1930-1980 | Οι vintage fashion στιγμές των Oscars

40 ρετρό φωτογραφίες από παλαιότερες τελετές των Όσκαρ.

Πολύ πριν φτάσουμε στο σήμερα, και τη φαντασμαγορική τελετή που συνοδεύει τα βραβεία Oscar, ως ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά, κινηματογραφικά και high fashion event της χρονιάς, η απονομή των βραβείων ήταν ένα δείπνο μεταξύ της αφρόκρεμας του Old Hollywood σε 5αστερα ξενοδοχεία του Λος Άντζελες. Τα ονόματα των νικητών ανακοινώνονταν στον Τύπο της εποχής και τα άρθρα συνόδευαν οι φωτογραφίες τους με τα πολυπόθητα χρυσά αγαλματίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση των Όσκαρ πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα από την πρώτη απονομή τους το 1929, κι αφού στο μεταξύ η εκδήλωση είχε μεταφερθεί σε θεατρικές αίθουσες προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού καλεσμένων. Εξάλλου, ήδη από την πρώτη- πρώτη ταπεινή τελετή, που διοργάνωσε η νεοσύστατη αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου και παρουσίασε ο Douglas Fairbanks στο ιστορικό Hollywood Roosevelt Hotel, το ενδιαφέρον τόσο των ανθρώπων της βιομηχανίας θεάματος όσο και των μίντια άρχισε να αυξάνει κατακόρυφα, με την 16η απονομή, το 1944, να μεταδίδεται πανεθνικά μέσω ραδιοφώνου. Το 1953 η μετάδοση των Όσκαρ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τηλεοπτικά, από το δίκτυο NBC TV, και το 1966 απέκτησαν και την πρώτη τους τηλεοπτική μετάδοση με χρώμα.

Κόκκινο χαλί: οι πρώτες εμφανίσεις

Αυτό που παρέμεινε ίδιο, βεβαίως, στα 93 χρόνια που απονέμονται τα βραβεία Όσκαρ είναι η επιθυμία των σταρ να εμφανίζονται λαμπεροί για την περίσταση. Το glamour, εξάλλου, του Old Hollywood παραμένει ασυναγώνιστο ως τις μέρες μας και τα style icons της εποχής έγιναν πρότυπα για τους πρωταγωνιστές του σήμερα. Πριν ακόμα γίνει άμεση η σχέση του κόκκινου χαλιού με την υψηλή μόδα και οι κορυφαίοι οίκοι ανακαλύψουν το μεγαλύτερο, και πιο επιδραστικό, ντεφιλέ για τις δημιουργίες τους, οι ντίβες του παρελθόντος απευθύνονταν στους ενδυματολόγους των κινηματογραφικών στούντιο για τα looks της απονομής.

