Έτσι θα φορέσουμε το μαντήλι το 2021

Τι είναι το Babushka scarf trend που είδαμε να κυριαρχεί στις collections για το Φθινόπωρο του 2021.

Μία προσεχτική ματιά στις FW21 collections θα σας αποκαλύψει αμέσως τον τρόπο με τον οποίο θα φορέσουμε το μαντήλι τη φετινή χρονιά: στο κεφάλι και δεμένο κάτω από τον λαιμό. Με απλά λόγια, το μαντήλι θα φορεθεί το 2021 όπως το φορούσαν οι γιαγιάδες μας.

Στις γιαγιάδες, εξάλλου, οφείλεται και η ονομασία που περιγράφει αυτή την τάση: το Babushka scarf δανείζεται τη ρωσική λέξη babushka (μπαμπούσκα, στα ελληνικά) που σημαίνει "γιαγιά" και περιγράφει τον παραδοσιακό τρόπο που οι Ρωσίδες (όπως και οι Ελληνίδες) γιαγιάδες φορούν το μαντήλι. Οι παραδοσιακές ρωσικές κούκλες "ματριόσκα", μάλιστα, απεικονίζονται με μαντήλι στο κεφάλι.

Από τη Ρωσία στο Hollywood...

Η τάση του Babushka scarf έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη διάρκεια του 2019, αρχικά στις εμφανίσεις των Ρωσίδων influencers που υιοθέτησαν στις εμφανίσεις τους ένα πατροπαράδοτο στοιχείο. Η παράδοση των headscarves (κεφαλομάντηλα), μάλιστα, γνώριμη, εκτός από την Ελλάδα, σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως την Ουκρανία και τη Ρουμανία, έχει βαθύτερες έννοιες και συμβολισμούς (αγνότητα, σεβασμός, κοινωνικό status, πένθος, γιορτή κ.α.).   Το στιλ σύντομα αντέγραψαν σταρ του Hollywood και διάσημα μοντέλα, όπως η Kendall Jenner και Chloë Sevigny, αλλά και ο σχεδιαστής Marc Jacobs, ωστόσο η τάση δεν αποτέλεσε μία καινούργια ανακάλυψη.

Έτσι θα φορέσουμε το μαντήλι το 2021
H Kendall Jenner στο Μιλάνο το 2019.

To Old Hollywood και οι μεγάλες ντίβες του όπως οι Grace Kelly, Marilyn Monroe και Audrey Hepburn είχαν υιοθετήσει στις υπέροχα κομψά εμφανίσεις τους το trend Babushka scarf, κυρίως τη "Babushka 2.0" εκδοχή του όπως την αποκαλούν και η οποία απαιτεί ένα λίγο μεγαλύτερο μαντήλι από το κλασικό καρέ Babushka, ενώ διαφοροποιείται ελαφρώς και στον τρόπο που φοριέται: στο "Babushka 2.0" δεν αρκεί να δέσετε το μαντήλι κάτω από τον λαιμό σας, θα πρέπει να το περάσετε πρώτα γύρω από τον λαιμό σας και από την πίσω πλευρά πριν το δέσετε.

Audrey Hepburn μαντήλι
H Audrey Hepburn

Μεγάλη οπαδός του Babuskha scarf είναι και η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, που ακόμα και σήμερα στα 94 της, σε επίσημες κι ανεπίσημες εμφανίσεις της επιλέγει να φοράει το μαντήλι της όπως οι μπαμπούσκες.

Βασίλισσα Ελισάβετ μαντήλι
Η Βασίλισσα Ελισάβετ το 1979

...και στα runways του 2021

Στις πασαρέλες, λοιπόν, για τις collection της σεζόν Φθινόπωρο - Χειμώνας 2021 σαν σε μία απόλυτη συμφωνία των οίκων, είδαμε να κάνει την εμφάνιση του το μαντήλι στο κεφάλι φορεμένο με τον εν λόγω τρόπο. Από τη συλλογή της Max Mara, με την οποία ο Ian Griffiths θέλησε να τιμήσει την εγγλέζικη κληρονομία του και τη βασίλισσα, και τη συλλογή της Maria Grazia Chiuri για τον οίκο Dior, που εμπνέεται από τις φιγούρες στα παραμύθια, μέχρι τις Fall 2021 δημιουργίες του οίκου Preen by Thornton Bregazzi, που ολοκληρώνονται με υπέροχα φλοράλ μεταξωτά μαντήλια, την εναλλακτική πρόταση του Paco Rabanne, με τα γούνινα μαντήλια, αλλά και τα μαντήλια που φοράνε τα μοντέλα του οίκου Versace στο κεφάλι (με τρόπο που θυμίζει βασικά bandanna cap), το σίγουρο είναι ότι το 2021 το μαντήλι θα φορεθεί ως αξεσουάρ με συγκεκριμένο τρόπο.

Dior FW21
Dior Fall 2021
 
Max Mara FW21
Max Mara Fall 2021
 

Βεβαίως, από τη λίστα με τα brands που συστήνουν το Babushka scarf trend δεν θα μπορεί να απουσιάζει και η αναφορά στον οίκο Gucci, που η vintage αισθητική του δεν θα μπορούσε να αγνοήσει μία τέτοια τάση και τη βλέπουμε να εμφανίζεται στις προτάσεις του Alessandro Michelle για αυτή τη χρονιά.

Key - pieces

Καρέ μαντήλι silk twill Hermès, Hermès Boutique.

Μεταξωτό μαντήλι Louis Vuitton, Louis Vuitton Boutique.

FF εμπριμέ μαντήλι silk twill, Fendi.

Μεταξωτό μαντήλι με λαχούρια, Etro.

Μαντήλι twill silk με print «evil eyes», Grecian Chic by Elena Zournatzi.