Η πανοπλία του Tom Ford ως ένδειξη της γυναικείας χειραφέτησης

Η προστασία του στήθους αναδεικνύεται σε fashion statement.

Μία ενδιαφέρουσα - σχεδόν - τάση έχει προκύψει αυτό το διάστημα: οι "ανατομικές πανοπλίες" του Tom Ford εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε περιοδικά και στο timeline μας. Την αρχή έκανε η Gwyneth Paltrow όπου πόζαρε στο εξώφυλλο του Harper's Bazaar US φορώντας μια ροζ πανοπλία που κάλυπτε το θώρακά της. Μια μέρα αργότερα, η Zoë Kravitz φόρεσε μία παρόμοια - μόνο που δεν έφτανε μέχρι το λαιμό.

Τα λαμπερά bustiers και bras του Tom Ford για τη σεζόν SS20, που έχουν αναφορές από τις στολές των gladiators αλλά στη sci-fi εκδοχή τους, είχαν κάνει την εμφάνιση τους και στο παρελθόν. Ο σχεδιαστής είχε λανσάρει την ιδέα του bustier - πανοπλίας το στο πρώτο του ready-to-wear show για τον Yves Saint Laurent (YSL) το 2000. 

Οι κορσέδες - γλυπτά εμφανίστηκαν αρκετές φορές σε όλη την ιστορία της μόδας - σκεφτείτε το breastplate του Issey Miyake το 1981 ή τους αισθησιακούς κορσέδες του Thierry Mugler που παρέπεμπαν σε ρομπότ.

Είναι ένα ασαφές, λαμπερό κομμάτι που θυμίζει cyborg και μοιάζει με πανοπλία. Ουσιαστικά είναι πανοπλία αλλά πλέον θεωρείται fashion item. Το κόστος τους αγγίζει τα 15 χιλιάδες δολάρια και σίγουρα δεν είναι ένα κομμάτι που έχουμε συνηθίσει να φοράμε στην καθημερινότητά μας. Όσον αφορά όμως τη λειτουργική προστασία, κάποια μορφή ελκυστικής θωράκισης μπορεί να είναι η λύση που περιμένουν οι γυναίκες.

Η θωράκιση του στήθους μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα (όπως οι άγαρμπες κινήσεις αγνώστων σε χώρους με πολύ κόσμο) και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να σας κάνει να μοιάζετε με μία σέξι σούπερ ήρωα ή alien. Η θηλυκή πανοπλία που σχεδίασε ο Tom Ford φαίνεται ότι δίνει στις γυναίκες αυτό που επιθυμούν: να νιώθουν την ίδια στιγμή άνετες "μέσα στα ρούχα τους" και απελευθερωμένες ενώ αισθάνονται προστατευμένες και δείχνουν τη δύναμή τους. Η προστασία του γυναικείου στήθους αναδεικνύεται σε fashion statement υποδηλώνοντας ότι είναι η γυναίκα αυτή που ορίζει το σώμα της και τη θηλυκότητα της, προστατεύοντάς το ταυτόχρονα από τον πόνο. 

Όπως έχει γράψει άλλωστε η Phoebe Waller-Bridge στο Fleabag: "Οι γυναίκες γεννιούνται με τον πόνο μέσα τους. Είναι η φυσική μας μοίρα, πόνος περιόδου, πόνος στο στήθος, τοκετός - ξέρετε. Τη μεταφέρουμε με τον εαυτό μας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό δε συμβαίνει στους άντρες". Ίσως, λοιπόν, η θωράκιση του στήθους να είναι μία εύστοχη λύση για τουλάχιστον μερικά από αυτά τα θέματα.