Εμβληματικό, βεβαίως, παραμένει ως σήμερα το γαλαζοπράσινο φόρεμα της Grace Kelly, που τιμήθηκε με Όσκαρ το 1995, σε σχέδιο της βετεράνου ενδυματολόγου Edith Head, ενώ το ίδιο θρυλικό θεωρείται και το λευκό φλοράλ φόρεμα που σχεδίασε ο Hubert de Givenchy για την επιστήθια φίλη και μούσα του, Audrey Hepburn, που τιμήθηκε με Όσκαρ το 1954, και για την οποία σχεδίασε και το περίφημο little black dress στην ταινία Breakfast at Tiffany's. Την βραβευμένη 8 φορές με Όσκαρ κουστουμιών Edith Head εμπιστευόταν συχνά για τις εμφανίσεις της στο κόκκινο χαλί και η Elizabeth Taylor, η οποία ωστόσο παρέλαβε το πρώτο της Όσκαρ το 1961 φορώντας δημιουργία Christian Dior, ενώ από καμία λίστα με τις καλύτερες red carpet εμφανίσεις δεν απουσιάζει το ιδιαίτερο look της Barbra Streisand, με see-through κοστούμι του Arnold Scaasi, στην απονομή του 1969.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι τα πρώτα χρόνια οι βραβευμένες πρωταγωνίστριες είχαν στο μυαλό του να ντυθούν όπως θα πήγαιναν σ’ ένα δείπνο ή coctail party και οι εμφανίσεις δεν ακολουθούσαν συγκεκριμένο στιλιστικό μοτίβο: η Claudette Colbert παρέλαβε το βραβείο της φορώντας ταγιέρ, η Bette Davis παρέλαβε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρα της μ' ένα ιδιαίτερο φόρεμα διακοσμημένο με εντυπωσιακά φτερά στη λαιμόκοψη, ενώ το παρασκήνιο λέει ότι η Luise Rainer εμφανίστηκε για να παραλάβει το 2ο Όσκαρ της με ένα φόρεμα που ήταν το ...νυχτικό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταδιακά, κι ενώ το ενδιαφέρον για τα Όσκαρ άρχισε να γιγαντώνεται, οι ντίβες του "Παλαιού Hollywood" απέκτησαν σοβαρότερο ενδιαφέρον για εμφανίσεις που θα ανταποκρίνονται στο Α-list status τους και τα "πριγκιπικά" ball gowns, που συχνά συνδύαζαν με τα luxe αξεσουάρ (γούνινες ετόλ, μακριά λευκά γάντια, κολιέ από διαμάντια, πέρλες και ...τιάρες) έγινε ο κανόνας. Δεν έλειψαν, βεβαίως, οι minimal chic επιλογές, με υπέροχα ανάλαφρα ντραμπέ και πλισέ φορέματα , οι  τολμηρές και αποκαλυπτικές επιλογές, με see -through υφάσματα και cut-outs, ενώ σύντομα έκανε την εμφάνισή του και το ανδρόγυνο στιλ.

*Στη φωτογραφία εξωφύλλου η Bettie Davis ποζάρει με τους νικητές του 1955,  Marlon Brando (On the Waterfront) και Grace Kelly (The Country Girl)

Best Vintage Fashion moments

1930

1930

H Mary Pickford στην 2η τελετή απονομής Όσκαρ κερδίζει το βραβείο για την ταινία Coquette και ποζάρει μ' ένα κομψό μάξι φόρεμα διακοσμημένο με χάντρες και φιόγκο στο μπούστο. 

1935

1935

Η 7χρονη Shirley Temple απονέμει το Όσκαρ ερμηνείας στην πρωταγωνίστρια του It Happened One Night, Claudette Colbert. Η ηθοποιός παρέλαβε το βραβείο της φορώντας tailored ταγιέρ, γούνα και μπερέ, ένα σύνολο που είχε την υπογραφή του ενδυματολόγου Travis Banton.

1938

1938

Η Luise Rainer παραλαμβάνει το Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία The Good Earth φορώντας το ...νυχτικό της. Η ιστορία λέει ότι η γερμανικής καταγωγής πρωταγωνίστρια δεν θεωρούσε ότι θα νικήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά [σ.σ.: είχε κερδίσει το Όσκαρ και το 1937 για το The Great Ziegfeld] και δεν είχε προετοιμαστεί για να παραστεί στην τελετή. Όταν, όμως, ο παραγωγός της Louis B. Mayer έμαθε ότι είναι η νικήτρια, έστειλε κάποιον να την παραλάβει από το σπίτι της και το αποτέλεσμα ήταν μία εμφάνιση μ' ένα υπέροχο μακρύ λιτό φόρεμα με φουσκωτά μανίκια που η σταρ φορούσε ως νυχτικό.

1939

1939

H Bette Davis θαυμάζει το Όσκαρ που κέρδισε για ερμηνεία της στην ταινία Jezebel ποζάρωντας δίπλα στον επίσης νικητή Spencer Tracy. Το φόρεμά της με φτερά στη λαιμόκοψη υπήρξε ένα από τα πιο περίτεχνα και ξεχωριστά των πρώτων ετών του «κόκκινου χαλιού» των Όσκαρ.

1940

1940

H Vivien Leigh παραλαμβάνει το Όσκαρ της για το Όσα παίρνει ο άνεμος φορώντας ένα V-neck φόρεμα με φλοράλ prints σε σχέδιο της ενδυματολόγου Irene Gibbons.

