Η Virginie Viard αποχωρεί από τον οίκο Chanel

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του γαλλικού οίκου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μία νέα ξαφνική αποχώρηση ήρθε τα ταράξει τον κόσμο της μόδας. Η Virginie Viard, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Chanel αποχωρεί μετά από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης. Όπως αναφέρεται, ο νέος creative director θα "ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω". 

Η Virginie Viard διαδέχθηκε τον μακροβιότερο creative director του οίκου, δηλαδή τον Karl Lagerfeld μετά τον θάνατό του, καταφέρνοντας όπως αναφέρει η ανακοίνωση "να ανανεώσει τους κώδικες του οίκου διατηρώντας παράλληλα την δημιουργική κληρονομιά της Chanel".

Η Viard συνεργάστηκε με την Chanel για 30 χρόνια και ήταν στενή συνεργάτιδα του Karl Lagerfeld, ο οποίος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μέχρι το θάνατό του το 2019. Ο διορισμός της σηματοδότησε την πρώτη φορά που μία γυναίκα ανέλαβε τον ρόλο της creative director στον γαλλικό οίκο μετά την ίδια την Gabrielle Chanel.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "Η Chanel θα ήθελε να ευχαριστήσει τη Virginie Viard για την αξιοσημείωτη συνεισφορά της στη μόδα, τη δημιουργικότητα και τη ζωντάνια του οίκου". Η συλλογή υψηλής ραπτικής Φθινόπωρο 2024 θα παρουσιαστεί όπως είχε προγραμματιστεί στις 25 Ιουνίου στην Opéra Garnier στο Παρίσι, σύμφωνα με τον οίκο.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες μάλιστα, ο γαλλικός οίκος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την Viard, αφού σημείωσε και πάλι ρεκόρ εσόδων το 2023. Εκείνη την περίοδο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Chanel παγκοσμίως, Leena Nair, και ο οικονομικός διευθυντής, Philippe Blondiaux, δήλωσαν ότι o luxury οίκος σκοπεύει να διατηρήσει αμετάβλητη τόσο τη στρατηγική του όσο και την καλλιτεχνική κατεύθυνση, παρά την επιβράδυνση των παγκόσμιων δαπανών για είδη πολυτελείας και τις ανάμικτες διαδικτυακές αντιδράσεις στις τελευταίες αυξήσεις τιμών και τις συλλογές prêt-à-porter.

Ο οίκος πολυτελείας είχε δηλώσει πως τα έσοδα του περασμένου έτους ανήλθαν σε 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 16%, με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης σε όλες τις κατηγορίες. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε όλες τις αγορές καθώς οι τουρίστες επέστρεψαν σε πολλές τοποθεσίες, ενώ η ζήτηση από τους τοπικούς πελάτες παρέμεινε σταθερή.

Αναλαμβάνοντας τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντρια μετά τον Karl Lagerfeld, η Virginie Viard διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του οίκου.