιο προσιτή τιμή τους σε σχέση με τα εξορυγμένα διαμάντια, τα κοσμήματα με lab grown diamonds που είναι υψηλής ποιότητας, παραμένουν χειροποίητα από έμπειρους τεχνίτες. Διατηρούν έτσι την τέχνη της κοσμηματοποιίας, ενώ ταυτόχρονα την προωθούν στο μέλλον, συνδυάζοντας την παράδοση, την τεχνολογία και την επιστήμη.

Τεχνολογία και υψηλή κοσμηματοποιία

Τα lab grown διαμάντια είναι όμως και πιο βιώσιμα, αφού για τη παραγωγή τους απαιτούνται λιγότερα κόστη και εκπομπές ρύπων. Τα στάδια δημιουργίας τους είναι πιο λίγα και εύκολο να κατανοηθούν από τους καταναλωτές, προσφέροντας πλήρη ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια πρακτικών από τη σύλληψη, την παραγωγή μέχρι και το τελικό σημείο πώλησης.

Όλα αυτά ενώ πολλές φωνές εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με τα φυσικά διαμάντια, καθώς η υπερβολική εξόρυξη είναι επιζήμια για τον πλανήτη μας. Αυτό οφείλεται στους πόρους που απαιτούνται για την πολύ ενεργοβόρο εξαγωγή ενός διαμαντιού από το φυσικό του περιβάλλον, καθώς και τη διαταραχή της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. 

Αλλά, η βιωσιμότητα δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα των εργαστηριακών διαμαντιών. Βοηθούν, επίσης, τη δημιουργικότητα και τη σκέψη στο σχέδιο των κοσμημάτων: "Τα χρωματιστά διαμάντια είναι πολύ σπάνια και εξορύσσονται δύσκολα στη φύση. Αυτό δεν ισχύει για τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο - οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε όμορφα ροζ, μπλε και άλλα χρώματα. Ειδικά για τους εύπορους καταναλωτές, η χαμηλότερη τιμή καθιστά επίσης τα lab grown diamonds μια επιλογή που δε χρειάζεται καθόλου σκέψη. Τούς αρέσει να χρησιμοποιούν προηγμένες μεθόδους σχεδίασης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για προσαρμόσουν τα κομμάτια στα πιο ιδιαίτερα όνειρα τους", ανέφερε ο Jamie Amelia Patel, ιδρυτής του οίκου υψηλής κοσμηματοποιίας "The Diamond Lab" με έδρα το Λονδίνο και ειδικευμένη στην αποκλειστική χρήση καλλιεργημένων διαμαντιών, ενώ συνέχισε: "Οι νεώτεροι καταναλωτές, που είναι περισσότερο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα των lab grown diamonds. Οι πρακτικές μας προσφέρουν πλήρη διαφάνεια 360 μοιρών από τη σύλληψη του προϊόντος, την παραγωγή μέχρι και το τελικό σημείο πώλησης, παρέχοντας πλήρη διαύγεια". 

Τεχνολογία και υψηλή κοσμηματοποιία

Ειδικότερα, η νέα γενιά των Gen Z κατανοεί και εκτιμά τις πιο ηθικές και διαφανείς πρακτικές που τους προσφέρουν την επιλογή να φορούν ένα βιώσιμο και όμορφο κόσμημα. Καταλαβαίνουν, επίσης, καλύτερα τα εργαστηριακά διαμάντια, αφού μεγάλωσαν με την τεχνολογία παρούσα σε κάθε πτυχή της ζωής τους, πράγμα που σημαίνει ότι για αυτούς η καινοτομία είναι τρόπος ζωής, όχι τάση. "Θέλουν κάτι που αντιπροσωπεύει το μέλλον με θετικό τρόπο και απαιτούν τα lab grown diamonds από όλους τους οίκους" ανέφερε η Jamie Amelia Patel. Πράγματι, σύμφωνα με τον αναλυτή της βιομηχανίας κοσμημάτων, Paul Zimnisky, οι πωλήσεις των τεχνητών διαμαντιών αυξήθηκαν από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2016 σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας διαμαντιών Edahn Golan, οι πωλήσεις τους αντιπροσωπεύουν πλέον το 17% της συνολικής αγοράς διαμαντιών.

Παρά τη μεγάλη αύξηση σε πωλήσεις, η εκπαίδευση και η εξοικείωση των καταναλωτών με τα εργαστηριακά διαμάντια εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των στόχων για τις νέες επιχειρήσεις στον τομέα. "Όταν κάναμε το λανσάρισμά μας στο γνωστό πολυκατάστημα Selfridges, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών μας είχαν εμπειρία μόνο με εξορυγμένα διαμάντια. Ωστόσο, με χαροποίησε να βλέπω πως πως με τη σωστή ενημέρωση, είδαμε πολλούς να αλλάζουν νοοτροπία και να αγοράζουν το πρώτο τους lab grown diamond μαζί μας", πρόσθεσε η Jamie Amelia Patel.

Η τεχνολογία είναι εδώ για να συνεχίσει να αναδιαμορφώνει κάθε κλάδο δίχως αμφιβολία, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κοσμήματος και των πετρωμάτων. Τα lab grown διαμάντια φαίνεται να εξελίσσονται σε μια σημαντική δύναμη για το μέλλον της πολυτέλειας, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη επιλογή και υποστηρίζονται σθεναρά από τη Gen Z. Chic, ηθικά και πιο προσιτά. Τι θα μπορούσε κανείς να μην αγαπήσει;

Διαβάστε Επίσης