Το φουτουριστικό όραμα του Pierre Cardin σε μία αναδρομική έκθεση στο Μπρούκλιν

Το Brooklyn Museum παρουσιάζει τη ρετροσπεκτίβα Pierre Cardin: Future Fashion.

Αφιερωμένη στον παντοτινό οραματιστή Pierre Cardin είναι η αναδρομική έκθεση που φιλοξενείται στο Brooklyn Museum - η πρώτη μετά από σαράντα χρόνια - με τίτλο Pierre Cardin: Future Fashion. Βασισμένη κυρίως στο αρχείο του Pierre Cardin, η έκθεση παρουσιάζει την πολυετή καριέρα του σχεδιαστή που στα 97 του χρόνια συνεχίζει να ονειρεύεται ακόμα το μέλλον. 

"Προτιμώ να φαντάζομαι ένα βραδινό φόρεμα για έναν κόσμο που δεν υπάρχει ακόμα. Φαντάστηκα φορέματα που δημιουργήθηκαν από κρυστάλλους και φώτα που αναβοσβήνουν" - Pierre Cardin, 2019.

Το φουτουριστικό όραμα του Pierre Cardin σε μία αναδρομική έκθεση στο Μπρούκλιν

Επηρεασμένος από το Art Deco, τις στρογγυλεμένες επιφάνειες, το ηλιακό σύστημα, τα κράνη-φυσαλίδες των αστροναυτών και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον βραδινό ουρανό από τη Γη - ο μαγικός κόσμος του Διαστήματος είχε συνεπάρει τον σχεδιαστή από μικρή ηλικία - ο Pierre Cardin οραματίστηκε το μέλλον όπως αυτός ήθελε και μαζί με τους André Courrèges και Mary Quant έδωσαν μία άλλη διάσταση στα '60s. Εβδομήντα χρόνια μετά, τα διαστημικά κοστούμια, οι unisex φόρμες, οι τονισμένοι ώμοι και το περίφημο Target dress, εμπνευσμένο από την οπτική και χρωματική αισθητική του Op Art, μαζί με πολλές ακόμα δημιουργίες του σχεδιαστή αποτελούν θέμα συζήτησης και έμπνευσης στη βιομηχανία της μόδας.  Το opening του φουτουριστικού κόσμου του Cardin συνέπεσε μάλιστα με την ημέρα που το Apollo 11 προσεδάφισε τους δύο πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη πριν από πενήντα χρόνια. 

Pierre Cardin - Future Fashion

Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 170 αντικείμενα που προέρχονται από το εργαστήριο και το αρχείο του Cardin, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών και σύγχρονων haute couture και  prêt-à-porter ρούχων, αξεσουάρ, έπιπλα, φωτιστικά, σκίτσα μόδας, προσωπικές φωτογραφίες και αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ, ταινίες μεγάλου μήκους και τηλεοπτικές προβολές. Τα αντικείμενα παρουσιάζονται σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον εμπνευσμένο από τα σκίτσα, τα showrooms και τα σπίτια του Cardin. 

pierre cardin

Το διάστημα παραπέμπει στην αέναη κίνηση και ο Pierre Cardin δεν σταμάτησε ποτέ να προχωράει. Στα highlights της έκθεσης Pierre Cardin: Future Fashion ανήκουν σπάνια κομμάτια από μια πορεία 70 χρόνων - αρκετά από τη θρυλική συλλογή "Cosmocorps”, δημιουργίες από βινύλιο, πλαστικό, αλλά και το δικό του συνθετικό ύφασμα "Cardine", signature unisex σύνολα, jackets των '80s εμπνευσμένα από το origami, την κινέζικη αρχιτεκτονική και τις στολές του αμερικάνικου football, αλλά και μία εκτεταμένη ματιά στην πιο σύγχρονη ανδρική συλλογή του σχεδιαστή. 

pierre cardin
pierre cardin

Την έκθεση Pierre Cardin: Future Fashion επιμελείται ο Matthew Yokobosky, Senior Curator of Fashion and Material Culture στο Brooklyn Museum. Διάρκεια έως 5 Ιανουαρίου 2020. 

 Φωτογραφίες: Σάντυ Αρμένη / Κεντρική: Cosmocorps suits_and Porthole dresses 1968, Yoshi_Takata Pierre Cardin Archives.