Η εμπειρία του Κώστα Σπαθή και της Δωρμήνας Εξάρχου από τη Le Grand Numéro de Chanel

Οι δυο αρχιτέκτονες επισκέφτηκαν την έκθεση του οίκου Chanel στο Grand Palais Éphémère στο Παρίσι.

HARPER'S BAZAAR TEAM

αρωματοποιία Chanel έχει βιωματικό σκοπό. Η Le Grand Numéro de Chanel είναι ένα ταξίδι συναισθημάτων, μία ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς κάθε πλευρά ενός αρώματος και του ρόλου που παίζει". Με τα λόγια αυτά προλογίζει ο Thomas du Pré de Saint Maur, Επικεφαλής των Global Creative Resources for Fragrance & Beauty, Fine Jewelry & Watches της Chanel, την έκθεση που ο οίκος πραγματοποιεί στο Grand Palais Éphémère στο Παρίσι και αφιερώνει στα εμβληματικά του αρώματα. Και ήδη, από τις εικόνες που φτάνουν μέσα από τον χώρο της έκθεσης αντιλαμβάνεται κανείς τη μαγεία και το μυστήριο που έχει δημιουργήσει η Chanel για να υποδεχτεί τους επισκέπτες της σ' ένα ταξίδι- βιωματική εμπειρία στο οποίο συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις.

Βιώνοντας την εμπειρία 

Αυτή τη μοναδική εμπειρία που δημιούργησε η Chanel στο Grand Palais Éphémère είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά ο αρχιτέκτονας Κώστας Σπαθής, που έχει ξεχωρίσει για της υψηλής αισθητικής φωτογραφίες από τα ταξίδια του στο Instagram (spathumpa) και η επίσης αρχιτέκτονας και λάτρης της φωτογραφίας και των ταξιδιών, Δωρμήνα Εξάρχου, [σσ. θα την βρείτε στο Instagram ως dormina], και την περιγράφουν στο harpersbazaar.gr: 

Η εμπειρία του Κώστα Σπαθή και της Δωρμήνας Εξάρχου από τη Le Grand Numéro de Chanel
Η Δωρμήνα Εξάρχου

Δ.Ε.: "Ήταν μια επίσκεψη σε ένα θέαμα με σκοπό τη διαδραστική και συναισθηματική περιήγηση στην ιστορία των διάσημων αρωμάτων του οίκου. Μια μυστήρια εξερεύνηση στα 5 δωμάτια - θέματα όπου μας περίμενε η πιο απρόσμενη επαφή με δράσεις, μαγεία, συναίσθημα και εκπλήξεις.

Επιδεικνύονταν έξυπνα η πολύπλευρη ομορφιά του κάθε αρώματος και η προσέγγιση στη φιλοσοφία του και η δυναμικότητα τους είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το design, τα performances και το concept σε κάθε έναν από τους χώρους αποτελούσε μια μοναδική εμπειρία σε έναν ονειρικό κόσμο των αρωμάτων του οίκου.

Ανακαλύπτεις το αναπάντεχο σ' έναν λαβύρινθο μυστηρίου και εμβληματικών αρωμάτων. Μία σπουδαία εξερεύνηση της ιστορίας του οίκου Chanel και μία έκρηξη προσωπικών συναισθημάτων".

Κώστας Σπαθής
Ο Κώστας Σπαθής

Κ.Σ.: "Πέντε iconic σειρές αρωμάτων και μία μοναδική κεντρική σκηνή γεμάτη μυστήριο και performances, συμπληρώνεται από μία ολοκληρωμένη εμβυθιστική και αφυπνιστική εμπειρία...

Μια ζωντανή έκθεση όπου οι πρωταγωνιστές της - τα πέντε διάσημα αρώματα του οίκου σε καλούν να τα εξερευνήσεις, είτε μέσα από χαοτικούς διαδρόμους και εξαιρετικά δημιουργικά installations, είτε μέσα από διάφορα performances και ψυχολογικά τεστ. 

Το "Le Grand Numéro de Chanel" ήταν μια εμπειρία μοναδική που παίζει με τις αισθήσεις μας με αρώματα και εικονική πραγματικότητα, ήταν μια περιπέτεια στο τέλειο που θα μου μείνει αξέχαστη".

