Fendi AW'24 | Στην καρδιά του σύγχρονου tailoring

Ο οίκος Fendi παρουσίασε τη συλλογή του για τη σεζόν Φθινόπωρο - Χειμώνας 2024.

Υπάρχει κάτι που ο Kim Jones κάνει με μεγάλη συνέπεια από τη στιγμή που ανέλαβε Creative Director του womenswear στον Fendi: κομψές συλλογές. Το όραμά του συχνά περιστρέφεται γύρω από το στιλ που περιγράφει τις γυναίκες της τρίτης και τέταρτης γενιάς του ιστορικού ιταλικού οίκου, τη Silvia Venturini Fendi και την Delfina Delettrez Fendi- η πρώτη είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό για τα αξεσουάρ, η δεύτερη σχεδιάζει τα κοσμήματα. Γι' αυτή τη συλλογή, την Fendi AW24, ο Jones σημειώνει: "Θυμάμαι την πρώτη φορά που συνάντησα τη Sylvia, φορούσε ένα πολύ chic utilitarian κοστούμι. Αμέσως, σχηματίστηκε στο μυαλό μου η ιδέα του τι εκπροσωπεί ο οίκος Fendi: είναι το πώς ντύνεται μια γυναίκα που έχει κάτι ουσιώδες να κάνει. Και ότι μπορεί να το κάνει ενώ παράλληλα περνάει καλά". Στην αμέσως προηγούμενη χειμερινή συλλογή του, την Fendi AW'23, o Jones είχε αναφέρει ως πηγή έμπνευσης την γκαρνταρόμπα της Delfina"Την πρώτη μέρα που η Delfina μπήκε μέσα στο γραφείο, φορούσε μπλε και καφέ και σκέφτηκα πόσο υπέροχη δείχνει. Υπήρχε ένα chicness, αλλά κάτι παραλλαγμένο στον τρόπο που ερμηνεύει και φοράει τα Fendi, το οποίο είναι κάτι που αγαπώ". 

Επιστροφή στην AW24 συλλογή, που παρουσιάστηκε στη δεύτερη μέρα της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, και αυτό που γίνεται σαφές από τις σημειώσεις του Kim Jones και τις δυναμικές γυναίκες, όπως είναι οι γυναίκες του Fendi, που βάζει στο κάδρο του είναι ότι οι κολεξιόν του αντανακλούν την αντίληψή του για το στιλ των σύγχρονων working girls. Οι περισσότερες RTW συλλογές του, όπως και τώρα η Fendi AW24, έχουν στο επίκεντρο το μοντέρνο tailoring και το power suiting με μία προσέγγιση που είναι κάθε φορά φρέσκια, δυναμική, σέξι και με έξυπνα, διακριτικά twists για να μη δείχνει ποτέ βαρετή. Ο Kim Jones εκμεταλλεύεται τις κλασικές σιλουέτες για να δημιουργήσει τη μοντέρνα τους εκδοχή χωρίς να παραβιάζει ποτέ τα όρια ανάμεσα σε "φορέσιμα" και "οριακά φορέσιμα" κομμάτια. Οι συλλογές του είναι πάντα "φορέσιμες", είναι εκεί για να αφουγκραστούν πραγματικές, καθημερινές επιθυμίες και ανάγκες και να προσφέρουν δημιουργίες- ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα- που συνιστούν μια ολοκληρωμένη capsule wardrobe. 

