LFW | O JW Anderson έφτιαξε ρούχα από πλαστελίνη!

Ο ευφυής Jonathan Anderson παρουσίασε την SS'24 του brand του στο Λονδίνο.

Αν υπάρχει ένας σχεδιαστής που έχει αφουγκραστεί καλύτερα απ' άλλους τη διάθεση της Gen Z (παρ' ό,τι ο ίδιος δεν ανήκει σ' αυτή) απέναντι στο στιλ, λίγο παιγνιώδης, λίγο "εικονική" αλλά κυρίως απελευθερωμένη από κανόνες, αυτός είναι ο Jonathan Anderson. O βορειο- Ιρλανδός στην καταγωγή σχεδιαστής, όμως, δεν έχει απήχηση μόνο στη νέα γενιά, είναι ο creative στις συλλογές του οποίου θα στρέψουν το βλέμμα τους όλοι οι fashion connoisseurs, είναι ο άνθρωπος που ξέρει πώς να δημιουργεί κομμάτια που γίνονται viral - επομένως, και must - have, είναι αυτός που έχει απογειώσει τη φήμη του Loewe (ως καλλιτεχνικός της διευθυντής), το ταλέντο που καταφέρνει να εντοπίζει "τις παραδοξότητες μέσα από το συμβατικό και καθημερινό" και να τις μετατρέπει σε κάτι "φορέσιμο". Τι έκανε αυτή τη φορά ο Jonathan Anderson; Δημιούργησε ρούχα από πλαστελίνη

Ο σχεδιαστής παρουσίασε την SS'24 συλλογή για το ομώνυμο brand του, JW Anderson, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου. Το look που άνοιξε το catwalk - και το οποίο βλέπουμε σε επανάληψη στη συνέχεια - συνδυάζει μια hoodie και ένα σορτς. Ως εδώ καλά, και η άκαμπτη, sculptured δομή τους ίσως και να μην προκαλούσε καμία εντύπωση καθώς τόσο "στέρεα" looks έχει παρουσιάσει και σε άλλες συλλογές με την υπογραφή του. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εντοπίζεται στο υλικό που αξιοποίησε για αυτές τις δημιουργίες: την πλαστελίνη

LFW | O JW Anderson έφτιαξε ρούχα από πλαστελίνη!

O Anderson μας έχει συνηθίσει σ' αυτού του είδους τις οπτικές αυταπάτες που συχνά κρύβουν μία ανάμνηση ή μια παρατήρηση ή μια εμπειρία του ίδιου. Η φαντασία, η παιδικότητα και η εκκεντρικότητα είναι από τα στοιχεία που πάνε και έρχονται στις συλλογές με την υπογραφή του, με αξεσουάρ όπως τα frog Wellipets ή το Pigeon clutch, τις Balloon γόβες ή ακόμα και τα Grass Sneakers -  που δημιούργησε σε συνεργασία με την eco-fashion σχεδιάστρια Paula Ulargui Escalona για τη Loewe- να αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Το γεγονός δε ότι κάποια από αυτά έγιναν ανάρπαστα φανερώνουν και το πόσο επιτυχημένα ο Anderson έχει καταφέρει να χωρέσει όλα αυτά τα στοιχεία, που μοιάζουν με ιδιοτροπίες, προσωπικές εμμονές ή κάτι εντελώς ανορθόδοξο, στο κάδρο της καθημερινότητας. 

JW Anderson SS'24

Η SS'24 συλλογή JW Anderson 

Όπως εξηγεί το brand, στα looks από πλαστελίνη "οι κλασικές μέθοδοι ντραπαρίσματος έχουν αντικατασταθεί από την πράξη της χειροκίνητης μορφοποίησης". Κοινώς, τα κομμάτια "πλάστηκαν" στο χέρι, και αν αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορούσαν να φορεθούν αυτά η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν μπορούν και ότι περισσότερο υπάρχουν εκεί, σ' αυτή τη συλλογή, για να μας υπενθυμίσουν τα πρώιμα στάδια της δημιουργικότητας μας: όταν δηλαδή ως παιδιά παίζαμε με πλαστελίνες. 

JW Anderson SS'24

Η συλλογή JW Anderson για την Άνοιξη - Καλοκαίρι 2024 δεν ήταν μόνο αυτό. Όπως θα δηλώσει ο σχεδιαστής στα παρασκήνια του show του, για τη συλλογή πήρε έμπνευση από τα ρούχα που φορούν οι νέοι στον δρόμο και ανάμεσα στις προτάσεις του ξεχωρίζουν: τα υβρίδια biker jacket + hoodie, τα oversized bombers από τα οποία μοιάζει να έχει ξεπηδήσει η εσωτερική επένδυση από πούπουλα αφού τα φτερά γίνονται μέρος της διακόσμησης, τα φουσκωτά cargos που μοιάζουν φτιαγμένα από τα ίδια υλικά με τα bombers, τα αφράτα nylon γυαλιστερά σετ από παντελόνι και τοπ, αλλά και εκείνα τα απαλά πλεκτά φορέματα που κάτι σαν χούλα χουπ ανασηκώνει τη φούστα τους από μέσα. 

JW Anderson SS'24
JW Anderson SS'24
JW Anderson SS'24
JW Anderson SS'24

Τα έντονα χρώματα, και οι συνδυασμοί τους, συνυπάρχουν με γήινους και ουδέτερους τόνους στα ρούχα, ενώ στις συλλογές JW Anderson ξεχωρίζουν πάντα παπούτσια και τσάντες. Τα μοκασίνια με τακούνι, τα πλεκτά flats και τα raffia clogs βάζουν ήδη υποψηφιότητα για must - have της άνοιξης, ενώ η Corner Bag επανασυστήνεται σε νέα χρώματα, όπως το λάιμ και το κίτρινο, και με λεπτομέρεια τον κρίκο της αλυσίδας που δείχνει πλασμένος από πλαστελίνη!

JW Anderson SS'24

Δείτε το show: