Τελικά οι πολυτελείς τσάντες είναι επένδυση;

Υπάρχει μία εφαρμογή που μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις για κάθε brand.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Μερικά χρόνια πριν είχε γίνει γνωστή η εξής πληροφορία: το να αγοράσει κανείς μια τσάντα Hermès Birkin ήταν καλύτερη και πιο ασφαλής επένδυση από το να αγοράσει μετοχές στο χρηματιστήριο. Το e-commerce site Rebag έχτισε μια ολόκληρη επιχείρηση γύρω από τη μεταπώληση των πολύ ακριβών τσαντών, όπως η Birkin και τώρα πάει το θέμα ένα βήμα παραπέρα, με μια νέα πλατφόρμα, που ονομάζεται Clair by Rebag. 

Ίσως να γνωρίζετε ήδη την Kelley Blue Book, η οποία κάνει εκτιμήσεις σε οχήματα. Αυτό ακριβώς κάνει και η Clair (το όνομα προέρχεται από το Comprehensive Luxury Appraisal Index for Resale), δίνει δηλαδή μια τιμή για μια high-end τσάντα, από μια λίστα που περιλαμβάνει παραπάνω από 50 brands και τουλάχιστον 10 χιλιάδες σχέδια. 

Ο χρήστης πρέπει να εισάγει το brand, την κατάσταση της τσάντας, το μέγεθος και το χρώμα, στο website Rebag ή στη mobile εφαρμογή. Στη συνέχεια θα πάρει μία εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θα αποφασίσει αν αξίζει να αγοράσει, να πουλήσει ή απλώς να κρατήσει μία τσάντα. Όπως και σε κάθε άλλη αγορά, έτσι και σε αυτήν, οι τιμές αλλάζουν και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Η δημοτικότητα, η υπερπροβολή, ακόμα και οι τάσεις της μόδας, μπορούν να διαμορφώσουν τις τιμές προς τα πάνω ή και προς τα κάτω. 

Τελικά οι πολυτελείς τσάντες είναι επένδυση;

"Όλο και περισσότεροι επιλέγουν πλέον να πουλήσουν τα luxury κομμάτια που έχουν στην κατοχή τους, ή απλώς να μάθουν την αξία τους. Εμείς δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα που παρέχει αυτή την πληροφορία με αξιόπιστο τρόπο και έτσι ωθούμε τον κόσμο να κάνει πιο σοφές αγορές. Ξοδέψαμε πολλά χρόνια συγκεντρώνοντας στοιχεία και αναλύοντας την αγορά πολυτελών ειδών" λέει ο Charles Gorra, δημιουργός και CEO του Rebag. 

Ο οίκος Hermès φυσικά έρχεται πρώτος για όσους ψάχνουν μια καλή επένδυση, με τις Birkin και Kelly να είναι τα δύο πιο δημοφιλή μοντέλα. Αυτό σημαίνει ότι αν φύγετε από μία Hermès boutique έχοντας αποκτήσει την πολυπόθητη τσάντα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρετε πίσω τα χρήματα που δώσατε ή ακόμα περισσότερα, αν αποφασίσετε να την μεταπωλήσετε. Goyard και Chanel έρχονται στη δεύτερη θέση ενώ ακολουθούν Gucci, Saint Laurent και Louis Vuitton. 

Ο οίκος Bottega Veneta αυτή τη στιγμή επιστρέφει μόνο 30% από το ποσό που θα ξοδέψετε για να αποκτήσετε μία τσάντα. Αν για παράδειγμα αγοράσετε ένα σχέδιο με αξία 2000 ευρώ, θα πάρετε πίσω μόνο τα 600 ακόμα και αν επιλέξετε να την πουλήσετε αμέσως. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα του label αυξάνεται θεαματικά τελευταία, οπότε αυτό μπορεί να αλλάξει σε ένα ή δύο χρόνια. Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, είναι αν αγοράζετε κάτι από αγάπη ή με γνώμονα τα χρήματα. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα έπρεπε να συμβαίνουν και τα δύο και τώρα, έχετε και έναν τρόπο να το μετρήσετε και να ξεκαθαρίσετε τι πραγματικά θέλετε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