Οι κομψές καμπαρντίνες στις οποίες αξίζει να αφιερώσετε τις πρώτες αγορές για την άνοιξη

Ξεκινήστε την ανανέωση της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας σας από τις διαχρονικές καμπαρντίνες.

Μπορεί ο καιρός να μας μπερδεύει, αλλά η άνοιξη είναι πολύ κοντά και σύντομα θα μιλάμε για το μεταβατικό ντύσιμο της εποχής. Με το που θα υποχωρήσει το πολύ κρύο, θα συμβεί και η πρώτη μεγάλη αλλαγή στο ντύσιμό μας, δηλαδή η απομάκρυνση των χοντρών πανωφοριών. Τη θέση τους θα πάρουν τα ελαφριά τζάκετ, τα σακάκια και φυσικά, το must πανωφόρι κάθε μεταβατικής εποχής, η καμπαρντίνα. 

Η καπαρντίνα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι τόσο διαχρονική και αξεπέραστη στο ντύσιμο ανδρών και γυναικών, που είναι πάντα παρούσα σε τάσεις και συλλογές. Η ιστορία της ξεκινάει, ασφαλώς, από εκεί που ξεκίνησε και πολλών άλλων ενδυμάτων: τον στρατό. Οι πρώτες καμπαρντίνες δημιουργήθηκαν για να ντύσουν μ' ένα ανθεκτικό στις αντίξοες συνθήκες πανωφόρι, που όμως να μην είναι πολύ βαρύ, τους Βρετανούς στρατιώτες - και μάλιστα, τα υψηλόβαθμα- στα μέτωπα που Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ την πατρότητά της διεκδικούν δυο βρετανικά luxury brands, το Aquascutum και ο Burberry- με τον ιδρυτή του Thomas Burberry να δημιουργεί το πρώτο ύφασμα καμπαρντίνας το 1879. 

Από τα πεδία της μάχης, η καμπαρντίνα πέρασε στη μεγάλη οθόνη - η συνεισφορά, εξάλλου, του Humphrey Bogart ως Rick Blaine στην ταινία Casablanca και η iconic εμφάνιση με καμπαρντίνα, όπως και το look της Audrey Hepburn  στο Breakfast at Tiffany’s, μεταξύ άλλων, έκαναν εξαιρετικά δημοφιλές το είδος - και στην επικράτησή της ως ένα στιλ πανωφοριού που ταίριαξε άριστα σε σοφιστικέ εμφανίσεις, ενώ έγινε σύμβολο της απαράμιλλης αισθητικής. Στη μόδα του σήμερα, η καμπαρντίνα πέρασ σε μία γενναία ανανέωση που αμφισβήτησε το κλασικό σταυροκουμπωτό σχέδιο και τα υπόλοιπα διακριτικά του είδους και πέρασε στην πλήρη αποδόμησή της συστήνοντας νέες γραμμές, σχέδια, χρώματα και υφάσματα. 

Στις συλλογές για τη σεζόν SS'23, εκτός από τα κλασικά σχέδια στο χαρακτηριστικό μπεζ χρώμα, θα δείτε να δίνεται έμφαση σε ριχτά σχέδια χωρίς κουμπιά, σχέδια με τονισμένους γιακάδες, στις χακί και navy blue αποχρώσεις, ενώ μία πρόταση που ξεπήδησε από τις προτάσεις του οίκου Chloé για τη νέα σεζόν είναι οι καμπαρντίνες σε denim ύφασμα ή με denim λεπτομέρειες. 

Editor's choice 

Καπαρντίνα, Burberry.

Αδιάβροχη καπαρντίνα Sportmax, Max Mara Boutique.

Καπαρντίνα με ζώνη, Alberta Ferretti.

Μαύρη καπαρντίνα με ζώνη, Saint Laurent.

Χακί καπαρντίνα με ζώνη, Polo Ralph Lauren.

Καπαρντίνα oversized, Cos.

Τζάκετ trench με χρωματική αντίθεση, Massimo Dutti.

Denim καπαρντίνα, Chloé.

Καπαρντίνα με ζώνη Jaeger, Marks & Spencer.

Καπαρντίνα ριχτή με πέτο, Mango.