5 λόγοι να μην εντάξετε τη ρετινόλη στη skincare ρουτίνα σας

Ίσως το gold standard της αντιγήρανσης να μην έχει θέση στη δική σας ρουτίνα.

Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί το gold standard της αντιήρανσης κι όχι άδικα. Ο λόγος για την ξακουστή πλέον ρετινόλη, την ενεργή μορφή της βιταμίνης Α δηλαδή, η οποία επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η ενσωμάτωση μίας κρέμας με ρετινόλη είναι ιδανική τόσο για τη skincare ρουτίνα της ώριμης, όσο και της ακνεϊκής επιδερμίδας, καθώς εκτός από το ότι βοηθά με τη λείανση των ρυτίδων και τη μείωση των δυσχρωμιών, περιορίζει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει τα σημάδια της ακμής. Παρά τις τόσες ευεργετικές ιδιότητές της, υπάρχουν πέντε σημαντικοί λόγοι για να την "αποκλείσετε" από τη ρουτίνα σας:

5 λόγοι να μη χρησιμοποιήσετε μια κρέμα με ρετινόλη

Έχετε πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα

Η ρετινόλη, αλλά πολύ περισσότερο τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και ξεφλούδισμα, οπότε αν έχετε πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα καλό είναι να την αποφύγετε ή να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας πριν τη χρήση της.

Η ρουτίνα σας περιλαμβάνει ήδη πολλά δραστικά συστατικά

Διαβάστε Επίσης

Καθώς η ρετινόλη αποτελεί ένα πραγματικά πολύ δραστικό συστατικό, θα πρέπει να αποφεύγεται ο "συνωστισμός" με άλλα ενεργά συστατικά, όπως το σαλικυλικό οξύ και το γλυκολικό οξύ, στην ίδια ρουτίνα. Αν λοιπόν η ρουτίνα σας περιλαμβάνει προϊόντα με AHA και BHA, τα οποία δεν είστε έτοιμη να απαρνηθείτε, καλό θα ήταν να αποφύγετε την ένταξη μιας κρέμας με ρετινόλη σε αυτή.

Είναι καλοκαίρι

Καθώς προκαλεί φωτοευαισθησία στην επιδερμίδα, πολλοί δερματολόγοι συστήνουν την αποφυγή της χρήσης της τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. 

Είναι πρωί

Ο γενικός κανόνας λέει ότι η ρετινόλη θα πρέπει να χρησιμοποιείται το βράδυ, ώστε να συνδυαστεί µε τους ρυθµούς λειτουργίας των φυσικών µηχανισµών επανόρθωσης της επιδερµίδας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένας ακόμα λόγος που θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση της το πρωί είναι το γεγονός ότι προκαλεί φωτοευαισθησία και μπορεί να αποβεί μοιραία για την κατάσταση της υγείας της επιδερμίδας σας.

Είστε αρχάρια στο skincare

Γνωστή και ως η "ντίβα" του skincare, η ρετινόλη συνοδεύεται συνήθως κι από αρκετές παρενέργειες, όπως ερυθρότητα και ευαισθησία, που καλούν για ιδιαίτερη φροντίδα και ίσως σας αποτρέψουν από την υιοθέτηση μιας ρουτίνας. Αν λοιπόν τώρα ξεκινήσατε να περιποιήστε εντατικά την επιδερμίδα σας, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση ενός ορού ή μιας κρέμας με ρετινόλη στη ρουτίνα σας και να προτιμήσετε άλλα πιο ήπια δραστικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, το υαλουρονικό οξύ ή ακόμα και τα AHA.

Διαβάστε Επίσης