1941

1941

Η Ginger Rogers ποζάρει με το Όσκαρ της για την ταινία Kitty Foyle δίπλα στον επίσης βραβευμένο Jimmy Stewart. Το φόρεμά της με το διαφανές τοπ και τη δαντέλα ήταν σχέδιο της Irene Gibbons.

1948

1948

Η Ingrid Bergman απονέμει τιμητικό βραβείο στον James Baskett, τον πρώτο μαύρο ηθοποιό που παρέλαβε ποτέ Όσκαρ, φορώντας ένα σικ λευκό ντραμπέ φόρεμα.

1948

1948

H Loretta Young κερδίζει το Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία The Farmer's Daughter και εμφανίζεται μ' ένα πληθωρικό φόρεμα από ταφτά σε πράσινο χρώμα, σε σχέδιο του ενδυματολόγου Adrian.

1949

1949

H Jane Wyman παραλαμβάνει το Όσκαρ της για την ταινία Johnny Belinda μ' ένα λευκό ντραμπέ μάξι φόρεμα.

1950

1950

H Olivia De Havilland με το Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία The Heiress κι ένα φόρεμα με απλικέ λουλούδια που σχεδίασε ο ενδυματολόγος Orry-Kelly.

1953

1953

H Elizabeth Taylor καλεσμένη ως υποψήφια στην τελετή εκείνης της χρονιάς, επέλεξε να φορέσει ένα ροζ corset φόρεμα με βολάν της ενδυματολόγου Edith Head.

1954

1954

H Audrey Hepburn ποζάρει με το Όσκαρ της για την ταινία Roman Holiday και γράφει ιστορία στο «κόκκινο χαλί» με το square neckline φλοράλ φόρεμα με ζώνη στη μέση που σχεδίασε για εκείνη ο Hubert de Givenchy.

1954

1954

Η πρωταγωνίστρια του From here to Eternity, Donna Reed, με το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου κι ένα «πριγκιπικό» στράπλες φόρεμα.

1955

1955

Η Lauren Bacall συνοδεύει τον υποψήφιο για Όσκαρ σύζυγό της, Humphrey Bogart, στην τελετή φορώντας ένα ιδιαίτερο ball gown με γεωμετρικά patterns. Τις εντυπώσεις, ωστόσο, κλέβει το διαμαντένιο τσόκερ της.

1955

1955

Η Grace Kelly με το iconic γαλαζοπράσινο spaghetti strap σατέν φόρεμα που σχεδίασε για εκείνη η βετεράνος ενδυματολόγος Edith Head. Η ηθοποιός κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία The Country Girl.

1956

1956

Η Audrey Hepburn και η Grace Kelly στα παρασκήνια της τελετής με λευκά βραδινά φορέματα και αυστηρά updos. 

1958

1958

H Joanne Woodward κερδίζει Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία The Three Faces of Eve και ποζάρει ευτυχισμένη δίπλα στον σύζυγό της, Paul Newman. Το ball gown που φορούσε το σχεδίασε η ίδια.

1958

1958

H υποψήφια για το Τhe Unsinkable Molly Brown, Debbie Reynolds, στη σκηνή των Όσκαρ μ' ένα «πριγκιπικό» ball gown.

1958

1958

H Joan Collins στην πρώτη της εμφάνιση σε τελετή Όσκαρ μ' ένα ροζ στράπλες φόρεμα με bouffant φούστα, το οποίο σχεδίασε η ίδια.

1960

1960

Η Ava Gardner με ένα ασημί sequin halterneck φόρεμα που συνδύασε με λευκά γάντια, γούνινη ετόλ και ...τιάρα. 

1960

1960

H Diahann Carroll, μία από τις πρώτες Αφροαμερικανίδες πρωταγωνίστριες του Hollywood, μ' ένα ροζ empire-waist φόρεμα με διαφανή κάπα διακοσμημένη με κρυστάλλους.

1961

1961

H Elizabeth Taylor κερδίζει το πρώτο της Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Butterfield 8. Η ξεχωριστή δημιουργία του Christian Dior με φλοράλ κεντήματα στη φούστα και φλοράλ απλικέ στη ζώνη, με την οποία εμφανίστηκε η ηθοποιός, ήταν και η πρώτη του σχεδιαστή και του οίκου του στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ.