Getting ready with Dormina 

Δωρμίνα Εξαρχου
Δωρμίνα Έξαρχου
Δωρμίνα Έξαρχου
Δωρμίνα Έξαρχου

Οι φωτογραφίες & τα videos τους 

Κώστας Σπαθής
Κώστας Σπαθής
Κώστας Σπαθής
Δωρμίνα Εξαρχου
Δωρμίνα Εξαρχου
Δωρμίνα Εξαρχου
Δωρμίνα Εξαρχου
Δωρμίνα Εξαρχου
Κώστας Σπαθής

Το ταξίδι στη Le Grand Numéro de Chanel

Η έκθεση Le Grand Numéro de Chanel εξερευνά την ιστορία των αρωμάτων του οίκου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η ιστορία της ίδιας της Gabrielle Chanel, του οίκου υψηλής ραπτικής που ίδρυσε και των συμβόλων που τον καθόρισαν, των παριζιάνικων Moulins, εκεί που απέκτησε το χαϊδευτικό "Coco", της αγάπης της για τη λογοτεχνία και τις τέχνες γενικά, των προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν με τον οίκο, με τις μοναδικές νότες των αρωμάτων να πλαισιώνουν και να καθοδηγούν κάθε στιγμή αυτή τη διαδρομή.

Le Grand Numéro de Chanel

Μία μπάντα υποδέχεται τους επισκέπτες στην απροσδόκητη περιπέτεια και μια θεατρική κουρτίνα αποκαλύπτει τον κεντρικό χώρο, μία κολοσσιαία αίθουσα- υπερθέαμα, ένα "εργαστήρι πιθανοτήτων", όπως το αποκαλεί ο οίκος. Φώτα, σύμβολα, installations και μία γιγαντιαία τράπουλα που διηγείται στιγμές – σταθμούς των αρωμάτων Chanel, ταχυδακτυλουργοί, μάγοι, χορευτές συνθέτουν μία μοναδική φαντασμαγορία. Η αίθουσα περιβάλλεται από πέντε πύλες στο σχήμα των μπουκαλιών των αρωμάτων Chanel που οδηγούν η κάθε μία σ' ένα χώρο αφιερωμένο σε μία διαφορετική αρωματική ενότητα.

Le Grand Numéro de Chanel
Le Grand Numéro de Chanel

Στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο N°5, οι επισκέπτες καλούνται να "παίξουν" τον ρόλο του Ernest Beaux, που Γάλλου αρωματοποιού που δημιούργησε το iconic άρωμα και μέσα από μία virtual reality εμπειρία να βιώσουν την ιστορική στιγμή της δημιουργίας του. Έργα τέχνης που εμπνέονται από το N°5, αναφορές στις σταρ που έγιναν το πρόσωπό του και καμπάνιες, δημιουργίες υψηλής ραπτικής και ένα ταβάνι με καλειδοσκοπικές πολυχρωμίες ολοκληρώνουν τον πρώτο αυτό σταθμό στο ταξίδι των αρωμάτων Chanel. Στην αίθουσα του Chance, εν συνεχεία, ο χώρος μεταμορφώνεται σε σκηνικό που αναβιώνει την backstage ατμόσφαιρα των καμπαρέ και τυχερά παιχνίδια καλούν τους επισκέπτες να δοκιμάσουν την τύχη τους, από την οποία θα βγουν ούτως ή άλλως κερδισμένοι.

Le Grand Numéro de Chanel
Le Grand Numéro de Chanel
Le Grand Numéro de Chanel

Στην αίθουσα του Bleu κυριαρχούν οι αποχρώσεις του μπλε του δειλινού, τα φώτα της νύχτας σε μία πόλη- μινιατούρα με ουρανοξύστες, ένα μπαρ που "σερβίρει" νότες αρωμάτων και η μουσική.

Courtesy of Chanel

Στην αίθουσα των Exclusifs de Chanel , οι επισκέπτες υποβάλλονται με τη βοήθεια αρωματο-ψυχαναλυτών στην οσφρητική εκδοχή του τεστ Pόρσαχ, η οποία θα αποκαλύψει το alter ego τους ανάμεσα στα 18 αρώματα της σειράς, ενώ ένα ροζ τούνελ οδηγεί στον κόσμο του Coco Mademoiselle και μια τεράστια σκακιέρα όπου οι  επισκέπτες καλούνται να λάβουν μέρος στην παρτίδα και να βιώσουν μια αναπάντεχη οσφρητική εμπειρία. 

Le Grand Numéro de Chanel
Le Grand Numéro de Chanel
Le Grand Numéro de Chanel

*Η έκθεση έχει διάρκεια μέχρι τις 9/1 και για τη συμμετοχή σας κάνετε εγγραφή εδώ.