Η γήρανση είναι κάτι που δεν μπορούμε να σταματήσουμε, αλλά μπορούμε να την καθυστερήσουμε με έξυπνες διατροφικές επιλογές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, όπως το μαύρο τσάι, τα μούρα, τα μήλα και τα εσπεριδοειδή, φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγιή γήρανση. Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε την ηλικία "απλώς έναν αριθμό", υιοθετώντας αυτές τις τροφές και αλλάζοντας λίγο τη διατροφή μας;
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αδυναμίας, μειωμένης σωματικής λειτουργίας και ψυχικών προβλημάτων καθώς μεγαλώνουμε. Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από 62.743 γυναίκες και 23.687 άντρες που παρακολουθήθηκαν για 24 χρόνια, υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φλαβονοειδή έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία με την πάροδο του χρόνου.
Τι ακριβώς είναι τα φλαβονοειδή και γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγιή γήρανση;
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλές φυτικές τροφές και είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στον οργανισμό, βοηθώντας στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τη γήρανση. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν επίσης στη στήριξη των αιμοφόρων αγγείων, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και ενισχύουν τη συνολική ευημερία του οργανισμού.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr