Τα highlights της τρίτης ημέρας της Ηaute Couture Fashion Week του Παρισιού

Πώς μπορεί η Υψηλή Ραπτική να συνδυαστεί με το street wear;

Αυτές τις ημέρες το Παρίσι χορεύει στους ρυθμούς της Υψηλής Ραπτικής για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με οίκους μόδας όπως οι Balenciaga, Jean Paul Gaultier και Elie Saab να παρουσιάζουν τις συλλογές τους, προτείνοντας μία νέα, ανανεωμένη και απόλυτα εκσυγχρονισμένη οπτική της Haute Couture.

Ποια στοιχεία ξεχωρίσαμε σε κάθε συλλογή;

Balenciaga

Ποιος είναι ο ρόλος της Υψηλής Ραπτικής; Αξίζει όντως τον θαυμασμό που λαμβάνει ή είναι απλώς συλλογές που έχουμε "συνηθίσει" να θαυμάζουμε και δεν έχουν πλέον θέση στην κοινωνία του 21ου αιώνα; Η απάντηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε όσους δύσπιστους θεωρούν την Υψηλή Ραπτική μεγαλεία μίας άλλης εποχής είναι η νεά Haute Couture συλλογή του Balenciaga.

Ο οίκος επέστρεψε στην Υψηλή Ραπτική μετά από πέντε δεκαετίες και η αιτία είναι ο creative director του, Demna Gvasalia. Η δημιουργός σχεδίασε μία συλλογή ωδή στον ιδρυτή του οίκου και πρωτοπόρο στην τέχνη της μόδας, Cristóbal Balenciaga, τον μάστερ της Haute Couture που επηρέασε σχεδιαστές, δημιούργησε κινήματα και υπήρξε μέντορας για σχεδιαστές όπως ο Hubert de Givenchy.

Μέσα από τη νέα συλλογή του Balenciaga λοιπόν, ο Demna Gvasalia έδειξε πως η Υψηλή Ραπτική έχει θέση στην κοινωνία του 21ου αιώνα, δημιουργώντας δημιουργίες με μεγάλους όγκους και bold χρώματα, καπέλα με μεγάλο γείσο και βραδινά φορέματα που θα λάτρευε η Audrey Hepburn, αλλά και ογκώδεις δημιουργίες που θα μπορούσαν να φορέσουν άντρες και γυναίκες. Ακόμα και τα μοντέλα έμοιαζαν απροσδιορίστου φύλου με τον σχεδιαστή να στέλνει έτσι το δικό του μήνυμα για το gender fluidity.

Δείτε το show

Elie Saab

Η άνθηση μετά από μία περίοδο αγρανάπαυσης. Ακριβώς αυτός είναι ο συμβολισμός πίσω από τη νέα Haute Couture συλλογή του Elie Saab για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021-2022. Συγκεκριμένα, αφορά την άνθιση όλων μας μετά από τόσους μήνες περιορισμών και εγκλεισμού. Φορέματα διακοσμημένα με κεντήματα που μοιάζουν με μπουκέτο λουλουδιών πρωταγωνιστούν στη συλλογή του οίκου και στέλνουν ένα μήνυμα ελπίδας.

Πιστός στην αισθητική και το DNA των δημιουργιών όμως, ο Elie Saab δημιούργησε μία σειρά από φορέματα με μαύρο τούλι, κεντήματα και μαύρες παγέτες, αλλά και μακριά φορέματα με μεγάλους φιόγκους, λουλούδια από τούλι και headpieces, τα οποία σίγουρα θα δούμε σε κάποιο red carpet. Η χρωματική παλέτα της συλλογής κυμάνθηκε στα διαχρονικά λευκό και μαύρο, αλλά και στα χρωματιστά φλοράλ μοτίβα που θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής του Μονέ.

Δείτε το show

Jean Paul Gaultier

Ήταν η 22η ημέρα του Ιανουαρίου το 2020 όταν το "enfant terrible" της μόδας, ο πρωτοπόρος  και επαναστάτης Jean Paul Gaultier παρουσίασε την τελευταία του συλλογή φόρο τιμής στα 50 χρόνια πορείας του στον κόσμο της μόδας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει μία πανδημία και μερικές τεράστιες αλλαγές στη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου, αυτή του ενδύματος, ωστόσο ο οίκος Jean Paul Gaultier είναι ακόμα εδώ για να μας υπενθυμίζει πως η μόδας θα βρίσκει πάντα νέους τρόπους για να εκσυγχρονίζεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα.

Για τη νέα συλλογή του οίκου μάλιστα έγινε ένα άψογο πάντρεμα ανάμεσα στην Υψηλή Ραπτική και τη street wear μόδα. Μοιάζει ακατόρθωτο και όμως έγινε πραγματικότητα μέσα από τη συνεργασία του οίκου μόδας με τη Chitose Abe, ιδρύτρια του ιαπωνικού label μόδας Sacai και πρώην σχεδιάστρια του Comme de Garçon.

Η δημιουργός αγαπά να ενώνει διαφορετικά μοτίβα και υφάσματα, προτιμά τη street wear αισθητική και υπό άλλες συνθήκες θα έμοιαζε ακατόρθωτο να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε εκείνη και την avant garde οπτική του Jean Paul Gaultier. Με κάποιο ανορθόδοξο τρόπο όμως αυτό έγινε πραγματικότητα και η νέα συλλογή Υψηλής Ραπτικής του οίκου περιλαμβάνει μία σειρά από εντυπωσιακά head pieces, κοστούμια σε loose γραμμή και κάθετες ρίγες, oversized puffer jackets, πανωφόρια συνδυασμένα με κορσέδες με το κλασικό κωνικό μπούστο, κάπες με γούνα, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και το denim ύφασμα.  

Δείτε το show

Viktor & Rolf

Με τίτλο "The New Royals",  η νέα Haute Couture συλλογή του οίκου Viktor & Rolf για την σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021-2022 μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο. Η παρουσίαση της collection έγινε μέσω video που δημοσίευσε ο οίκος στα social media του με τα μοντέλα να φορούν κορώνες ως άλλα μέλη βασιλικών οικογενειών και περνούν το μήνυμα "Να φοράς πάντα το αόρατο στέμμα σου". Όσον αφορά στις δημιουργίες της συλλογής μοιάζουν να έχουν βγει από κάποιο παραμύθι με φορέματα με γεωμετρικούς ώμους, βαριά παλτό με γούνα και πολύχρωμα φορέματα.

Δείτε το show

Zuhair Murad

"Τη νύχτα, στα σκοτεινά περάσματα ξεδιπλώνονται ιστορίες επικίνδυνων συναντήσεων και παθιασμένων αγκαλιών" και "Το φως δεν έχει τις ίδιες αντανακλάσεις εδώ όπως και αλλού". Με αυτές τις δύο φράσεις έκανε το promo της Haute Couture συλλογής του ο Zuhair Murad, η οποία παρουσιάστηκε επίσης την τρίτη ημέρα της εβδομάδας μόδας Υψηλής Ραπτικής. Ο σχεδιαστής παραλλήλισε την ημέρα με τη νύχτα, το λευκό και το χρυσό με το μαύρο σε μία συλλογή με έντονο το στοιχείο των κεντημάτων και της δαντέλας.

Δείτε το show

Πηγή : madamefigaro.gr