1962

1962

H Natalie Wood ποζάρει με τον τότε σύντροφό της, Warren Beatty, φορώντας λευκό halterneck φόρεμα και γούνα.

1962

1962

Η Sophia Loren γίνεται η πρώτη ηθοποιός σε μη αγγλόφωνο φιλμ που κερδίζει Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου.

1962

1962

Η Rita Moreno κερδίζει το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για το «West Side Story». To 2018, 56 χρόνια μετά, εμφανίζεται στο κόκκινο χαλί της τελετής με το ίδιο φόρεμα.

1963

1963

H Sophia Loren μ' ένα εντυπωσιακό λευκό φόρεμα με φτερά.

1964

1964

H Anne Bancroft απένειμε στον Sidney Poitier, τον πρώτο μαύρο ηθοποιό που κέρδισε Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, φορώντας ένα λευκό στράπλες πλισέ φόρεμα και evening gloves.

1965

1965

H Julie Andrews μόλις έχει παραλάβει το Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Mary Poppins στην ομώνυμη ταινία. Για την περίσταση επέλεξε ένα κίτρινο φόρεμα με τιράντες, το οποίο συνδύασε με λευκά βραδινά γάντια και διαμαντένιο κολιέ.

1968

1968

H Audrey Hepburn σε μία ακόμα τελετή φορώντας ένα υπέροχο Givenchy lace-up φόρεμα με διακριτικά cut-outs.

1968

1968

H Faye Dunaway μ' ένα μαύρο σιφόν φόρεμα και ασορτί παλτό με φτερά που σχεδίασε για εκείνη η ενδυματολόγος Theadora Van Runkle.

1969

1969

H Barbra Streisand με το θρυλικό πλέον διαφανές κοστούμι με το οποίο παρέλαβε το Όσκαρ ερμηνείας για την ταινία Funny Girl. Το ιδιαίτερο σχέδιο ανήκε στον καναδό σχεδιαστή Arnold Scaasi.

1969

1969

H Aretha Franklin ερμηνεύει το "Funny Girl" από την ταινία που χάρισε το Όσκαρ στη Streisand μ' ένα royal σύνολο και ένα statement headpiece.

1970

1970

Η Elizabeth Taylor σε μία από τις πιο iconic στιγμές της στα Όσκαρ, με βιολετί φόρεμα της Edith Head και το διαμάντι 69 καρατιών που ο σύζυγός της, Richard Burton, της είχε κάνει δώρο (σε σχέδιο Cartier).

1971

1971

H Goldie Hawn με spaghetti strap φόρεμα με απλικέ τριαντάφυλλα και ...ασορτί αξεσουάρ στα μαλλιά.

1972

1972

H Jane Fonta κερδίζει το Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Klute και για την περίσταση επιλέγει να ντυθεί μ' ένα κοστούμι Yves Saint Laurent.

1974

1974

H Cher έχει κάνει μερικές από τις πιο τολμηρές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, πάντα με την υπογραφή του Bob Mackie. Μία από τις λιγότερο γνωστές, αυτό το πολύχρωμο co-ord σύνολο που αποτελείται από halterneck μπικίνι τοπ και φούστα που θυμίζει παρεό.

1975

1975

Η Lauren Hutton με πλισέ rainbow φόρεμα Halston και γούνα.

1976

1976

H Anjelica Huston συνοδεύει τον τότε σύντροφό της, και υποψήφιο, Jack Nicholson φορώντας ένα fish scale sequin φόρεμα Halston, το οποίο, μάλιστα, αγόρασε η ίδια, ενώ μόνη της επιμελήθηκε το μακιγιάζ και τα μαλλιά της.

1978

1978

To style icon των '70s, η Farrah Fawcett με χρυσό party dress του Stephen Burrows. 

1979

1979

H Raquel Welch με μπλε sequin ολόσωμη φόρμα. 

1980

1980

H Meryl Streep κερδίζει το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της για την ταινία Ο ελαφοκυνηγός. Το λευκό φόρεμά της με μπολερό σχεδίασε η Pauline Trigère.