Η συλλογή Fendi AW'24

O σχεδιαστής αναφέρει ότι αναζήτησε έμπνευση στα αρχεία του Fendi από τη χρονιά του 1984 και διαπίστωσε μελετώντας τα ότι του έφεραν αναμνήσεις από το Λονδίνο εκείνης της εποχής [ σ.σ. ο ίδιος είναι Βρετανός, γεννημένος το 1973, που σημαίνει έφηβος στα 80s]: οι αναφορές του είναι τα Blitz kids, το κίνημα των "New Romantics", η καθιέρωση του workwear, το αριστοκρατικό στιλ, το ιαπωνικό στιλ. Για να είμαστε ειλικρινείς, η δική μας πρώτη εντύπωση περιορίστηκε στο ανεπανάληπτο workwear style που προτείνει αυτή η συλλογή, όμως, είναι στις διακριτικές λεπτομέρειες που κρύβονται οι "φόροι τιμής" του Jones, όπως τα mandarin collars σε παλτό και σακάκια ή τα "κρυμμένα" pop - of colors σε looks που κυριαρχεί η σκουρόχρωμη παλέτα - αυτά τα κοβαλτί μπλε καλσόν που ξεχωρίζουν μέσα από διαφάνειες θα μπορούσαν άνετα να είναι κολάν από τη ντουλάπα της Debbie Harry

Fendi AW'24 | Στην καρδιά του σύγχρονου tailoring
Fendi AW24

Κομψά παλτό και κοστούμια, πλεκτά κομμάτια, ανάλαφρα φορέματα σε ίσια γραμμή, relaxed παντελόνια και glossy δερμάτινα τζάκετ ή shearling coats, ό,τι δηλαδή χρειάζεται μία γυναίκα σήμερα στην γκαρνταρόμπα της υπάρχει σ' αυτή τη συλλογή. Μόνο που τίποτα δεν είναι όσο απλό φαίνεται, και σε πολλά looks υπάρχει ένα smart twist που αναλαμβάνει να κάνει upscale την αίσθηση απλότητας και οικειότητας που κουβαλάνε αυτά τα ρούχα. Για παράδειγμα, το λάστιχο από τη μέση ενός καλσόν προεξέχει από μία εφαρμοστή μίνι φούστα χωρίς, ωστόσο, κάτω απ' αυτή να συνεχίζεται το υπόλοιπο (καλσόν), ένα πουλόβερ είναι περασμένο μισό πάνω από ένα σακάκι, σαν μπολερό, με τα μανίκια του blazer, όμως, να προεξέχουν μέσα από τα μανίκια του πουλόβερ, γυναικεία κορμάκια δεν κλείνουν μέσα από τα παντελόνια ή φούστες αλλά εμφανίζονται ξεκούμπωτα έξω απ' αυτά, πλεκτά γιλέκα φοριούνται στους ώμους σαν "ριχτάρια", ενώ το πρόσωπο της Παναγίας από τη σκηνή της Αμώμου Σύλληψης, αλλά και το κεφάλι μίας αρχαιοελληνικής θεότητας αναλαμβάνουν να γίνουν τα μοτίβα σε ημιδιάφανα φορέματα, φούστες και τοπ. 

Fendi AW24
Fendi AW24

Prada AW24

Fendi AW24

Σχεδόν πάντα αξεπέραστη στις συλλογές Fendi είναι η παλέτα την οποία αξιοποιεί κάθε φορά ο Jones και τους συνδυασμούς που πραγματοποιεί. Εδώ έχουμε μια σκουρόχρωμη παλέτα με κυρίαρχα τα χρώματα του καφέ, του χακί, του λαδί, του βυσσινί, του μαύρου και του γκρι, που ενώνει σε color-blocking με πιο light και ανοιχτές αποχρώσεις όπως το ταμπά, το σομόν, το γαλάζιο, αλλά και με bold αποχρώσεις όπως το μπλε και το κίτρινο. Τα αξεσουάρ Fendi είναι, επίσης, πάντα πρωταγωνιστές στις συλλογές του οίκου, και για την AW'24 έχουν σαφώς ήδη ξεχωρίσει οι δερμάτινες μπότες (knee-high και over-the-knee), αλλά και τα κοσμήματα της Delfina Delettrez Fendi, η οποία ανάμεσα σε άλλες ενδιαφέρουσες δημιουργίες, παρουσιάζει δερμάτινα κολιέ σε σχήμα ... γλειφιτζουριού!

Fendi AW24

Fendi AW24

Fendi AW24

Fendi AW24

Fendi AW24

Δείτε το βίντεο: